Пошук по сайту

Ефективність електронного моніторингу

У багатьох штатах чи юрисдикціях засудженому часто необхідно платити за моніторинг як частину вироку. Для держави такий запобіжний механізм вважається надзвичайно економною альтернативою у порівнянні з бюджетними витратами на забезпечення ув’язнення злочинців.

Чи стримує злочинність використання браслетів на щиколотці або інших електронних приладів моніторингу?

Так. Для ефективного електронного моніторингу в кількох країнах було визначено такі фактори: належний вибір правопорушників, надійна та відповідна технологія, оперативне встановлення тегів, оперативне реагування на порушення та спілкування між системою кримінального правосуддя і підрядниками. Quaker Council for European Affairs (Рада з європейських справ), яка опікується питаннями електронного моніторингу, вважає, що її місія – стримувати розвиток злочинної кар’єри порушників.

Для вивчення досвіду електронного контролю за поведінкою злочинців і членів їхніх сімей National Audit Office (Національне бюро аудиту в Англії та Уельсі) замовило спеціальне дослідження. В результаті проведеного опитування виявилося, що серед респондентів спостерігається позитивне ставлення до електронного моніторингу як більш ефективного покарання, ніж штрафи та інші запобіжні заходи.

 

Яка фінансова вигода електронного моніторингу? 

Електронний моніторинг значно дешевше, ніж ув’язнення. За прогонозами експертів, упродовж наступних п’яти років в умовах зростання технологій та конкуренції в цій галузі витрати, швидше за все, будуть зменшуватися. У своєму звіті про електронний моніторинг дорослих правопорушників Національне аудиторське бюро в Англії та Уельсі зазначає, що «згідно з договорами, укладеними у 2005 році, [Великобританія] внутрішнім офісом очікується, що середня договірна вартість моніторингу кожної людини впаде з 1 943 фунтів стерлінгів [2143 євро] до 992 фунтів стерлінгів [1094 євро]. Таке зниження еквівалентно економії 49,5 мільйонів фунтів стерлінгів щорічно [понад 54,6 мільйона євро], виходячи з обсягу в 53 230 людей, які було охоплено під час моніторингу у 2004–05 роках.

На графіку показані витрати на електронний моніторинг однієї особи впродовж одного року в Данії, Люксембурзі, Швейцарії та Англії та Уельсі. Якщо порівнювати з вартістю утримання злочинця у в’язниці за той самий період, зрозуміло, що ЕМ набагато дешевше (крім Данії).

 

 

Вартість моніторингу в Новій Зеландії за 1 день у 2016 році залежить від типу пристрою, режиму моніторингу та рамки відповідей. У середньому для Radio frequency (радіочастотний сигнал) — 14 доларів на день, для GPS — 20 доларів на день (джерело: Electronic-Monitoring-Evidence-Brief)

У США — близько $20 на добу (дані 2018 року). У 2020 році 4–9$.

Важливо також відмітити, що низка країн передбачає плату за користування даними електронними засобами контролю.

Зокрема, у США за використання обов’язкових електронних засобів нагляду засуджений сам платить державі — до 600 доларів на місяць. Така ж практика спостерігається і в Австрії. Відповідно до Закону про домашній арешт, прийнятого у 2011 році, передбачено стягування орендної плати в розмірі 22 євро на добу за користування електронними засобами контролю, однак у випадку неможливості сплачувати орендну плату — держава бере на себе дані зобов’язання.

 

Матеріал підготувала експертка з інформаційного права та безпеки Анастасія Апетик

 

#електронний #моніторинг #альтернативні_запобіжні_заходи #місцянесвободи

 

Анастасія Апетик, Юристка, експертка з інформаційних прав та цифрової безпеки