Пошук по сайту

Реформа МВС: є цілі, стратегії, показники ефективності. Що далі?

Що я думаю про роботу Міністерства внутрішніх справ України і те, які чинники впливатимуть на реформу цього відомства?

Для тих, хто хоче розібратися самостійно, — картка законопроекту № 2186 від 29.09.2019, яким буде затверджено Програму, за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66959. Розділ №13 у тексті присвячено МВС. І наразі мені складно сказати, чи є в ньому щось добре чи щось погане.

Розглянемо, до прикладу, тему, яка належить до сфери моїх професійних інтересів — боротьба зі злочинністю (ціль №13.1). Які інструменти для її досягнення передбачає реформа:

“… Ми впровадимо комплексні інтелектуальні системи відеоспостереження з потужною аналітичною складовою, створимо мережу підрозділів поліції за типом «поліцейська станція», створимо систему ефективної протидії злочинам у кіберпросторі, знизимо ризики створення та діяльності організованих злочинних угруповань, реалізуємо принцип «Community Policing» шляхом поширення проекту «Поліцейський офіцер громади», реалізуємо сучасні принципи поліцейської діяльності, керовані аналітикою (Intelligence-Led Policing)”.

Все це важливо й можна запровадити. Водночас “на підході” кримінальні проступки, до впровадження яких поліція мусить бути готова інфраструктурно. Якщо не відтермінують дати набрання чинності закону, то з 1 січня 2020 року нетяжкі злочини будуть розслідуватися у формі дізнання — тобто, вже не слідчими, яких розвантажать для роботи зі складними кримінальними правопорушеннями. Ну, й непогано було б також завершити експеримент із впровадження детективів. Якщо він успішний — імплементувати в практику.

Чи можна було про це згадати? Так. Чи означає не-згадування того, що цього і не буде робитись? Ні. Це питання деталізації.

 

Далі виникають коментарі щодо кадрових ротацій, і чи це щось змінить.

Знову ж таки, гадаю, і так, і ні. З одного боку, я б сказав, що незалежно від того, що оновлено склад заступників Арсена Авакова та призначено нового голову Нацполіції, як мінімум треба виконувати Стратегію розвитку МВС до 2020 року (2017) та План заходів до неї (2019) (120 сторінок відбірного тексту з речами, які за багато років не вдалося зробити). Бери – та роби, адже у документі є і заходи, і виконавці/індикатори/строки. Класика.

З іншого боку — має бути ось ця магічна «політична воля». Якщо її немає, то порада наведена вище перетворюється на «бери й саботуй».

Що з цим робити? Не знаю. Це той випадок з анекдоту (в первинному значенні слова), де хочеться бути одноруким експертом (one hand expert).

***

Можливо, коли я згадую про державну (публічну) політику в Україні, комусь таке здається смішним. Але це важливо. Одного разу ми навчимось планувати, і це стане дійсно серйозною розмовою.