Пошук по сайту

#JustConf 2020: найцікавіше

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ CUSTODY RECORDS: У ЧОМУ ЦІННІСТЬ ІННОВАЦІЙ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА? 

 

Криваві сутички з поліцією у центрі Лондона у 1980-х (історія Brixton riots) змусили уряд Британії запровадити систему фіксації дій щодо осіб, які перебувають під наглядом поліції (Custody Records) та нормативно закріпити права та обов’язки поліцейських (PACE — Police and Criminal Evidence Act). Цей документ регулярно доповнюється поліцією та затверджується урядом Британії у вигляді чітких інструкцій поліцейським щодо дій під час нових суспільних викликів і є превентивним заходом держави для запобігання порушенням прав людини з боку працівників правоохоронної системи.

Система Custody Records — це комплексна система документування всіх дій, що відбуваються із затриманими особами.

Cистема CR — це не лише про захист затриманого, це також про:

Захист працівників поліції

Захист працівників ІТТ

Належне виконання прокурором обов’язків та інтереси правосуддя

Більше інформації на Wiki Custody: http://surl.li/fpld

 

Фото з сайту JustConf 2020

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ МЕТОДИКИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ІНТЕРВ’Ю:

В Україні процес отримання інформації від підозрюваного називається допитом і часто він супроводжується маніпулятивними техніками, метою яких є отримати від особи зізнання будь-якою ціною. Втім, у багатьох країнах поліцейські проводять Investigative Interview – процесуальне інтерв’ю, методологія якого дозволяє отримати від підозрюваного необхідну інформацію без тиску, залякувань та насильства.

Ось кілька цитат з методичних рекомендацій щодо окремих аспектів тактики допиту підозрюваного та свідка на досудовому слідстві:

“Використання слабких місць особистості. …у гніві допитуваний може сказати те, що в звичайному стані не сказав би”.

“Використання або створення стану емоційної напруженості. у стані емоційної напруженості в особи суттєво знижується здатність здійснюваисвідомий контроль за змістом мовних повідомлень та своєю поведінкою”.

“Створення напруги. …Якщо допитуваний характеризується підвищеню емоційною збудливістю й імпульсивністю, то цей прийом дає істотні результати”.

“…Раптовість руйнує систему заздалегідь підготовлених помилкових вдповідей і викликає стрес у допитуваного,  він затрудняється зв’язати раптово отриманий матеріал із тим, що до цього вигадав, не може швидко сформулювати чергову помилкову відповідь”.

Джерело цитат: Методичні рекомендації щодо окремих аспектів тактики допиту підозрюваного та свідка на досудовому слідстві / Г. А. Луканьова — К. : Генеральна прокуратура України ; Національна академія прокуратури України, 2012. — 37 с. — С. 17–19.

 

На фото: учасники панельної дискусії: Володимир Петраковський, Юрій Бєлоусов, Денис Гюльмагомедов

 

Під час дослідження «Розкажи мені, що сталося або зізнайся!» було встановлено, що людяне ставлення до підозрюваного, надання йому можливості викласти власну версію події, а також спроби знайти щось спільне (зосередження на «встановленні психологічного контакту та увазі на стосунках із людиною») переважно приводили до надання підозрюваними інформації, раніше не відомої поліції. Натомість у випадках, коли застосовували більш конфронтаційний стиль, підозрювані більше ухилялися від відповідей.

 

Що необхідно для впровадження в Україні процесуального інтерв’ю?

Експерти ініціативи #InvestigativeInterview.Ukraine вважають, що потрібні такі дії:

Створення належних організаційно-матеріальних умов: обладнання кімнат для допитів

Навчання слідчих нових методик — процесуального інтерв’ю

Законодавчі зміни

 

Більше інформації:

http://ecpl.com.ua/…/2020/07/investigationresearch_web.pdf

 

На фото: Володимир Петраковський

 

СТАНДАРТИ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ

Практики зі сфери кримінальної юстиції знають, наскільки важливі спільні правила гри для слідчих, прокурорів та суддів. Відтепер вони мають змогу використовувати новий ефективний інструмент, що вплине на всі робочі процеси — стандарти досудового розслідування.

Під час презентації стандартів на #JustConfUkraine2020 представники Офіс Генерального прокурора та НАБУ наголошували на тому, що це не стандарти розслідування певних категорій злочинів і не методичні матеріали. Йдеться про процесуальні дії, які є основою досудового розслідування. За словами керівника департаменту процесуального керівництва у кримінальних справах про катування та інші серйозні порушення прав з боку правоохоронних органів Офісу Генерального прокурора України Yuriy Byelousov ідея створення єдиних стандартів досудового розслідування покликана покращити кримінальну юстицію. В їх основу покладена фундаментальна функція, що приведе до єдиного консолідованого бачення ролі кримінального процесу. Кримінальний процес повинен служити ні стороні обвинувачення, ні стороні захисту. Він має служити суспільству.

 

На фото: Юрій Бєлоусов

 

ЩО ПРОПОНУЮТЬ ЕКСПЕРТИ?

Стандарти досудового розслідування, які розписано відповідно до функціональних ролей та завдань всіх учасників досудового розслідування разом із алгоритмами слідчих дій.

Юрій Бєлоусов: «Стандарти розробляли практики, і тому врахували «правила гри» на кожному полі»

Володимир Петраковський: «Стандарти — це правила взаємодії учасників кримінального провадження»

Тарас Филоненко (Taras Filonenko): «Стандарти синхронізують дії всіх учасників процесу»

Денис Гюльмагомедов: «Ідея продукту не тільки в тому, щоб його створити, але й у тому, щоб залучити активних користувачів, мати від них зворотний зв’язок щодо ефективності їхньої роботи і розуміти, що і як змінюється в системі»

Розроблені стандарти апробовано в пілотних групах та інтегровано у додаток.

Завантажити додаток можна за посиланням: http://surl.li/fpkk

Стандарти досудового розслідування можна завантажити з App Store, Google Play або використовувати у форматі PDF.

 

Партнери заходу:

Національна поліція України

Тренінговий центр прокурорів України

Відкритий Офіс НАБУ

Офіс Генерального прокурора

Міжнародний фонд “Відродження”

Українська фундація правової допомоги

Експертний центр з прав людини

Центр політико-правових реформ

Real Stories Production

 

#JustConf #JustConf2020 #CustodyRecords #СтандартиРозслідування #InvestigativeInterview #JustTalk

 

 

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент