укр eng

Пошук по сайту

В ізоляторі тимчасового тримання в Одеській області покращено харчування

Починаючи з 3 серпня 2016 року в ІТТ ГУНП України Одеської області запроваджено експеримент, який полягає у переведенні системи харчування осіб, що тримаються в ізоляторі, на модульну. Це означає, що продукти постачаються у готовому, замороженому та фасованому вигляді, а в ІТТ лише розігріваються.
Переваги такої системи в тому, що затримані особи забезпечуються швидким та якісним харчуванням, їжа різноманітна та доступна для споживання в будь який час. Окрім того, модульне харчування повністю знімає питання санітарно-гігієнічної безпеки та відповідної сертифікації через відсутність контакту персоналу з їжею та відповідністю технічним умовам виготовлення.

img_3963

Аби перевірити, як впроваджується система в ІТТ Одеської області та оцінити її ефективність, представниця Експертного центру з прав людини Злата Швець разом із представником Управління забезпечення прав людини Національної поліції України в Одеській області Сергієм Чеботаренко відвідали установу.
В ній знаходиться 2 холодильники з їжею, кількість якої розрахована на місяць харчування. Кожна порція запакована індивідуально, відповідно до меню, визначеного Головним управлінням Національної поліції в Одеській області, яке виступає замовником продукції.

Меню досить різноманітне та включає як перші страви (супи, борщ), так і м’ясні, рибні та інші гарніри. Щодо фінансових витрат, то на 1 особу на день припадає 82 гривні.

img_3972

Уся продукція постачається у вантажному автомобілі, облаштованому холодильниками, що дозволяє зберегти якість та свіжість страв.

Установа замовляє харчові набори з розрахунку на кількість осіб, що тримаються в ІТТ, враховуючи попередні показники харчових витрат та можливі додаткові потреби, тож їжею затримані забезпечені в повному обсязі.
Страви постачаються у готовому вигляді та потребують лише розігріву у мікрохвильовій печі. Варто зауважити, що продукти для розігріву запаковані в контейнери, отже це не потребує використання додаткового посуду. Це економить засоби для миття посуду, воду та сприяє гігієні, оскільки посуд одноразовий та придатний лише для індивідуального використання.

img_3970

Умови та якість харчування однозначно покращились в порівнянні з попереднім досвідом. Це підтвердили й особи, які на момент візиту перебували в ізоляторі: «У порівнянні з тим, що було 3 роки тому – однозначно краще! Їжа різноманітна, тепла, смачна та поживна. Також зручно, що посуд одноразовий – поїв і викинув».
В цілому експеримент доводить свою ефективність та рекомендований для впровадження в решті ІТТ України.

zlata_round2

Злата Швець, проектний менеджер, соціолог

Поділитися
Поділитися