Пошук по сайту

Форум моніторів НПМ: куди рухатися далі?

Початок нового року – завжди гарна нагода озирнутися, проаналізувати власні досягнення та оцінити, що зроблено, а над чим ще варто працювати. Для всіх моніторів Форум НПМ-2019 став можливістю подивитися у майбутнє та сформувати актуальний порядок денний.
Як і куди рухається Національний превентивний механізм? Які хвороби йому заважають досягати мети? Чим пишатися і як зберегти людські ресурси?

Для відповіді на ці запитання Тетяна Печончик, керівниця «Центру інформації про права людини» використала дуже влучну метафору:

НПМ — це літак. У 2012-му цей літак злетів, і з кожним роком набирав висоту. Приєднувалися нові монітори, вони ставали більш фаховими, ми співпрацювали з журналістами. НПМ був дуже відкритим. 2018-й був роком турбулентності, ми його пройшли. Зараз ми перебуваємо у режимі самозбереження. Треба зрозуміти, чи хочемо ми бачити НПМ відкритим.

Національний превентивний механізм (НПМ) – це національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи (слідчих ізоляторів, інтернатів, психоневрологічних лікарень, хоспісів, в’язниць, військових частин тощо) для попередження жорстокого поводження з людьми, які там перебувають.

Для експертів ЕЦПЛ становлення та розвиток Національного превентивного механізму – важлива складова професійної роботи, оскільки цей інструмент протидії катуванням посилює інші можливості захисту прав людини у місцях несвободи.

На панельній дискусії «Виклики у діяльності НПМ» виконавчий директор ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов зазначив, що одним із головних питань майбутнього НПМ є відсутність чіткої стратегії.
Олександр Павліченко, виконавчий директор «Українська Гельсінська Спілка з прав людини», наголосив на необхідності залучення медичних експертів до подальшої роботи НПМ.
Вадим Пивоваров, виконавчий директор «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини», говорив про можливості посилення повноважень моніторів на місцях.
20–23 лютого 2019 року Департамент реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» і за участю Громадської організації «Україна без тортур»  організовують базовий навчальний тренінг для громадських моніторів з моніторингу місць несвободи.

Форум моніторів НПМ проводився ГО “Україна без тортур” за фінансової підтримки МФ “Відродження” за участі Департаменту з реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Фото надано ГО “Україна без тортур”

Схожі публікації