Пошук по сайту

Cтартувала нова партнерська ініціатива

16 січня Freedom House Ukraine, Експертний центр з прав людини, ВОСТОК-SOS та Український інститут з прав людини презентували нову ініціативу «Ефективна співпраця громадянського суспільства з безпековими службами в Україні».

Контекст: Починаючи з 2014 року, внаслідок військового конфлікту на Сході, Україна опинилася перед загрозами своїй безпеці. Правоохоронні органи стикнулися з новими викликами, пов’язаними із необхідністю, з одного боку, захистити територіальну цілісність держави від зовнішньої агресії, а з іншого – забезпечити належне дотримання та захист прав людини в цих умовах.

Світовий та національний досвід свідчать, що під час збройного конфлікту існує виcокий ризик порушень прав людини, оскільки в розумінні правоохоронних органів та органів безпеки головний пріоритет має надаватися захисту інтересів держави. Водночас права людини розглядаються як щось другорядне та не варте особливої уваги.

Однак, саме в таких складних умовах, права людини стають індикатором справжніх цінностей суспільства, їх відповідності стандартам демократичної держави: правоохоронні органи мають довести свою здатність захищати все суспільство, а не лише органи державної влади від зовнішніх та внутрішніх загроз безпеці.

Для цього механізми захисту безпеки треба адаптувати до нових умов, враховувати територіальні відмінності, можливості горизонтальної взаємодії та силу соціального капіталу на регіональному рівні.

Саме тому для попередження, якнайшвидшого реагування та сприяння належному розслідуванню порушень прав людини ініціатива «Ефективна співпраця громадянського суспільства з безпековими службами в Україні» ставить за мету створення механізмів ефективного діалогу та горизонтальної взаємодії між громадянським суспільством і державними силовими органами та буде впроваджувати мережу регіональних платформ.

Головні завдання регіональних платформ:

√ Організація ефективного обміну інформацією між зазначеними інститутами та іншими регіональними платформами шляхом створення єдиної інформаційної системи (на базі окремого інтернет сайту з використанням інтеграції соціальних мереж).

√  Організація цілодобового прийому заявок про порушення прав людини в онлайн режимі, а також автоматичне їх направлення до відповідного органу для реагування.

√ Забезпечення громадського контролю ситуацій реагування відповідними органами на виявлені факти порушень прав людини.

√  Регулярне інформування громадськості та територіальної громади про результати роботи платформ.

В ході проекту регіональні платформи будуть залучені до процесу вдосконалення відомчих нормативно-правових актів державних інституцій, підпорядкованих різним міністерствам та відомствам, з метою налагодження ефективної комунікації та посилення захисту прав людини.

Пілотні регіони платформ:

Львівська, Херсонська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська області

Фото надані Freedom House Ukraine

#регіональніплатформи_з_правлюдини #діалог безпеки

Віктор Чупров, Керівник програми "Права людини в місцях несвободи"

Андрій Орлеан, Експерт програми «Права людини і правосуддя», доктор юридичних наук, доцент

Олег Боднар, проектний менеджер, юрист, Проектний менеджер, юрист