Пошук по сайту

Навчання експертів з протидії порушенням прав людини (друга хвиля)

ЕЦПЛ та офіс Уповноваженого з прав людини готують експертів із протидії порушенням прав людини в місцях несвободи, або вчинених органами правопорядку.

Експертний центр з прав людини в співпраці з Офісом Омбудсмана України, за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, реалізує проєкт «Посилення регіонального компоненту діяльності Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері протидії порушенням прав людини з боку органів правопорядку» й запрошує до участі в спеціалізованій навчальній програмі представників громадськості Вінницької, Дніпровської, Львівської, Херсонської та Харківської областей.

Основні завдання проєкту: Формування мережі експертів із середовища представників ОГС, які здійснюватимуть збір та аналіз інформації про порушення прав людини в місцях несвободи або вчинених органами правопорядку.
Налагодження сталої взаємодії між мережею експертів від ОГС та регіональними офісами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (Вінницької, Дніпропетровської, Львівської, Херсонської та Харківської областей) у сфері протидії порушенням прав людини з боку органів правопорядку, зокрема, проведення спільних перевірок за системними та резонансними порушеннями.

Конкурс складається з трьох етапів:
1. Заповнення анкети учасника;
2. Дистанційне навчання;
3. Участь у п’ятиденному тренінгу в «Домі прав людини».

Завдання конкурсу: добір та підготовка майбутніх експертів для проведення спільних з офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини перевірок фактів порушень прав людини в місцях несвободи, або допущених органами правопорядку.

До участі в конкурсі запрошуються правозахисники, адвокати, фахівці зі сфери судової медицини, представники громадських організацій, що співпрацюють або зацікавлені в співпраці з правозахисними організаціями та Уповноваженим ВРУ з прав людини, студенти юридичних спеціальностей (не нижче рівня «бакалавр»), які мають мотивацію протидіяти порушенням прав і свобод людини та відповідають певним критеріям:

— базова вища (бажано) юридична освіта, не нижче ступеня бакалавра;
— відсутність працевлаштування на державній службі;
— відсутність непогашеної судимості.

Охочі взяти участь у конкурсі, мають подати заявку за встановленою формою: Анкета учасника

Термін подання заявки: 18.00, 12 лютого 2020 року.

Інформація щодо підтвердження участі буде надіслана до 18.00 17.02.2020.
Відібрані за результатами заявок учасники отримають доступ до онлайн-навчання «Вступний курс із підготовки експертів від громадськості проведенню спільних перевірок порушень прав людини в місцях несвободи або допущених органами правопорядку».

За результатами проходження курсу відібрані кандидати будуть запрошені на спеціалізований тренінг.
Тренінг відбудеться 11–15 березня 2020 року (початок: 11.03.202, о 9.30; закінчення: 15.03.2020, о 15.30) в Освітньому домі з прав людини, м. Чернігів.
Організатори забезпечують проживання та харчування учасників навчання, витрати на проїзд в обидва боки (автобус, поїзд («Інтерсіті» 2 клас, плацкарт, або купе).
Тривалість тренінгу — 5 днів. Упродовж п’яти днів учасники навчатимуться механізмам проведення перевірок порушень прав людини в місцях несвободи або допущених органами правопорядку.

Участь у тренінгу — безплатна. Присутність на всіх заняттях — обов’язкова.

Для повернення (компенсування) витрат на проїзд необхідно буде надати оригінал (копію) квитків в обидва боки.
За результатами проходження п’ятиденного тренінгу робоча група рекомендуватиме Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини кандидатури з групи учасників тренінгу для надання персональних доручень на право здійснення моніторингових візитів до місць несвободи.

Рішення щодо затвердження кандидатур (експертів від громадськості) та вручення персональних доручень приймає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.
Програма заходу та всі необхідні документи будуть надіслані тільки відібраним учасникам.

 

Проект «Посилення регіонального компоненту діяльності Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері протидії порушенням прав людини з боку органів правопорядку» впроваджується Експертним центром з прав людини спільно з Офісом Омбудсмана України за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Ministry of Forein Affairs of Denmark, Danida

 

Олег Боднар, проектний менеджер, юрист, Проектний менеджер, юрист