Пошук по сайту

Громадські розслідування–2020: справа Анатолія*

У червні місяці громадськими детективами отримано інформацію про можливі порушення прав і свобод Анатолія* (наразі знаходиться в місцях несвободи), вчинених працівниками Дніпровського відділення поліції Херсонського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Херсонській області.

 

Що сталося?

Інтереси Анатолія* на свободі представляє адвокат Тетяна Л*, яка у розмові з громадськими детективами повідомила, що 24 травня цього року Анатолія* з порушенням правил складання процесуальних документів та основоположних прав потерпілого було незаконно затримано працівниками Дніпровського відділення поліції. Його доставили до відділення, прикували кайданками до батареї, залишили без їжі, без доступу до питної води та нормальних умов для ночівлі, а потім утримували в такому стані протягом трьох діб. Тетяна Л* також стверджує, що Анатолія* били, ґвалтували та вимагали від нього зізнань у вчиненому злочині.

 

Які є докази?

Факти застосування фізичного насилля з боку працівників поліції підтверджуються виявленими тілесними ушкодженнями під час поміщення Анатолія* до Ізолятору тимчасового тримання, а саме: гематома на правій нозі, синці на спині, садна на обох руках, подряпини на животі, синець на лівому передпліччі.

Після перевірки всіх фактів стало відомо, що Анатолій* можливо був позбавлений права на захист. Лише перед початком проведення слідчих дій працівники поліції запропонували йому заключити договір про надання правової допомоги з адвокатом С*, на що потерпілий  погодився в обмін на можливість отримати пляшку води.

Про ці порушення Тетяна Л* заявила письмово Територіальному управлінню Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Мелітополь та просила внести відомості до ЄРДР по фактам порушення процесуальних прав підзахисного Анатолія* та початку здійснення досудового розслідування. Проте відповіді вона не отримала.

 

Що зробили громадські детективи та Офіс Уповноваженого з прав людини?

За зверненням адвоката Тетяни Л* громадськими детективами та працівниками офісу Уповноваженого проведено перевірку і встановлено факти можливих порушень прав і свобод Анатолія*, зокрема, порушення права на захист, незаконне затримання та катування.

За результатами проведеної роботи Уповноважений з прав людини Людмила Денісова звернулася з Актом реагування до Генерального прокурора України Ірини Венедиктової з проханням внести відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування за  ч. 2 ст. 127 КК України, ч. 1 ст. 371 КК України та ч. 2 ст. 374 КК України  відносно працівників Дніпровського відділення поліції Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області та розпочати досудове розслідування у кримінальному провадженні.

 

Рішення

Офіс Генерального прокурора, зокрема, Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про катування та інші серйозні порушення прав громадян, розглянув всі надані матеріали та 30.07.2020  подав відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 127 КК України.

Проведення досудового розслідування цього кримінального провадження доручено Територіальному управлінню ДБР у Мелітополі за процесуального керівництва прокурорів Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про катування та інші серйозні порушення прав громадян.

 

Проект «Посилення регіонального компоненту діяльності Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері протидії порушенням прав людини з боку органів правопорядку» впроваджується Експертним центром з прав людини спільно з Офіс Омбудсмана України за підтримки проекту «Права людини для України», який впроваджується UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2019-2023 рр.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам цієї публікації і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агенцій ООН

 

#громадськірозслідування #протидіякатуванням #ЕЦПЛ#громадськірозслідування #протидіякатуванням

 

Сергій Іллюк, Експерт

Олег Боднар, проектний менеджер, юрист, Проектний менеджер, юрист