Пошук по сайту

Юрій Бєлоусов: “Фундамент змін у системі кримінальної юстиції закладено, але треба міняти практику”

Не зважаючи на прийняття прогресивного кримінально-процесуального законодавства, на практиці все ще використовуються старі методи розслідування злочинів. “Вибиття” зізнань та незаконні затримання досі лишаються частиною українських реалій. Про це розповів керівник Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов 10 листопада на ІІІ Всеукраїнській конференції з кримінального права та процесу.

img_5337

Не зважаючи на новий Кримінальний процесуальний кодекс, на новий закон про прокуратуру, ким є прокурор у кримінальному провадженні все ще не зрозуміло. Це процесуальний керівник, який бере відповідальність на себе? Чи це спостерігач, який стоїть осторонь і не втручається в процес? На щастя, зміни у Конституції вже розвели нагляд і процесуальне керівництво. Втім, на практиці це ще не відбулося“, – наголосив правозахисник. Він також закликав колег, в тому числі і з Ради Європи, всю свою увагу сфокусувати на зміни в практиці роботи правоохоронних органів в Україні.

Консультант Ради Європи, колишній Президент Міжнародної асоціації прокурорів Джеймс Гамільтон відмітив, що він періодично приїжджав до України з 1998 року  і це перший раз, коли він може привітати українців з початком реформ в прокуратурі.

img_5315

Мушу сказати, що я не вірю в реформу прокуратури, під час якої одночасно не вирішується проблема корупції, адже якщо цю проблему не подолати, реформа лишається лише на папері та не має стосунку до реальності“, – зазначив екперт.

Радник Генерального прокурора України, колишній Федеральний прокурор США Богдан Витвицький також наголосив на важливості боротьби з корупцією в системі прокуратури. “Корупція – це не опонент, якого можна остаточна побороти. Треба суттєво знизити рівень корупцї, а не побороти її, бо вона існує в кожній країні. Різниця лише в тому, що в розвинених країнах рівень корупції є низьким або дуже низьким”, – зауважив експерт.

img_5328

На думку Богдана Витвицького, аби подолати корупцію, слід:

підвищити заробітну плату державних службовців до достойного рівня,

змінити пануючу культуру (комплекс етичних і патріотичних настанов, цінностей і зобов’язань, що є дороговказом, який показує, як ми як громадяни, прокурори чи судді маємо себе поводити),

реформувати ті правові та правоохоронні органи, які мають відкривати, розслідувати, оскаржувати, здійснювати судовий розгляд справ про корупційні правопорушення, щоб вони діяли на найвищому рівні чесності та професійної ефективності.

Експерт також наголосив на ролі української приватної адвокатури у реформуванні прокуратури.

Звісно, основну відповідальність за реформу прокуратури несе генпрокурор та решта керівного складу прокуратури.

Але всі члени правової професії – судді, прокурори і адвокати, мають розуміти, що вони належать до однієї професійної родини. Здоров’я чи нездоров’я одного з компонентів цієї родини впливає і на здоров’я всієї юридичної системи, і на спроможність її членів виконувати свої обов’язки чесно і ефективно.

До того ж хто краще ніж адвокати та юристи у приватній практиці, які у своїй роботі стикаються з прокурорами, можуть і мають зрозуміти, як, де і що реформувати“, – наголосив Богдан Витвицький.

img_5310

ІІІ Всеукраїнська конференція з кримінального права та процесу проводиться за сприяння проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», фінансованого урядом Данії. На заході обговорювали низку актуальних питань кримінального права та процесу, та пов’язаних інститутів. Зокрема, про реформа правоохоронних органів та органів прокуратури, внесення змін до профільного законодавства та підведення підсумків року реформ.

#кримінальна_юстиція

Юрій Бєлоусов, кандидат соціологічних наук