Пошук по сайту

Громадські розслідування-2020: кейси

Справа Артура

Історія про затримання чоловіка та факти неналежного поводження з боку представників поліції:

Зі слів Артура* – поліціянти його нещадно били, травмували, ступінь тяжкості тілесних ушкоджень ніхто не з’ясовував, і слідчий взагалі не надав необхідної медичної документації для проведення експертизи.

За зверненням адвоката Катерини В* громадськими детективами та працівниками офісу Уповноваженого проведено перевірку і встановлено можливі факти порушення прав і свобод Артура*. Також виявлено можливий факт бездіяльності слідчих ТУ ДБР у Києві щодо здійснення перевірки порушень прав і свобод Артура*, озвучених його захисником.

Офіс Генерального прокурора розглянув всі надані матеріали та 30.07.2020  подав відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення  за ч. 2 статті 365 КК України.

Проведення досудового розслідування доручено Головному слідчому управлінню Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів у кримінальних провадженнях про катування та інші серйозні порушення прав громадян.

 

Справа Сергія*

До громадських детективів звернувся Сергій*, який скаржився на дії працівників Олешківського відділення поліції Новокаховського відділу НПУ. Він стверджує, що під час затримання поліціянти намагалися здобути в нього зізнання у вчиненні злочину і катували його прямо у відділенні – так повідомив сам Сергій*.

За зверненням Сергія* громадськими детективами та працівниками Представництва Уповноваженого проведено перевірку і встановлено, що факт отримання ним тілесних ушкоджень зафіксований в протоколі його затримання за підозрою у вчиненні злочину, а також – у медичній документації. Далі громадський детектив підготував проект Акту реагування по виявленим порушенням.  Представник Уповноваженого в південних областях Олександр Остапенко  звернувся з Актом реагування до Офісу Генерального прокурора України з проханням внести відомості до ЄРДР.

13.08.2020  Офіс Генерального прокурора, подав відомості до реєстру, а наступного дня Головному слідчому управлінню ДБР будо доручено проведення досудового розслідування цього кримінального провадження у відповідності до вимог ч. 4 ст. 216 КПК.

 

Справа Анатолія*

Зі слів Анатолія*, його 24 травня 2020 року з порушенням правил складання процесуальних документів та забезпечення основоположних прав було незаконно затримано працівниками Дніпровського відділення поліції. Анатолій* стверджує, що його доставили до відділення, прикували кайданками до батареї, били, ґвалтували та вимагали зізнань у вчиненому злочині. Його залишили без їжі, без питної води та нормальних умов для ночівлі та утримували в такому стані упродовж трьох діб.

Адвокат потерпілого написала заяву про ці порушення до Територіального управління ДБР у м. Мелітополь та попросила подати відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування. Проте відповіді вона не отримала.

Громадські детективи та працівники офісу Омбудсмана України провели перевірку і встановили можливі факти порушення прав і свобод Анатолія*, а також  факт неналежного реагування слідчих ТУ ДБР у Мелітополі. Уповноважений з прав людини звернулася з Актом реагування до Генерального прокурора України з проханням подати відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

30.07.2020 Офіс генерального прокурора подав відомості до ЄРДР, а проведення досудового розслідування цього кримінального провадження доручено Територіальному управлінню ДБР у Мелітополі.

 

Справа Віталія*: про можливе катування заради отримання зізнання у скоєнні злочину та відмова у доступі до адвоката.

Громадські детективи направили звернення адвоката потерпілого до Офісу Омбудсмана України, спільно з працівниками Офісу провели розслідування та встановили, що у рапортах поліції відсутні відомості про застосування сили з боку поліції, а також відсутні будь які згадки про тілесні ушкодження і травми Віталія*. Проте після перевірки відповідної поліцейської документації було знайдено записи про факти отримання тілесних ушкоджень Віталієм*.

13 жовтня Віталій* звернувся із заявою до прокуратури Херсонської області щодо внесення відомостей до ЄРДР про порушення його прав, однак не отримав жодної відповіді. 30 грудня 2019 року Територіальне управління ДБР у м. Мелітополь закрило кримінальне провадження по факту неправомірних дій щодо Віталія* на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, і справа зависла.

