Пошук по сайту

Розкажи мені, що сталося, або зізнайся!

У ході реформи кримінального процесуального законодавства, що відбулася 2012 року, законодавець спробував нівелювати ризики неналежного поводження під час допиту на стадії досудового розслідування. Була введена заборона суду обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому чи прокурору, або посилатися на них (частина 4 статті 95 КПК України). На думку авторів законопроєкту, в результаті запровадження таких новацій не буде сенсу слідчим чи прокурорам отримувати показання із застосуванням насильства або погроз, адже такі відомості за законом не будуть доказами.

Втім, такий радикальний підхід законодавця призвів до іншої проблеми: показання, надані слідчому чи прокурору під час досудового розслідування, «знецінилися»: слідчі стали неохоче виділяти ресурси для якісного проведення допиту, обґрунтовуючи це мінімальною «вагою» результатів такої роботи порівняно з витраченим часом. Внаслідок цього для працівників органів правопорядку зник сенс не лише в тому, щоб отримувати показання із застосуванням насильства або погроз, а й у тому, щоби взагалі отримувати якісні показання на досудовому розслідуванні.

Як перетворити допит (слідчу дію) на практику процесуального інтерв’ю – говорили учасники #JustTalk13.
Тема дискусії – “Розкажи мені, що сталось, або одразу зізнайся” – доволі провокативна. Місце зустрічі – НАБУ.

Discussion Paper

 

 

Фото ©Ганна Путіліна

Дослідження проведено за ініціативи, організаційної та фінансової підтримки програми «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження»

#investigativeinterviewing #InvestigativeInterviewUkraine #ЕЦПЛ #досудоверозслідування