Пошук по сайту

Освітні перспективи у сфері кримінальної юстиції: світ без обмежень #2

У першому випуску я розповідала про «комплексність» освітніх закордонних програм. Сьогодні пропоную особисто пересвідчитись у мультидисциплінарному та надзвичайно практичному підході до освіти за кордоном на прикладі Топ-3 найбільш актуальних та затребуваних програм у сфері кримінальної юстиції.

 

Антитерористичні студії

 

Інститут економіки та миру, який за версією Global Go To Think Tank Index увійшов до Топ-19 найбільш впливових аналітичних центрів світу, щорічно складає аналітику, присвячену випадкам тероризму (Global Terrorism Index). За даними звіту упродовж 2019 року від випадків тероризму постраждала 71 країна, а в 69 країнах внаслідок тероризму загинула принаймні 1 людина. У рейтингу зі 138 країн Україна посідає 23 місце, що дає приводи для роздумів.

Поширеність такого негативного явища, як тероризм спричинила появу курсу “Антитерористичні студії”, який наразі викладається в австралійському університеті Маквейр, англійському університеті Джона Мурса (Ліверпуль), університеті Ковентрі, у рамках програми “Безпека, Конфлікти та Правосуддя” університету Лідса, новозеландському університеті Окланда, в межах програми “Міжнародна безпека” у Берлінській школі економіки та права та Паризькій школі міжнародних відносин.

Курс є мультидисциплінарним та включає в себе вивчення історії тероризму, політики держав щодо національної безпеки та боротьби з тероризмом, соціологічні студії, психологію трероризму та заняття з превенції тероризму. У деяких з цих університетів вивчаються також терористична ідеологія, теорія та практика міжнародних відносин, тероризм на повітряних суднах та кібертероризм як окремі види тероризму.

Після закінчення програми випускник може обрати такі кар’єрні опції: експерт у сфері національної безпеки, безпековий аналітик, аналітик у службах розвідки, гуманітарний працівник, спеціаліст із кризис-менеджменту, експерт із врегулювання конфліктних ситуацій та встановлення миру тощо. Щодо доступних сфер кар’єрного розвитку, то вони включають правоохоронну сферу, внутрішні технічні департаменти правоохоронних органів та міжнародних організацій, сферу громадської діяльності, державну службу та сферу міжнародних відносин.

 

AFP/GETTY IMAGES

 

Запобігання та дослідження злочинності

 

Політика превенції (або ж кримінологічна політика) є важливим складником кримінальної політики держави. На відміну від ліквідації наслідків злочинності, чим переважно займаються правоохоронні органи, до превенції залучені органи державної влади всіх гілок, недержавні організації, соціальні інституції та просто громадяни. В Україні розробленням комплексних програм із профілактики злочинності займаються як органи місцевого самоврядування (наприклад, Комплексна програма профілактики правопорушень міста Крюків на 2019–2021 рр.), так і Кабінет Міністрів України (наприклад, Стратегія державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, яка включає й заходи з профілактики правопорушень у цій сфері).

Зважаючи на комплексність заходів, що вживаються для превенції кримінальних порушень, освітня програма має відповідати цим вимогам.

Програми із запобігання злочинів пропонуються також John Jay College (Crime Prevention and Analyses), Лондонським університетом Метрополітен (Crime, Violence and Prevention), Мальтійським університетом (Запобігання міжнародних злочинів на відкритому морі) та польський Козьмінський університет (Запобігання фінансових злочинів).

У межах цих програм вивчаються як виключно правові дисципліни, наприклад, запобігання злочинам у фінансовій сфері та фінансове право, кримінологія, так і технічні дисципліни: оволодіння статистичним програмним забезпеченням, вивчення техніки crime mapping та методів дослідження і планування, раннє попередження злочинів (ідентифікація дітей схильних до скоєння злочинів та дослідження заходів превенції), психологія злочину, методи вимірювання його впливу на середовище, кримінологічні теорії злочинності.

Унаслідок різноманіття сфер, у рамках яких вивчається попередження злочинності, у випускників з’являються численні можливості для втілення свого кар’єрного потенціалу. Обравши програму польського університету, випускник може успішно влаштуватися комплаєнс-офіцером у банку, ризик-менеджером у страховій компанії, спеціалістом із попередження відмивання коштів у державному регулятивному органі.

Щодо програм JJ College та Лондонського університету Метрополітен, то це переважно технічні спеціалісти, керівні посади в системі правоохоронних органів, судді, аналітики, соціальні працівники та держслужбовці.

 

MATTHEW ABBOTT / NEW YORK TIMES / REDUX / EYEVINE

 

Менеджмент у кризових та надзвичайних ситуаціях

 

Пожежі в Австралії 2019–2020, недавні землетруси в Туреччині, світова пандемія COVID-19 та пожежі чорнобильських лісів — техногенні та природні катастрофи зовсім не поодинокі явища. Правоохоронні органи завжди мають відношення до питань превенції надзвичайних подій та ліквідації їх наслідків, і тому їх представники мусять володіти навичками кризис-менеджменту та планування, швидкого реагування, та виявлення причин таких подій. Питання кризис-менеджменту не є новими. Про це свідчить діяльність Міжнародної професійної асоціації кризис-менеджерів і окремої освітньої програми, спрямованої на підготовку експертів у цій сфері. Наразі такий курс доступний у Лассельському університеті та Університетському коледжі Лондона.

Ця програма також є міждисциплінарною та включає в себе, окрім ризик-менеджменту та планування, комунікаційні студії (стратегії лідерства та комунікації, менеджмент-моніторинг), поглиблений аналіз поведінкових моделей злочинців, етичні стандарти кримінального судочинства, методи проведення досліджень та складання статистики, логістичні операції під час надзвичайних ситуацій, вивчення протоколів надзвичайних ситуацій та оволодіння обладнанням, необхідним для ліквідації небезпеки. Додатковими компонентами до цієї спеціалізації є курс проведення переговорів та вирішення конфліктів, віктимологія та вивчення світових систем кримінальної юстиції.

Після завершення програми випускник може почати свій кар’єрний шлях у ролі поліцейського, агента ФБР (чи іншого органу внутрішньої розвідки), безпекового аналітика, менеджера із заходів безпеки, агента із захисту навколишнього середовища та менеджера з безпеки приватного підприємства (loss prevention manager).

Цікавий перелік можливостей, які заслуговують на увагу не тільки студентів, але й викладачів, що розробляють новітні навчальні програми. І ми сподіваємося, що незабаром в Україні також з’являться аналогічні освітні курси.

 

Авторка: Валерія Устюгова