Пошук по сайту

Think Tank центри: планування діяльності на основі результатів

23 жовтня Андрій Орлеан, Уляна Шадська та Олег Боднар разом із представниками організацій, що реалізують проекти в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів (Think Tank Development Initiative, TTDI), яку #фондВідродження впроваджує спільно з Embassy of Sweden in Kyiv взяли участь у тренінгу з розвитку Think Tank центрів.

Тренер зі Швеції Anders Pettersson запропонував розглянути переваги підходів, які базуються на результатах. Учасники працювали в командах над розробленням індикаторів вимірювання результатів, аналізували, як зміниться план розвитку організації, якщо він спирається на результати, обговорювали інструменти формування стратегії, плану моніторингу та звітування Think Tank центрів.

Anders Pettersson неодноразово співпрацював з різними організаціями Східної Європи та встиг зрозуміти особливості експертно-аналітичних центрів України. Тому ми спитали в нього, чим українські Think Tank центри відрізняються від західних та які типові проблеми мають подолати?

«Здебільшого аналітичних центрів, зауважив Anders, – або фокусуються на проектній діяльності та живуть від проекту до проекту або займаються консалтингом та свій внесок у розвиток галузі розуміють так: «чим більше книжок-досліджень стоять на полицях в офісі, тим вагоміше наша діяльність!»

Інші Think Tank центри займаються виключно консалтингом і вірять в те, що будуть затребувані певним сегментом суспільства: «Ми знаємо, ‘’ЯК’’ треба робити!»

На мою думку, проекти та консалтинг – це зовсім непогано. Питання в тому, чи відповідає вся ця активність місії організації? Чи є зв’язок між впливом організації та її продуктами? Про що організація звітує: про діяльність чи про результати?

Далі можна назвати  ще одну системну проблему – менеджмент. Здебільшого організацій мають таку ситуацію: всі ключові функції зосереджуються в руках однієї людини. Вона є головою правління, виконавчим директором, проектним менеджером, фандрайзером тощо. І законодавство, як не дивно сприяє тому, щоб така модель управління організацією зберігалася. Але в такому підході завжди ховається великий ризик для сталості організаційного розвитку. І якщо ми адвокатуємо демократичні зміни у країні, на рівні однієї організації не мусить бути одноосібного управління (ми не забули про Януковича). Варто подбати про те, щоб налагодити грамотну систему управління у кожному експертно-аналітичному центрі.

Anders Pettersson: “Про що організація звітує: про діяльність чи про результати?”

Ми мусимо також усвідомити, що в кожній країні проблеми менеджменту обумовлені не тільки  рівнем компетенцій фахівців, але й певними культурними традиціями розуміння влади, лідерства, шляхів використання людського капіталу і стереотипами, що заважають це змінити.

Україна стрімко рухається вперед, і експертно-аналітичні центри мають бути лідерами, що своєю діяльністю створюють критичну масу для суспільних змін».

 

Захід відбувся за фінансової підтримки Міжнародний фонд “Відродження” та Embassy of Sweden in Kyiv

#ThinkTankDevelopment

 

Текст: Юлія Голоднікова