Пошук по сайту

Враховуючи суперництво і насильство, яке ми спостерігаємо на планеті упродовж десятиліть після Другої світової війни, важко уявити, щоб 10 грудня 1948-го року всі країни майже одноголосно схвалили докладний список основних прав, якими має володіти кожна людина Землі.

Найбільш амбітною рисою Декларації була вимога застосовувати її до всіх культур, політичних систем та релігійних традицій. Інтелектуальне коріння цього історичного документу – у західній культурі. Просуваючи проект Декларації, Елеонор Рузвельт порівняла його з Французькою декларацією прав людини 1789 року, Декларацією незалежності США і Біллем про права.

У 2020-му році відбулися події, які змусили світ говорити про права людини в нових контекстах та замислитися про те, які локальні виклики радикально змінюють порядок денний у глобальному масштабі: пандемія, Black Lives Matter, хвиля вуличних протестів, теракти, екологічна криза, спалахи ґендерно-зумовленого насилля, конфлікти з мігрантами і не тільки.

 

 

В Україні 2020-й рік відзначився резонансними подіями та пошуком ефективних рішень для дотримання прав різних верств населення. Неодноразово поставало питання щодо небезпеки тотального контролю над людьми, зокрема, через системи відеоспостереження та онлайн стеження. Слова «локдаун» та «право на приватність» майже щодня згадуються у новинах і пошуковиках.
Державні організації та громадські діячі створюють інструменти протидії кіберзагрозам та шукають прогностичні формули для планування дій на майбутнє.

Судова реформа вимагає перезавантаження та створення умов для електронного формату роботи.

Механізми перехідного правосуддя потребують більших зусиль та відповідальних рішень на рівні держави.

Проблема домашнього насилля, найперше – змін у ментальності громадян, які не вбачають у цьому суспільної загрози.

«Кагарлики» вимагають запровадження системних механізмів протидії катуванням та роботи над відновленням прав і довіри громадян.

Все це буде впливати на світогляд кожної людини, яка розуміє, уявляє, що розуміє, чи здогадується про свої права.

Для правозахисної спільноти це означає необхідність потужної спільної роботи та просвітницької діяльності. Для держави – поле проблем, які потребують розв’язання.

Але в День прав людини ми згадуємо про Декларацію ще й тому, що від самого початку вона апелювала до надважливої істини: в основі всіх наших прав гідність кожної людини. «Це не дар королів, володарів, президентів чи парламентів, – це дар від народження», – сказав Роберт Джордж.

Ніхто не може примусити людину усвідомити свою гідність. Цю «роботу» над собою кожен має виконати сам: шукати відповідей, звертатися по допомогу до державних органів і правозахисних громадських організацій, прагнути, щоби права не порушувалися.

День прав людини – нагадування всім громадянам світу про спільну відповідальність. Тому ми й надалі залишаємо на цій сторінці головний хештег #ПРАВАЛЮДИНИ

Експертний центр з прав людини

#деньправлюдини #правалюдини