Тоді громадські детективи підготували Акт реагування та спрямували його до Офісу Омбудсмана. Далі Уповноважений звернувся до Генерального прокурора з проханням забезпечити вивчення матеріалів кримінального провадження та найбільш ефективних напрямів проведення досудового розслідування, а також прохав подати відомості до ЄРДР за нововиявленими порушеннями.

29 липня 2020 року досудове розслідування у кримінальному провадженні було поновлено. Хід кримінального провадження взято на особистий контроль Офісу Генерального прокурора України.

 

Справа Юрія*

Громадські детективи отримали інформацію про порушення прав і свобод Юрія*: потерпілий заявив, що під час затримання працівники поліції били його без жалю, мотивуючи свої дії бажанням вибити зізнання у вчиненні злочину. В результаті у чоловіка закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забій м’яких тканин голови.

Громадські детективи провели перевірку доводів та фактичних даних, в процесі не знайшли жодних записів щодо вчинення супротиву Юрієм* чи застосування до нього примусових заходів з боку поліції. А ось наявність травми у Юрія* було зафіксовано при медичному огляді у закладі охорони здоров’я, куди Юрія* привезли працівники ІТТ №1.

17 листопада 2019 року заступнику прокурора Херсонської області було направлено повідомлення про звернення  Юрія* та надання ним письмових свідчень щодо фактів катування поліціянтами. Однак, жодних даних в ЄРДР не було подано, як не було визначено відповідального органу досудового розслідування з проведення перевірки фактів застосування до потерпілого незаконних методів слідства з боку працівників поліції.

Громадські детективи та Представник Уповноваженого в південних областях Олександр Остапенко підготував необхідні документи та звернувся з Актом реагування до Офісу Генерального прокурора України.

14 серпня 2020 року Офіс Генерального прокурора вніс відомості до ЄРДР та розпочав досудове розслідування.

 

Справа Олександра*

Олександр* звернувся до громадських детективів за фактом його катування з боку працівників поліції. Він повідомив, що його без жодної підстави били руками та ногами по голові та обличчю і залишили тілесні ушкодження. Мати, яка зустріла його після звільнення, засвідчила наявні травми сина. Після медичного огляду у Херсонській обласній клінічній лікарні тілесні ушкодження офіційно було підтверджено. Травми були зафіксовані Актом судово-медичного дослідження.

Потерпілий самостійно звертався до ТУ ДБР у Мелітополі з проханням проведення досудового розслідування, і 23 січня на підставі його звернення було подано відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування працівниками ДБР.

Однак 27 квітня кримінальне провадження було закрите на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, і права Олександра так і не поновили.

Громадський детектив перевірив всі надані матеріали та разом з Представником Уповноваженого в південних областях Олександром Остапенком підготував необхідні документи та звернувся з Актом реагування до Офісу Генерального прокурора України з проханням подати відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування та розпочати досудове розслідування у кримінальному провадженні.

Наразі Офіс Генерального прокурора вивчає матеріали закритого провадження для прийняття рішення щодо можливого поновлення досудового розслідування.

 

Справа Миколи*

До громадських детективів звернулася адвокат потерпілого Миколи* з проханням відновити його порушені права. Вона дізналася про незаконне затримання чоловіка прямо в своєму будинку, де він мешкав. Адвокат повідомила, що близько восьми осіб били Миколу* руками та ногами по різним частинам тіла, а потім відвезли до Зміївського ВП, де  катування тривало цілу ніч та наступний ранок.

Зі слів, підзахисний в присутності адвоката скаржився на страждання та поганий стан здоров’я. Адвокат викликала бригаду екстреної медичної допомоги, яка встановила переломи, забій грудної клітини, множинні гематоми. Потім це підтвердили лікарі центральної районної лікарні.

Адвокат подала заяву в порядку статті 206 Кримінального процесуального кодексу України про звільнення Миколи* з під варти та зазначила усі порушення прав і свобод чоловіка.

Громадські детективи зібрали, перевірили інформацію та підготували проєкт Акту реагування на порушення. Після ретельного аналізу всіх матеріалів керівник одного з Департаментів Омбудсман України звернулася до прокурора Харківської області з проханням забезпечити вивчення його підлеглими матеріалів кримінального провадження та надати вказівки щодо здійснення ефективного розслідування слідчими ТУ ДБР у м.Полтаві.

Крім того, Уповноважений з прав людини звернувся до Генерального прокурора з проханням забезпечити вивчення матеріалів кримінального провадження та найбільш ефективних напрямів проведення досудового розслідування.

