Починаючи з 3 серпня 2016 року в ІТТ ГУНП України Одеської області запроваджено експеримент, який полягає у переведенні системи харчування осіб, що тримаються в ізоляторі, на модульну. Це означає, що продукти постачаються у готовому, замороженому та фасованому вигляді, а в ІТТ лише розігріваються.
Переваги такої системи в тому, що затримані особи забезпечуються швидким та якісним харчуванням, їжа різноманітна та доступна для споживання в будь який час. Окрім того, модульне харчування повністю знімає питання санітарно-гігієнічної безпеки та відповідної сертифікації через відсутність контакту персоналу з їжею та відповідністю технічним умовам виготовлення.
Аби перевірити, як впроваджується система в ІТТ Одеської області та оцінити її ефективність, представниця Експертного центру з прав людини Злата Швець разом із представником Управління забезпечення прав людини Національної поліції України в Одеській області Сергієм Чеботаренко відвідали установу.
В ній знаходиться 2 холодильники з їжею, кількість якої розрахована на місяць харчування. Кожна порція запакована індивідуально, відповідно до меню, визначеного Головним управлінням Національної поліції в Одеській області, яке виступає замовником продукції.
Меню досить різноманітне та включає як перші страви (супи, борщ), так і м’ясні, рибні та інші гарніри. Щодо фінансових витрат, то на 1 особу на день припадає 82 гривні.
Уся продукція постачається у вантажному автомобілі, облаштованому холодильниками, що дозволяє зберегти якість та свіжість страв.
Установа замовляє харчові набори з розрахунку на кількість осіб, що тримаються в ІТТ, враховуючи попередні показники харчових витрат та можливі додаткові потреби, тож їжею затримані забезпечені в повному обсязі.
Страви постачаються у готовому вигляді та потребують лише розігріву у мікрохвильовій печі. Варто зауважити, що продукти для розігріву запаковані в контейнери, отже це не потребує використання додаткового посуду. Це економить засоби для миття посуду, воду та сприяє гігієні, оскільки посуд одноразовий та придатний лише для індивідуального використання.
Умови та якість харчування однозначно покращились в порівнянні з попереднім досвідом. Це підтвердили й особи, які на момент візиту перебували в ізоляторі: «У порівнянні з тим, що було 3 роки тому – однозначно краще! Їжа різноманітна, тепла, смачна та поживна. Також зручно, що посуд одноразовий – поїв і викинув».
В цілому експеримент доводить свою ефективність та рекомендований для впровадження в решті ІТТ України.
Злата Швець, Cоціолог