Пошук по сайту

26 червня — Міжнародний день підтримання жертв катувань

В дискусіях міжнародних експертів часто лунають слушні думки про те, що відвернення катувань має бути невід’ємною частиною програм сталого розвитку для будь-якої країни. І для усвідомлення цього потрібно, щоби принцип поваги до людської гідності став нормою не тільки на рівні держави, але й на рівні звичайних громадян.

«Головна причина катувань — не в законодавстві, не в поганих знаннях працівників поліції, а в тому, що про проблему катувань кричать лише правозахисники та міжнародні організації, іноді журналісти, які дійсно розуміються на цій темі. Здебільшого громадян України взагалі не вважають катування проблемою, і не цікавляться тим, чи існують стандарти дотримання прав людини», — зазначив керівник Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов Yuriy Byelousov.

За результатами досліджень експерти ЕЦПЛ дійшли до висновків щодо необхідності розроблення чітких алгоритмів фіксації та реагування на катування з боку правоохоронних органів та НПМ, впровадження інноваційної системи дотримання прав людини Custody records, розвитку нових підходів до проведення розслідування та осучаснення процесів міжвідомчої комунікації в правоохоронних органах.

«Такий комплексний підхід — починаючи з виявлення причин порушень з боку правоохоронців, та продовжуючи впровадженням нових технологій взаємодії з затриманими — призводить до усвідомлення того, як не порушувати права людини та виконувати свої професійні обов’язки. Йдеться і про процесуальне інтерв’ю, і про підготовку custody офіцерів, і про цивільний контроль», — зауважив Юрій Бєлоусов Yuriy Byelousov

Більше інформації — у дослідженнях ЕЦПЛ:

📕Фіксація та розслідування катувань у місцях несвободи⤵️
http://ecpl.com.ua/…/Fiksatsiia-ta-rozsliduvannia-katuvan-.…
📗Оцінка ефективності функціонування інституту службових осіб, відповідальних за перебування затриманих, як механізму попередження неналежного поводження в діяльності поліції⤵️
http://ecpl.com.ua/…/Sluzhbovi-osoby-vidpovidalni-za-zatrym…
📙Неналежне поводження в діяльності Національної поліції України: прояви, поширеність, причини⤵️
http://ecpl.com.ua/…/Nenalezhne-povodjennja-v-dijalnosti-Na…
📘Роль прокурора на досудовій стадії кримінального процесу⤵️
http://ecpl.com.ua/wp-conte…/uploads/…/10/prokuror_ukr-1.pdf
📒Річний звіт ЕЦПЛ⤵️
http://ecpl.com.ua/wp-content/uploads/…/06/ZVIT_2018_WEB.pdf

 

#катування #місцянесвободи #custodyrecords #досудоверозслідування

Юрій Бєлоусов, кандидат соціологічних наук