Пошук по сайту

Що таке узагальнена модель процесуального інтерв’ю?

У пострадянській системі координат, якщо слідство завершується виправдальним вироком, це означає, що «слідчий погано працював, «недозбирав інформації», або «прокурор чогось не помітив». Статистика показує, що в Україні ще й досі виправдальні вироки не перебільшують одного процента, у той час, як за кордоном 25–30 % виправдальних вироків — це норма.

У нас допит перетворився на процес збору доказів, що мусять підтверджувати ту версію, якою керується слідчий, впевнений, що він вже знає, «хто в усьому винен». З одного боку, це дуже суб’єктивно, а з іншого — сама система продукує такий тип ставлення до підозрюваного. Результати досліджень, проведених експертною групою ініціативи Investigative Interview. Ukraine, показали, що зміна старих сценаріїв можлива за умови впровадження нових підходів до слідчих дій.

Вони проаналізували міжнародний та український досвід до проведення опитування в межах кримінального розслідування та ключові підходи – обвинувальний (accusatorial) – що в основі допиту, і процесуальне інтерв’ю, яке орієнтовано на збір інформації (information-gathering methods). Всі моделі поділяються на такі групи:

Класичні (PEACE та KREATIVE)

Гібридні (REID та PHASE)

Спеціалізовані (NICHD та WISCI)

В різних моделях можна виокремити властиві їм спільні елементи, до яких належать: підготовка і планування, встановлення психологічного контакту, роз’яснення прав і порядку проведення інтерв’ю, отримання інформації, завершення й оцінка отриманої інформації та якості самого інтерв’ю. Сукупність цих елементів можна розглядати як певну узагальнену модель процесуального інтерв’ю, основу якої становить британська модель PEACE.

 

 

 

Дізнатися більше інформації можна у дослідженні «Розкажи мені, що сталося, або зізнайся!»

 

#процесуальне_інтервю

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент