Пошук по сайту

Права потерпілих: висновки дослідження

Серед усіх прав потерпілих право на відшкодування шкоди забезпечено в Україні чи не найгірше. Така ситуація викликає особливе занепокоєння, адже багато юристів-практиків вказують, що здебільшого потерпілих відшкодування завданої їм шкоди часто цікавить більше, ніж покарання правопорушника.

Четвертий розділ дослідження «Права потерпілих від насильницьких злочинів в Україні: міжнародні стандарти та національні практики» фокусується на проблемах, які пов’язані з відшкодуванням та компенсаціями потерпілим. Експерти Андрій Орлеан, Тетяна Павлюковець, Дмитро Лотюк, Вадим Човган, Євген Крапиві дійшли таких висновків:

  • Право потерпілих на відшкодування шкоди забезпечено в Україні чи не найгірше.
  • Відсутність правової допомоги у потерпілих призводить до неякісних цивільних позовів, невисоких розмірів компенсації або відмови у ній, а також до виникнення проблем з майбутнім примусовим стягненням шкоди.
  • Наявна практика визначення розмірів моральної шкоди є недосконалою. Присуджувані розміри компенсацій за цю шкоду низькі та не відповідають важливості цінностей, на які посягають насильницькі злочини, особливо це стосується посягань на життя.
  • Наявні проблеми з примусовим стягненням: невдалий механізм виконання призводить до процвітання практик неформальної компенсації в «позапроцесуальний» спосіб, тобто шляхом неформальних домовленостей між потерпілим і кривдником.
  • Доволі звичним залишається ухилення обвинувачених/засуджених від відшкодування шкоди в примусовому порядку.
  • Відсутність державної компенсації: в Україні й досі не вироблено державного механізму, який гарантував би компенсацію шкоди потерпілим.

Ознайомитися з експертними висновками та рекомендаціями дослідження «Права потерпілих від насильницьких злочинів в Україні: міжнародні стандарти та національні практики» можна на сайті ЕЦПЛ:

укр. версія: https://cutt.ly/8zDMnaV

англ. версія: https://cutt.ly/jzDM4ln

Презентація результатів дослідження відбудеться 17 березня, в 11:00 у Тренінговому центрі прокурорів України.

Сторінка події: https://m.facebook.com/events/547815656169347

Цей проєкт реалізовується Експертний центр з прав людини за підтримки Європейського Союзу. Точка зору, відображена у даному дослідженні та представлена під час заходу, може не співпадати з офіційною позицією Європейського Союзу та EU Project “Pravo-Justice”

#правапотерпілих #правалюдини #дослідження #аналітика #ЕЦПЛ