Пошук по сайту

Судова реформа: обговорення проблем в експертних колах

КРУГЛИЙ СТІЛ «ПЕРШОПРИЧИНИ НЕВИКОНАННЯ РІШЕНЬ НАЦІОНАЛЬНИХ СУДІВ В УКРАЇНІ І ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ЦІЄЇ ПРОБЛЕМИ»

12 вересня Центр Разумкова провів Круглий стіл «Першопричини невиконання рішень національних судів в Україні і шляхи вирішення цієї проблеми». До участі в дискусії були запрошені представники законодавчої та виконавчої влади, науковці, державні та незалежні експерти України, представники міжнародних організацій.

Теоретики та практики обговорювали такі питання:

  • Які заходи держави можуть сприяти створенню ефективної системи виконання рішень судів?
  • Які законодавчі рішення є нагальними для забезпечення належного виконання рішень судів?
  • Яка модель виконавчої служби є оптимальною?

Переглянути дискусію:

 

Під час дискусії було презентовано результати дослідження аналітичної доповіді «Першопричини невиконання рішень національних судів України», у підготовці якої, крім експертів Центру Разумкова, брав участь голова Правління ЕЦПЛ Володимир Сущенко.

Завантажити документ

 

 

СУДДІВСЬКЕ ВРЯДУВАННЯ: ДОСВІД УКРАЇНИ, ГРУЗІЇ ТА МОЛДОВИ

13 вересня в Одесі відбулася конференція «Суддівське врядування в країнах Східного партнерства: Україна, Грузія, Молдова», учасники якої ділилися результатами моніторингу реалізації судової реформи та обговорювали проблемні питання на шляху до її реалізації в трьох країнах. Одним зі спікерів дискусійних панелей став Володимир Сущенко, який поділився думками щодо процесу реалізації судової реформи в Україні, а потім  визначив бачення щодо поточної ситуації:

«У мене лише одне запитання було, є і буде до творців нових законів: «Ви коли-небудь навчитеся прогнозувати свої дії хоча би на рік вперед, а ліпше — мінімум на 5–10? Чи весь механізм державо-нормо-творення налаштований на те, щоби ще два покоління українців (40 років) перебували в стані неприпиняючихся (недо)реформ?»

Завантажити дослідженням «20 досягнень Східного партнерства до 2020 року: поступ України у сфері правосуддя»

 

На фото: голова Правління ЕЦПЛ, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Володимир Сущенко

 

 

ПРОФЕСІЙНІ НАСТАНОВИ ДЛЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ: ФАХОВА РОЗМОВА ПРО КОДЕКС ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ

19 вересня в Національній академії прокуратури України відбулася міжнародна науково-практична конференція «Професійна підготовка суддів, прокурорів та працівників правоохоронних органів: національний і зарубіжний досвід».

Мета заходу — об’єднання зусиль науковців і практиків у визначенні стратегічних напрямів удосконалення системи професійної підготовки суддів, прокурорів, працівників правоохоронних органів для забезпечення належного формування та підвищення рівня їхньої фахової компетентності, впровадження в діяльність вказаних органів принципів верховенства права і захисту прав та свобод людини, а також — загальних інтересів суспільства й держави.

З особливою зацікавленістю учасники конференції зустріли доповідь голови правління громадської організації «Експертний центр з прав людини», кандидата юридичних наук, доцента, заслуженого юриста України Володимира Сущенка, який говорив про складові професійної відповідальності правника (адвоката, судді, прокурора):

«Досвід діяльності правників у розвинутих країнах світу засвідчує, що правничі асоціації цих країн докладають вагомі зусилля для підтримання високого рівня професіоналізму серед своїх членів. Минуло вже понад сто років, як були розроблені та ще й досі вдосконалюються Правила професійної поведінки адвокатів (юристів) США, понад три століття діють такі правила у спільноті правників Сполученого Королівства Великої Британії, мають свої професійні правила правники Німеччини і Франції та інших країн Європейського Союзу. Йдемо цим шляхом і ми — українські юристи, створивши Правила професійної адвокатської етики, Кодекс суддівської честі, Кодекс професійної етики та поведінки прокурора».

Володимир Сущенко 17 років читав власний авторський курс «Професійна відповідальність правника» в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». На жаль, багато його ідей здобули професійну підтримку лише зараз.