Пошук по сайту

Дослідження: “Протидія торгівлі людьми з України: виявлення, повернення та допомога постраждалим”

Україна може втратити до 10 відсотків ВВП, але коронавірус – швидше каталізатор кризи, аніж причина – вважають економісти. Скорочення робочих місць і банкрутство бізнес-підприємств вплине на погіршення рівня життя населення, динаміку трудової міграції та злочинності. Поки кордони зачинені, кількість нових фактів торгівлі людьми зменшується, однак експлуатація наявних жертв трафіку продовжується. Після карантину, на думку Андрія Орлеана, очікується збільшення жертв торгівлі людьми, і держава мусить на це завчасно реагувати.

У дослідженні “Протидія торгівлі людьми з України: виявлення, повернення та допомога постраждалим” експерт розглядає причини, тенденції, схеми, масштаби торгівлі людьми та пропонує сконцентрувати увагу на вирішенні кількох стратегічно важливих питань.

Дослідження проведено в рамках програмної діяльності міжнародної організації Prague Process.

Нетипові схеми торгівлі людьми спричиняють нові виклики для державних структур України в контексті виявлення та повернення постраждалих, а також надання їм допомоги.

Найбільш проблемними стають випадки залучення жертв торгівлі людьми до кримінальної діяльності за кордоном. Оскільки суспільству бракує скоординованих зусиль з боку влади й довіри жертв щодо них, успіх у розгляді справ, що пов’язані з торгівлею людьми, значною мірою залежить від активної участі неурядових і міжнародних організацій, а також приватних осіб.

Водночас держава вже має достатньо досвіду для того, щоби брати на себе більше відповідальності за постраждалих. Для підвищення рівня довіри з боку суспільства до державних органів і забезпечення ефективного реагування на торгівлю людьми, Україна повинна усунути законодавчі прогалини, які ще залишаються, поліпшити координацію між відповідальними органами та забезпечити належну підготовку персоналу певних відомств у питаннях дотримання конфіденційності по відношенню до жертв торгівлі людьми.

Україна є країною походження, транзиту і призначення жертв торгівлі людьми та інших форм експлуатації. Основними напрямками для трафіку з України є Російська Федерація, Польща, Туреччина та Об’єднані Арабські Емірати. Саме ці країни найбільш часто згадуються у вироках та міжнародних звітах у справах про торгівлю людьми, а також у зверненнях по допомогу до державних та неурядових організацій від жертв торгівлі людьми.

Здебільшого жертви торгівлі людьми потрапляють до Російської Федерації, з якою Україна має найдовший кордон. Люди, що вивезені з України, експлуатуються у Москві або в підмосков’ї  шляхом  надання сексуальних послуг в борделях і нічних клубах, або використовуються у сфері будівництва, нелегального виробництва алкогольної продукції та інших секторах. Також було виявлено випадки використання постраждалих з України для примусового жебрацтва у громадських місцях.

У важкому становищі опинилися українці, що проживають в окупованому Криму, у Донецькій та Луганській областях, де міграційні потоки не контролюються Україною. За неофіційними даними, на цих територіях поширені випадки вербування дітей для використання безпосередньо у збройному конфлікті.

Повний текст аналітичного бріфу:

англійською мовою

російською мовою

 

#торгівлялюдьми

#PragueProcess

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент