Пошук по сайту

Рабство заборонено. Торгівля існує

2 грудня – День боротьби з рабством. 70 років тому на четвертій сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами.
15 лютого 1955 року цей документ набрав чинності в Україні. Проте, незважаючи на скасування та заборону рабства у світі, на жаль, воно не зникло повністю, а продовжує існувати, трансформуючись у різні форми порушень прав людини.
Переважно йдеться про торгівлю людьми, де постійно продукуються нові й нові схеми.

Що ми про це знаємо, та як можемо протидіяти – говоримо сьогодні з доктором юридичних наук, керівником програми «Права людини і правосуддя» Андрієм Орлеаном.

 

Густав Буланже Ринок рабів, 1886

 

Про які тенденції трафікінгу суспільство має знати?
Андрій Орлеан:
“Перш за все, з’являються нові схеми трафікінга. І особливо небезпечною з них я вважаю залучення потерпілих від торгівлі людьми до злочинної діяльності, що пов’язана з розповсюдженням і контрабандою наркотичних засобів, а також із перевезенням нелегальних мігрантів за допомогою морського транспорту.
Чули про справу так званих «кур’єрів-експедиторів»? Свого часу цей кейс набув великого резонансу: транснаціональна злочинна група, частина якої діяла в Україні у 2016-2017 роках, вербувала українців ніби для роботи у службах доставки товарів по Російській Федерації. Завербованим особам обіцяли високу зарплатню, відшкодування проїзду на співбесіду та квитки до Росії. Для контрою переміщень і розмов надавався мобільний телефон.
Але після приїзду, замість обіцяного, заробітчан змушували розповсюджувати наркотичні речовини. І все це відбувалося за сценарієм «роботи курєром». Ті, хто відмовлявся, швидко потрапляли до російської поліції, яка вбачала в цих їхніх діях ознаки наркоторгівлі та розпочинала процедуру кримінального переслідування”.

Біля 311 українців притягнуто до кримінальної відповідальності або вже засуджено на території Російської Федерації через використання даної схеми.
Низку громадян України було вивезено до Бразилії під гаслом обіцянки високої заробітної плати. А далі – під тиском та загрозами, шляхом маніпуляцій, цих людей використовували для транспортування кокаїну до Таїланду, Еквадору або Лаосу. Двох громадян України Тайський суд лишив за гратами на 25 років.
Джерело інформації: Міністерство соціальної політики України

Ще одна тенденція, яка на думку Андрія Орлеана, визначає ситуацію з торгівлею людьми перевезення нелегальних мігрантів. За даними Міністерства закордонних справ України, останнім часом збільшується кількість завербованих та вивезених до Греції та Італії українських моряків. Значна частина з них стає жертвами торгівлі людьми під примусом чи в результаті обманому та використовується для нелегального ввезення мігрантів у ці країни. Загалом близько трьохсот моряків було затримано в Греції та Італії.

 

Що ви знаєте про випадки торгівлі дітьми?

Андрій Орлеан:
“Останнім часом все частіше виявляються нові схеми «продажу» новонароджених. Злочинці організовують схеми, за яких українські жінки із небажаною вагітністю продають дітей іноземцям для вивезення їх за кордон.
Експлуатуючи чужі проблеми, злочинці отримують свій дохід від забезпечення передачі новонароджених дітей новим батькам. На жаль, дуже часто такі дії маскуються під сурогатне материнство, яке в Україні є дозволеною процедурою.
Ще одна схема трафіка новонароджених дітей за межі України здійснюється за рахунок використання положень законодавства, яке передбачає можливість юридичного оформлення батьком дитини будь-якого чоловіка, за його згодою та згодою матері дитини. Зокрема, достатньо лише заяви матері та вказаного нею «батька» дитини, а також документа від медичного закладу про народження жінкою цієї дитини.
Поряд із багатьма об’єктивними факторами, проблеми протидії торгівлі людьми існують й через недолугі зміни, внесені до ст. 149 КК України у 2018 році, на чому я наголошував неодноразово. Корисним для покращення ситуації вважаємо приведення статті до попередньої редакції або запровадження низки змін.

Порівняльну таблицю положень проекту Закону України «Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України» можна завантажити тут

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент