Пошук по сайту

Електронні браслети: як їх використовують у США?

Запобіжні заходи – це сукупність превентивних заходів забезпечення кримінального провадження, які спрямовані на забезпечення належної поведінки підозрюваного, обвинуваченого, засудженого через певне обмеження їхніх особистих прав. У різних країнах сві­ту запобіжні заходи дуже схожі між собою:  затримання, домашній арешт, тримання під вартою тощо. Однак, порядок їх застосування може значно відрізнятися. Особливо, коли йдеться про цифрові технологічні рішення. Використання електронних браслетів – одне з них.

Коли підозрюваним одягають електронні браслети, чи це надійний засіб контролю?

Електронний датчик передає RF сигнал на базову трубку, яку підключено до відділення поліції або служби моніторингу.

Якщо злочинець заходить занадто далеко від свого будинку, порушення фіксується, і поліція отримує повідомлення. Служба моніторингу часто укладає договір з приватними компаніями, які призначають працівників, які відповідають за електронний моніторинг багатьох засуджених одночасно. Якщо трапляється порушення, підрозділ негайно повідомляє відповідальну службу чи офіцера, залежно від тяжкості порушення. Офіцер або зателефонує, або перевірить місце проживання учасника. Служба моніторингу повідомляє про стан справ прокурора з випробувального терміну. Електронне спостереження разом із частими контактами з представником пробаційної служби та перевіркою охоронцями забезпечує безпечне середовище.

На цій схемі зображено, як відбувається сканування простору для виявлення пересування людини з браслетом

 

Інший спосіб забезпечення дотримання домашнього арешту досягається завдяки використанню автоматичних дзвінків, які не потребують контакту з людьми для перевірки правопорушника. Випадкові дзвінки здійснюються відповідно до місця проживання респондента. Людина має відреагувати на дзвінок, дати відповіді, вони автоматично записуються, аудіотрек порівнюється з голосовою схемою злочинця, і якщо на дзвінок ніхто не відповів або голосові дані не співпадають зі схемою, про це негайно повідомляється правоохоронним органам.

 

Як виглядають електронні браслети, сьогодні у мережі можна побачити різні моделі. Одна з найкращих створена у Швейцарії. На цьому відео її можна побачити у 3D форматі:

 

 

Огляд підготувала експертка з інформаційного права та безпеки Анастасія Апетик

 

Публікація підготовлена в рамках проєкту «Посилення спроможності працівників поліції у роботі із затриманими під час епідемічних загроз», що реалізується за підтримки Міжнародний фонд “Відродження”

 

#електронний #моніторинг #альтернативні_запобіжні_заходи #місцянесвободи

 

 

Анастасія Апетик, Юристка, експертка з інформаційних прав та цифрової безпеки