Наразі Офіс ГПУ вивчає матеріали кримінального провадження.

 

Справа Михайла*

До громадських детективів звернувся Михайло* з проханням відновити його порушені права.

Михайло* повідомив, що на вимогу працівників УСБУ у Львівській області він підняв руки догори, заложив їх долонями за потилицю, пригнув голову та став на коліна в такий спосіб, щоби правоохоронці могли бачити його спину (це було звичайне затримання за підозрою у вчинені злочину). Але щось пішло не так. Як повідомив Михайло*, вже після  затримання спочатку один з правоохоронців вдарив його ногою у груди там, де знаходиться серце, а коли Михайло* впав на підлогу, інші почали бити його ногами та руками по тулубу та голові. Один з працівників СБУ звів руки Михайла* за спину, надів на нього кайданки та вдарив по ліктю правої руки, від чого чоловік відчув гострий біль і почав благати зупинитися. Зі слів Михайла*: він зрозумів, що руку зламали, він нерухомий і допомоги немає.

Зі слів Михайла*, у кайданках, зі зламаною рукою та з неймовірною біллю (відсутнє було медичне забезпечення) він провів більше шести годин. Лише у КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» йому зробили рентгензнімок та встановили: злам латерального надвиростка правої плечової кістки зі зміщенням і надали меддопомогу.

Михайло* зібрав всю мужність та 28 серпня направив заяву до Територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Львові щодо неправомірних дій працівників управління СБУ у Львівській області та спецпризначенців «Альфи». Однак, відповіді він не отримав. Тоді він надіслав скаргу до ТУ ДБР у місті Львові, якою повідомив, що відповіді по розгляду його звернення немає.

Однак і досі ніяких даних щодо внесення слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого у місті Львові відомостей до ЄРДР щодо фактів фізичного насилля, вчинених до  Михайла* при затриманні працівниками управління СБУ у Львівській області та спецпризначенців «Альфи» немає.

Громадські детективи зібрали всі документи, проаналізували інформацію та виявили можливі порушення прав і свобод Михайла* при затриманні працівниками управління Служби безпеки України у Львівській області та спецпризначенцями Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом.

За результатами перевірки громадськими детективами та працівниками Офісу Омбусмана підготовлено та направлено Акт реагування Уповноваженого з прав людини до Офісу Генерального прокурора України щодо неправомірних дій працівників УСБУ у Львівській області. Наразі Офіс ГПУ проводить перевірку викладених фактів.

 

Справа Сергія*

Зі слів Сергія* відомо, що о півночі 10 жовтня 2019 року біля кафе «Велюр» у Харкові патрульні поліцейські затримали його, заламали йому руки за спину, застебнули кайданки на кистях рук, кинули на землю обличчям до низу і почали гамселити ногами. Він відчував нестерпний біль лівій руці, попросив послабити кайданки на одній руці та викликати лікарів – зі слів Сергія*.

Однак, ніхто з працівників поліції цього прохання не виконав. Із застебнутими на руках кайданками Сергія* було доставлено до Київського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області, де він залишився в кайданках до самого ранку.

А що насправді стало причиною затримання Сергія*?

З його слів: коли його затримали, ніхто йому не пояснював, що саме він скоїв.  Ані в кафе, ані у відділенні процесуальних документів щодо його затримання чи обмеження у пересуванні не було складено. Для чого повезли до відділу поліції? Він також не міг зрозуміти. На момент затримання при ньому був паспорт. Поліцейські подивилися документ, встановили особу прямо біля кафе «Велюр», але одягли на нього кайданки та почали гамселити ногами.

Пізніше, коли лікарі «Міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І.Мещанінова» ХМР встановили тілесні ушкодження, він почув діагноз: забій м’яких тканин грудної клітини, закритий перелом шилоподібної кістки, тупа травма черева.

До чого докопалися громадські детективи разом з Представництвом Уповноваженого з прав людини у Східних областях?

Ніхто з поліцейських не оформлював затримання Сергія*. Ніхто з поліцейських не викликав безоплатного адвоката Сергію*. Хоча сам факт перебування Сергія* 10 жовтня 2019 у Київському ВП документально підтверджується записами у поліцейських журналах. Виходячи з документів, певний час саме ця людина перебувала  у секторі кримінального розшуку того ж відділу.

