Пошук по сайту

Ніде в світі поліцейських не навчають 4 роки, як у нас, – Бєлоусов

Система підготовки поліцейських в Україні є однією з найдорожчих в Європі, але при цьому вона вкрай неефективна. Про світовий досвід та українські реалії у навчанні правоохоронців розповів керівник Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов в ефірі Громадського радіо.

Система освіти МВС

Наша система підготовки правоохоронців дуже застаріла. Вона побудована по принципу лекції та семінарів і правоохоронці не орієнтовані на вирішення конкретних задач – реагування на домашнє насильство, затримання на вулиці, напади і т. д. Цьому в нас майже не навчають.

Система освіти МВС дуже розрослася. Сьогодні це величезна кількість учбових закладів, на яку іде божевільний бюджет, а якість підготовки вкрай низька. Підготовка іде по великій кількості спеціальностей, починаючи з юриста і закінчуючи програмістом. Але який сенс готувати програміста в ВУЗах МВС, якщо можна запросити на роботу спеціаліста, який закінчив звичайний навчальний заклад. Аргумент, вочевидь, такий: це настільки складно, що звичайний програміст, потрапипивши  в систему, втратить свідомість, злякається і йому знадобиться довгий час для адаптації.

Те саме можна сказати про науку при МВС. На жаль, відомча наука залишає бажати кращого. Дослідження, що проводяться, відірвані від практичної діяльності поліції. Традиційно, значна частина керівного складу МВС отримувала вчені ступені в ВУЗах МВС. Як правило, ці люди не мали відношення до своїх дисертацій. Є хороші дослідження, але переважно вони ніяк не використовуються.

У нас правоохоронців готують мінімум 4 роки, а через рік велика кількість людей йдуть з цієї системи. Плинність кадрів дуже велика.

Ніхто в світі не готує поліцейських чотири роки. У Німеччині базова підготовка – два роки, і тільки тих поліцейських, у кого є лідерські навички, які пропрацювали не менше 10 років, пройшовши серйозне тестування, відбирають в єдину академію, яка дає вищу профільну поліцейське освіту на території Німеччини.

Агент ФБР готується 20 тижнів. Співробітник поліції, якого готують 4 роки в МВС, вистрілює приблизно 720 патронів. Агент ФБР за 4 місяці вистрілює 5000 патронів. Кого краще вчать стрільбі?

Підготовка патрульної поліції

Нову патрульну поліцію готували 3 місяці. За умови грамотно розробленої програми, це немало. Людей відібрали з великою мотивацією, більшість з них – з вищою освітою. Проблема в тому, що реформа не пішла далі.

Загалом, введення нової патрульної – позитивний крок. Але Хатя Деканоїдзе розглядала нових патрульних як єдиниу прогресивну складову системи, а всіх старих співробітників – як суцільний негатив. Тому вона відгородила нову патрульну поліцію від решти служб МВД і ніякої взаємодії не було взагалі.

Були такі випадки: патрульна когось затримала, привезла в райвідділок, залишила і поїхала. Хто це – незрозуміло, що з ним робити – також. Людину могли просто відпустити або відправити назад з патрульною машиною. І це відбувалось по всій країні.

Можна зрозуміти співробітників МВС, які пропрацювали багато років у системі. Серед них є багато хороших спеціалістів. Але вони отримують 3-4 тисячі гривень, за свій кошт купують форму і бензин. І тут з’являється нова служба, яка екіпірована в 100 разів краще, ніж вони, і у старих кадрів виникає образа.

Було б логічно, якби за створенням нової патрульної служби був наступний крок. Але тут система почала пробуксовувати. Передбачалось, що весь склад переатестують і старі, рудиментарні кадри підуть зі служби. Але все затягнулось, старі кадри повернулись назад. Переатестація була повністю провалена і тут винне керівництво МВС.

Процес розслідування злочинів взагалі не змінився. Оперативні працівники та слідчі не стали працювати по-новому.

Патрульні, які прийшли з очікуванням, що система буде мінятися, – розчаровані. Основна ефективність розслідування залежить від подальших ланок і патрульні не бачать змін. Вони почали звільнятися, наскільки я знаю, більше половини з них вже пішло.

Інститут детективів

Втім, є і позитивні зрушення. Зараз в Нацполіції є ініціатива об’єднати функції оперативника та слідчого в посаді детектива. Він буде більше отримувати, але навантаження при цьому не зросте.

Зараз оперативник встановлює людину, яка вчинила злочин, опитує її, і передає слідчому. Слідчий її допитує – фактично, дублює роботу оперативника, змушуючи людини повторювати уже сказане. Те саме стосується роботи зі свідками. В результаті, оперативник та слідчий працюють над однією справою, виконують майже однакові функції і обидва отримують зарплатню. Крім того, така процедура значно затягує процес.

 

Схожі публікації