Пошук по сайту

Custody Records: система, яка змінює обличчя кримінальної юстиції

В останні дні літа експерти #ЕЦПЛ разом із представниками Національної поліції, фахівцями програми «Права людини та правосуддя» Міжнародний фонд “Відродження” та Українська фундація правової допомоги готували майбутніх інспекторів з прав людини у навчальному центрі ІТТ № 1 м. Дніпро та презентували документальну стрічку про #процесуальнеінтервю.

Після завершення цих заходів у PRAVOKATOR правовий клуб Дніпро відбулася дискусія про найгостріші питання кримінальної юстиції та успішні практики роботи у цій сфері.

Ключові спікери:

Андрій Ткачов – помічник голови Національної поліції України
Юрій Бєлоусов – виконавчий директор ГО «Експертний центр із прав людини»
Андрій Орлеан – керівник програми «Права людини у досудовому розслідуванні» ГО «Експертний центр з прав людини»
Євген Крапивін – провідний експерт ГО «Експертний центр з прав людини»

На фото: виконавчий директор ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов презентує схему роботи системи Custody Records

 

Головну увагу експертів було зосереджено на проблемах практичного застосування таких інститутів, як затримання за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, а також повідомлення про підозру. Крім того, учасники обговорили шляхи вдосконалення кримінально-процесуального законодавства у цій сфері.

«Реформа поліції розпочалася, проте, на жаль, вона фактично не торкнулася органів кримінальної поліції та досудового розслідування. Всім відомо, що саме на етапі затримання особи за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень є найвищий ризик порушення прав людини, – зазначив Андрій Ткачов. – На цю проблему постійно звертають увагу у своїх доповідях і наші міжнародні партнери, і національні неурядові організації, а також Уповноважений ВРУ з прав людини».

«Відсутність єдиного бачення ролі, та навіть, самого терміну “затримання” у кримінальному провадженні серед різних суб’єктів кримінальної юстиції, з одного боку, створює чимало перешкод для ефективного розслідування, а з іншого — призводить до такого явища, як тіньові затримання, коли особа перебуває упродовж тривалого часу у відділку поліції без жодного процесуального статусу, — зауважив виконавчий директор Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов. — Однією з головних причин описаної ситуації є фактична відсутність взаємоузгоджених стандартів затримання, які б чітко визначали умови, процедури та алгоритми його здійснення, а також роль кожної посадової особи в цьому процесі».

Під час заходу спікери висловили думку, що ефективне функціонування інституту затримання можливе за умови дотримання певних стандартів затримання за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, обґрунтованих витягами з рішень Європейського суду з прав людини.

Одним із наявних прикладів того, в який спосіб можна змінювати інститут затримання, зокрема, процедуру його фіксації, на більш ефективну модель роботи правоохоронних органів експерти вважають систему Custody Records, яка вже працює в ІТТ Дніпра, Херсона, Кропивницького та міста Сарни.

Юрій Бєлоусов повідомив учасників дискусії, що експертною групою у складі представників Експертного центру з прав людини та Фундації правової допомоги було підготовлено детальне технічне завдання щодо впровадження системи Custody records на рівні районного відділка поліції, а також зазначив, що найближчим часом розпочнеться пілотування нової системи обліку затриманих на базі Шевченківського відділення поліції міста Дніпро та Голосіївського районного управління поліції міста Києва.

Впровадження системи Custody records є прикладом сучасної світової практики правоохоронної діяльності, яка дає змогу посилити гарантії захисту затриманих осіб від неналежного поводження та захистити самих правоохоронців від неправдивих звинувачень з боку затриманих осіб.

На думку експертів, обмін новим досвідом, знайомство із західними підходами до роботи та оптимізація процесів міжвідомчої комунікації сприятимуть модернізації системи роботи правоохоронних органів та створенню умов для чималого зменшення порушень прав людини.

 

Фото надані ©PRAVOKATOR правовий клуб Дніпро

 

#custodyrecords

#процесуальне_інтерв’ю

#стандартидосудовогорозслідування

 

Віктор Чупров, Керівник програми "Права людини в місцях несвободи"

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент

Юрій Бєлоусов, кандидат соціологічних наук