Сергій* спробував відновити порушені права у передбачений законодавством спосіб, а саме: 10.10.2019 він подав електронне звернення до Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого у місті Полтава щодо його незаконного затримання, про обмеження у праві на пересування та про нанесення йому тілесних ушкоджень працівниками поліції.

Пройшло більше півроку, і лише в травні 2020-го його повідомили про внесення по його заяві відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Однак, зі слів Сергія*, жодних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні за його участю не проводилось (окрім допиту) і про результати досудового розслідування йому не повідомляли.

Громадські детективи зібрали всі документи, проаналізували інформацію та виявили можливі порушення прав і свобод Сергія* при затриманні працівниками поліції. За результатами перевірки громадськими детективами та працівниками Офісу Омбусмана підготовлено та направлено Акт реагування Уповноваженого з прав людини до Офісу Генерального прокурора України щодо неправомірних дій працівників поліції.

Наразі Офіс ГПУ проводить перевірку викладених фактів.

 

Справа Рафіка*

До громадських детективів звернувся Рафік*, який повідомив, що 30 січня 2020 року близько 18.30 у нього трапився конфлікт з патрульними поліцейськими щодо підсвітки його номерного знаку. Зі слів Рафіка*, номерний знак не підсвічувався у зв’язку з поганим електричним контактом, однак це було в присутності поліцейських виправлено. Поліцейські вимагали, зі слів Рафіка*, пред’явити документи для складання протоколу про адміністративне порушення, однак Рафік* категорично відмовився. Зі слів Рафіка*, він вважав, що така  вимога незаконна і відмовився її виконувати. Він нагадав про правила дорожнього руху і сказав, що нічого не порушив, тому й підстави для перевірки документів та складання процесуальних документів немає. Також Рафік* повідомив, що своїх документів представники поліції йому не показали, але поводилися доволі неетично і почали погрожували чоловікові подальшою розправою та проведенням актів виховного характеру відносно нього. Рафік* пояснив, що се це обурило, і він відмовився надавати будь-які документи, а навпаки вимагав забезпечити його правовою допомогою.

Що було далі зі слів Рафіка*?

Працівники патрульної поліції (а разом їх було п’ятеро) вдарили Рафіка по голові та в тулуб, витягнули його з автомобіля на дорогу, вивернули руки і почали нещадно бити. Йому зламали пальці, наділи кайданки та відвезли до Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Харківській області.  Машину його перевезли на територію Первомайського ВП.

 

Коли чоловік звернувся до лікарів КНП «Первомайська ЦРЛ», то йому встановили діагноз: забій І-го пальця правої кисті. У зверненні Рафік зазначив, що дані травми отримав від працівників поліції.

Щоби захистити свої права Рафік звернувся першого лютого до Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого у місті Полтава, однак відповіді не отримав.

 

Тоді він написав заяву до Первомайської місцевої прокуратури Харківської області, і 25 лютого вона внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 365 КК України та направила матеріали кримінального провадження для здійснення досудового розслідування до ТУ ДБР розташованого в місті Полтава.

Пройшов час. 04 квітня Рафіка разом зі свідками допитав слідчий Другого слідчого відділу слідчого управління ТУ ДБР розташованого у місті Полтава. Однак на цьому все й зупинилося. Рафік письмово звертався до слідчого, щоб дізнатися про хід досудового розслідування зазначеного кримінального провадження. Чекав, знов писав і не зупинявся.

Тільки 25 серпня 2020 року він отримав відповідь від слідчого, де було вказано, що досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Враховуючи наявні відомості та матеріали можна стверджувати, що на сьогодні будь яких слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні за участю Рафіка* не проводилось (окрім допиту) і про результати досудового розслідування його не повідомляли. Бо нема про що повідомляти: ніхто нічого не робив у цій справі.

 

Громадські детективи та регіональні представники Офісу Омбудсмана зібрали всі документи у справі Рафіка*, проаналізували ситуацію, перевірили факти та направили Омбудсману. У свою чергу Уповноважений з прав людини звернулася до Офісу Генерального прокурора України щодо можливих порушень прав і свобод Рафіке*.

 

Наразі Офіс ГПУ здійснює перевірку можливих порушень прав і свобод Рафіка*.

 

 

 

Сергій Іллюк, Експерт

Олег Боднар, проектний менеджер, юрист, Проектний менеджер, юрист