Пошук по сайту

Друга заява Європейського комітету із запобігання катуванням стосовно COVID-19

“Європейський Комітет із запобігання катуванням та нелюдському чи принизливому поводженню або покаранню (КЗК) зробив другу заяву стосовно COVID-19 та ситуації перебування людей в місцях несвободи:

Здебільшого держав-членів говорять про розширений список заходів, обраних в якості альтернативи триманню під вартою, зокрема йдеться про умовно-дострокове звільнення, тимчасове звільнення, заміну тюремного ув’язнення домашнім арештом або розширене використання електронного спостереження. Безсумнівно, це вплине на оптимізацію рішень у контексті проблеми переповнення в’язниць. У багатьох відповідях згадуються заходи, що було вжито для полегшення контактів затриманих із зовнішнім світом, а саме: надання доступу до відеодзвінків через Інтернет або більш частого і тривалого доступу до телефону до тих пір, поки триває заборона на відвідування.

Крім того, в установах різного типу медичне обстеження новоприбульців значно покращено для виявлення затриманих осіб, інфікованих COVID-19, й надання їм медичної допомоги – що знижує ризики жорстокого поводження і забезпечує належне сповіщення про наявні травми на момент прибуття у місця несвободи.

КЗК мусить підкреслити, що криза наявно демонструє необхідність ставити права людини на перше місце при прийнятті рішень та оцінюванні можливих наслідків у разі прийняття тих чи інших заходів. Права людини мають стати рефлексом всіх чиновників.

На думку експертів КЗК, найсильніше пандемія вдарила по тих місцях позбавлення волі, де попередні рекомендації Комітету не були виконані. Це стосується всього спектру його повноважень: від в’язниць – до будинків соціального забезпечення, від психіатричних лікарень – до центрів утримання імігрантів під вартою.

 

Фото належить www.coe.int/en

 

Як показали відповіді держав-членів на низку питань, що були предметом рекомендацій КЗК упродовж багатьох років, рішучі дії приймаються тільки тепер – у кризовому режимі. Комітет закликає відповідні органи всіх держав-членів поступово перейти від управління ризиками – до використання можливостей. Певні надзвичайні заходи, які були введені тимчасово, мають бути сталими. Зокрема, це стосується більш широкого використання альтернатив позбавлення волі з метою покласти край явищу переповненості.

Важливо відзначити, що тимчасові обмеження на поширення вірусу треба знімати, як тільки вони стають не потрібними. Зокрема, це стосується обмежень щодо контактів затриманих осіб із зовнішнім світом і скорочення спектру доступних для них видів діяльності.

КЗК нагадує про виняткову важливість запобігання жорстокому поводженню з людьми в місцях несвободи. Комітет вітає той факт, що в кількох країнах НПМ та інші національні контролюючі органи відновили відвідування місць позбавлення волі та приймають при цьому запобіжні заходи (за принципом «не нашкодь»)”.

 

Повний текст документу

#правалюдини #протидіякатуванням #Covidвтюрмах #ЕЦПЛ

 

Переклад: Юлія Голоднікова