Пошук по сайту

«Підозріле звинувачення чи обвинувальна підозра?» Перша дискусія у форматі #JustTalk

Команда Програми «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» започаткувала серію професійних дискусій #JustTalk. Тема першої зустрічі експертів, суддів, прокурорів, слідчих та адвокатів, що відбулася 5 квітня, — «Підозріле звинувачення чи обвинувальна підозра?»

Учасники дискусії ділилися думками про сутність інституту «підозри» і баченням того, як розуміння «підозри» впливає на процес розслідування. Приводом для розмови стали розробки групи експертів, які працювали над стандартами досудового розслідування, що визначатимуть механізми взаємодії між всіма учасниками кримінального процесу. Представниками групи від Експертного центру з прав людини були Юрій Бєлоусов, Андрій Орлеан, Володимир Венгер.

 

Дискусія точилася навколо двох основних проблем:

Перша пов’язана з обмеженням можливості реалізації права підозрюваної особи на захист. Йдеться про існування практик максимального затягування слідчими та прокурорами повідомлення фактично підозрюваної особи про підозру.

 

Фото: ©Володимир Чеппель @Cheppel Photography

Друга проблема пов’язана з наявністю низки невід’ємних від інституту повідомлення про підозру перешкод для застосування органами досудового розслідування процедури затримання особи за ухвалою слідчого судді (ст.ст.276-278 КПК України).

 

Матеріали дискусії дивіться за посиланням: just_talk_booklet

 

Міжнародний фонд “Відродження” #JustTalk #ЕЦПЛ
Yuriy Byelousov Andriy Orlean Volodymyr Venher

#затримання

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент

Юрій Бєлоусов, кандидат соціологічних наук