Пошук по сайту

Порушення прав людини під Радою 3 березня – аналізує Юрій Бєлоусов

3 березня Національна поліція України та Національна гвардія України розігнали наметове містечко під Верховною Радою України. Чи законно діяли правоохоронці та хто має відповідати за порушення – коментує керівник ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов в ефірі UMN.

Очевидно, що порушення були з обох сторін. Частина протесту, я наголошую – частина, була не мирна, ці люди вчиняли порушення, відповідно, поліція мала право їх затримати і притягати до відповідальності. Іншу частину протесту – ні. Якщо поліція знесла все наметове містечко – це незаконно. Порушення і в тому, що не було рішення суду на припинення цієї акції.

Правоохоронці мають право застосовувати силу, підкреслюю – не насильство, а силу, у визначеному законом порядку. Поліція має право затримувати правопорушників – осіб, які вчинили або підозрюються у вчиненні правопорушень. Але слід також дотримуватись процедури – реєструвати затриманих, повідомляти про їхні права, викликати адвоката, надавати медичну допомогу. Якщо людину затримали та відвезли до відділку поліції, а потім відпустили без складання жодних процесуальних документів – це незаконне затримання.

Багато питань не до виконавців, а до тих, хто планував цю операцію. Очевидно, що її планували, було задіяно кілька силових підрозділів. Необхідно проглянути план операції – яким чином вони збиралися затримувати людей, доставляти їх до райвідділу чи суду. Чому сила застосовувалась саме в такому обсязі і такими методами.

Відповідальність має бути індивідуальною. Треба визначити роль кожного працівника поліції, який вчинив порушення та з’ясувати, яке саме: хтось незаконно затримав, хтось побив, хтось провів непередбачену процесуальну дію. Втім, за розгін відповідає саме керівник операції.

Схожі публікації