Пошук по сайту

“Роль прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на досудовій стадії”. Презентація

4 грудня відбулася презентація експертного дослідження “Роль прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на досудовій стадії”.

Ідея дослідження – об’єктивно подивитись крізь призму діяльності прокурорів САП на те, чи можуть певні процеси діяльності процесуального керівника бути більш ефективними.

Гарячу дискусію викликали питання критеріїв оцінки діяльності прокурора та механізмів розмежування ролей детектива, прокурора та керівника слідчого підрозділу.

Висловлювання учасників обговорення були дуже влучними:
Тарас Філоненко, детектив НАБУ: “Детектив мусить займатися питаннями фактів, а прокурор – питаннями права”.
Прокурор САП Віталій Кравець: “У кримінальному процесі як у футболі – кожен повинен мати своє місце на полі та відповідати йому”.

Важливим висновком зустрічі можна вважати реальність такого розподілу повноважень між прокурором та детективом, що забезпечить максимально ефективне розслідування, та виключить можливість порушення прав людини в ході його проведення.

Завантажити дослідження 

 

Авторський колектив:

Юрій Бєлоусов, кандидат соціологічних наук, Виконавчий директор Експертного центру з прав людини

Володимир Венгер, кандидат юридичних наук, науковий співробітник Центру дослідження проблем верховенства права та його втілення в національну практику України, Національний університет «Києво-Могилянська академія», керівник програми «Права людини та правосуддя» Експертного центру з прав людини

Андрій Орлеан, доктор юридичних наук, доцент, провідний науковий співробітник юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, керівник програми «Права людини у досудовому розслідуванні» Експертного центру з прав людини

Василина Яворська, менеджерка програми «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».

Дослідники, залучені до підготовки інструментарію дослідження та збору даних під час польового етапу:

Вікторія Мітько, адвокатка

Віктор Чупров, експерт ЕЦПЛ.

Авторський колектив висловлює свою подяку за коментарі та допомогу у проведенні дослідження Керівництву та співробітникам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Сергію Деркачу експерту Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

Робота над дослідженням тривала протягом 2018 року спільно з фахівцями та за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

#МіжнароднийфондВідродження#Спеціалізованаантикорупційнапрокуратура#ЕЦПЛ#правалюдини

Автор фото: Володимир Чеппель

 

Віктор Чупров, Керівник програми "Права людини в місцях несвободи"

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент

Юрій Бєлоусов, кандидат соціологічних наук