Пошук по сайту

Поліцейська академія.Випуск 2: інновації

Тему інновацій у сфері правоохоронної діяльності доволі важко вичерпати однією статтею. Тож пропонуємо вам до уваги другу частину дайджесту “Поліцейської академії”.

 

 

Роботи та самокерівні поліцейські авто

Зазвичай, коли чуємо слово «робот», то уявляємо людиноподібного кіборга, який або хоче захопити світ, або хоче здобути громадянство Дубаї. Однак роботи бувають менш людиноподібними та функціональними. Втім, це не заважає їм запобігати вчиненню злочинів або їх суспільно небезпечним наслідкам… Іноді доволі дивними способами.

Найкращого початку, аніж історія про відвернутий вибух на одній з каліфорнійських заправок, знайти важко.

 

Одного разу чоловік, знервований через проблеми з розрахунком на заправці, вирішив вчинити вибух. Його сповнювали бурхливі емоції та бажання відреагувати на ситуацію. Що було далі? Розлиті каністри, крики та інші стандартні атрибути вандалізму. Намагаючись владнати конфлікт до вибуху, поліція була змушена виконати одну з вимог правопорушника — дати йому запалити вогонь. Виконували запит по-сучасному: замість сигарети — вейп, а замість перемовника, який передавав електронну сигарету — робот із вмонтованим «телефоном» для дистанційного зв’язку. Усе завершилося попередженням вибуху та притягненням його до відповідальності.

Такі ситуації добре ілюструють багатогранність можливостей застосування техніки в правоохоронній діяльності.

Патрульна поліція, звертаючись до поліцейських заходів, зокрема, до зупинення транспортних засобів, може зустріти неадекватну, а інколи й небезпечну реакцію з боку водія. У США, де носіння зброї є конституційним правом особи, такі випадки непоодинокі. Тому був винайдений traffic stop robot — аналог, який може діяти замість реальної людини та знизити ризики від використання вогнепальної зброї. Функціонал робота включає сканування водійських посвідчень, видачу штрафних квитанцій, затримання водіїв за допомогою «spike arm».

Також варто згадати і про роботів, що деактивують бомби (пращуром яких є робот-екс-газонокосарка з пультом дистанційного управління Wheelbarrow, винайдений ще в 1972 році), самокерівні поліцейські автомобілі (рекомендую почитати контроверсійні точки зору на цей рахунок у праці Ендрю Грегга) та навіть, про потенційні замінники поліцейських-людей, на кшталт, робокопів «AnBot».

Застосування роботів у правоохоронній діяльності — це не просто інноваційна забавка. Йдеться про можливість для держави зекономити на пенсійних та інших соціальних виплатах, що виплачуються працівникам правоохоронних органів, можливість убезпечити поліцейських від професійних травм та зберегти їм життя, насамкінець, – підвищити ефективність втілення профілактичних, превентивних та правозастосовчих заходів.

 

Мобільний додаток замість національних дружин

Уявіть, що ви йдете по вулиці та слухаєте музику. На екрані смартфону з’являється банер, втім, замість повідомлення про коментар до вашого Фейсбук-допису, сповіщення про стрілянину у двох кілометрах поруч із вами. Саме так працює Citizen app та його аналоги. Функціонал додатку передбачає також можливість лайв-стріму, позначення нового правопорушення, обговорення правопорушення та виклик поліції. Додаток отримує інформацію з поліцейського радіо та інших внутрішніх каналів правоохоронних органів.

З одного боку, користувачі додатку можуть уникати небезпечних районів та місцевостей, уникати зустрічей із «підозрілими» особами, побудувати більш міцні зв’язки в локальному ком’юніті (боротьба зі злочинністю, як спільна мета, непогано об’єднує), а також вони можуть безпосередньо допомогти роботі правоохоронних органів, повідомивши про злочин чи інше правопорушення.

З іншого боку, такі застосунки спричинили чимало критики через їх параноїдальний характер, створення відчуття «підвищення рівня злочинності», неточність інформації, уможливлення для правоохоронних органів ще більшого втручання в приватне життя та збільшення кількості «хибних» викликів поліції.

 

VR на місці злочину

Зазвичай, країною походження здебільшого інновацій у сфері правоохоронної діяльності є США. Втім, у випадку з технологією віртуальної реальності беззаперечним лідером залишаються Нідерланди. Саме в цій країні винайшли сканер, який відтворює 3D-картину місця події та дає змогу співробітникам правоохоронних, які жодного разу не бачили місця вчинення злочину на власні очі, точно й детально працювати з отриманою криміналістичною інформацією.

 

Окрім того, сканер вартістю в 100,000 євро здатний створити модель місця події, яка потім використовуватиметься в подальшій роботі поліцейських.

Незважаючи на відносно низький рівень поширеності більшості видів інновацій через їхню дороговизну або порівняльну недосконалість — масове використання технологій-помічників у правоохоронній діяльності складно буде оминути. Адже з розвитком технологій, відбувається й розвиток злочинності, що ставить усе більші й більші виклики перед правоохоронними системами країн.

Випуск підготувала Валерія Устюгова, стажерка ЕЦПЛ

 

#інновації #поліція #сучаснітехнологіїбезпеки