Пошук по сайту

#JustTalk4: Належна фіксація затримання. Чому це вигідно усім?

#JustTalk розпочав новий сезон. Тема четвертої зустрічі — «Належна фіксація затримання. Чому це вигідно усім?».

6 вересня експерти обговорювали сучасні стандарти поводження з затриманою особою та перші кроки на шляху впровадження системи #CustodyRecords (фіксації дій стосовно затриманої особи).

Система фіксації всіх дій стосовно затриманої особи в органах правопорядку залишається незмінною багато років. Загалом вона ґрунтується на записах у низці паперових журналів, які здійснюють різні уповноважені службові особи, використанні камер відеоспостереження із обмеженими функціями та періодичних перевірках контролюючих органів. Водночас результати перевірок незалежних громадських організацій та національного превентивного механізму свідчать про те, що ця система є неефективною. У разі порушення прав затриманої особи або звинувачення поліцейського у цьому, вкрай складно відтворити хронологію того, що відбувалось із затриманою особою.

На фото: виконавий директор ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов, член правління ЕЦПЛ Микола Гнатовський

 

Кожна затримана за підозрою у вчиненні злочину особа, перед тим як постати перед суддею для вирішення питання обрання запобіжного заходу, проходить крізь відділення поліції та ізолятор тимчасового тримання. За цей час вона зустрічається із слідчим та захисником, відбувається перший допит та нерідко здійснюються первинні слідчі дії. Весь цей час вона перебуває під контролем та відповідальністю держави в обличчі органів правопорядку.

Для уникнення порушення прав затриманої особи з одного боку, та безпідставних звинувачень на адресу правоохоронців, з іншого, існує система фіксації всіх дій стосовно неї. Попри наявність понад десяти паперових журналів, чергових поліцейських у відділеннях та персоналу ІТТ, камер відеоспостереження та регулярних зовнішніх та внутрішніх перевірок, в Україні залишаються проблеми із правом на захист, належні умови тримання та поводження з особою тощо.

Понад те, варто ставити питання не тільки про базові права затриманої особи, а й про безпеку осіб, які знаходяться поряд із нею, зокрема правоохоронців. Попри законодавче регулювання питань роздільного тримання, запобігання суїцидів та інших форм завдання собі ушкоджень, персонального захисту поліцейського від будь-яких агресивних дій, нерідко працівники поліцейського відділку чи ізолятора тимчасового тримання не контролюють ситуацію. Причина полягає у відсутності чіткого стандарту фіксації усіх дій стосовно затриманої особи, тобто алгоритму роботи з нею та протоколу гарантування безпеки затриманій особі та всіх інших, хто вступає з нею в контакт. Понад те, практика «тіньових затримань» призводить до повної відсутності фіксації таких дій, в свою чергу особа перебуває у зоні ризику з огляду на ймовірні порушення її прав та свобод.

#Justtalk #4: discussion paper

На фото: керівник програми “Права людини у досудовому розслідуванні” Андрій Орлеан (праворуч)

На фото: провідний експерт ЕЦПЛ Євген Крапивін

 

Більше інформації щодо проблем фіксації дій по відношенню до затриманої особи:

https://ecpl.com.ua/news/vidkryttia-pershoho/

https://ecpl.com.ua/publications/otsinka-efektyvnosti-sluzhbovykh-osib-vidpovidal-nykh-za-zatrymanykh-2/

https://ecpl.com.ua/publications/implementatsiia-mizhnarodnykh-standartiv-u-sferi-zapobihannia-nenalezhnomu-povodzhenniu-v-diial-nist-orhaniv-kryminal-noi-iustytsii-ukrainy/

 

Фото: ©Володимир Чеппель

#правалюдини #CustodyRecords #ЕЦПЛ

Віктор Чупров, Керівник програми "Права людини в місцях несвободи"

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент

Юрій Бєлоусов, кандидат соціологічних наук

Олег Боднар, проектний менеджер, юрист, Проектний менеджер, юрист