Пошук по сайту

Вакцінація в установах виконання покарань: що не спрацьовує? Кейс РРІ

Поки вакцинація співробітників установ виконання покарань триває в повільному темпі, доступ до вакцини особам, які перебувають у місцях несвободи або невеликій частині тюремного населення не матиме сенсу — вважають експерти The Prison Policy Initiative.

Персонал в’язниць здебільшого штатів має пріоритетне право на вакцинацію впродовж кількох місяців, оскільки співробітники можуть «принести» вірус у зачинені установи або «повернути» його до громади. Попри рекомендації медичних експертів, багато штатів підтримали ідею першочергової вакцинації персоналу установ виконання покарань, часто стверджуючи, що персонал буде слугувати бар’єром на шляху проникнення вірусу в тюрми та зараження людей, які перебувають за гратами. Наразі стає зрозумілим, що цей політичний вибір був гігантською помилкою. Нові дані говорять про те, що здебільшого представників тюремного персоналу відмовляються від вакцинації, і таким чином, залишають велику кількість ув’язнених у небезпеці.

Експерти The Prison Policy Initiative проаналізували дані декількох проектів (UCLA Law COVID-19 Behind Bars Data Project, The Marshall Project/AP) та інших джерел, зокрема й, The Bureau of Prisons (Бюро тюрем), а також розрахували поточний рівень імунізації персоналу в 36 штатах. Вони встановили, що в цих штатах обсяг співробітників, які пройшли через вакцинацію хоча би однією дозою, становить лише 48 %. Ці показники більш низькі в штатах Мічиган та Алабама, де вакциновано трохи більше — 10 % співробітників.

Наведені дані підтверджують те, про що експерти дізналися з майже анекдотичних місцевих новин за останні кілька місяців. Наприклад: у Колорадо використання вакцини серед персоналу виправних установ було настільки поганим, що штат почав пропонувати співробітникам по 500 доларів за вакцинування.

Згідно з повідомленнями проєкту Маршала, у Масачусетсі більш половини працівників Департаменту виправних установ відмовилися від вакцинації. Опитування, проведені в штаті Каліфорнія, показують, що «половина всіх співробітників місць несвободи будуть чекати на вакцинацію». За даними Департаменту виправних установ штату, у Род-Айленді 30 % тюремного персоналу відмовилися від вакцинації. Найперші опитування персоналу в’язниць в Айові показують, що трохи більшеи половини співробітників говорять, «що їм зроблять вакцинацію».

Такі низькі показники використання вакцини серед персоналу установ виконання покарань дають зрозуміти, що відмова від вакцини тим людям, які перебувають у місцях несвободи, або пропозиція вакцини лише невеличкій частині ув’язнених не мають сенсу. Жоден політик у державі не мусить вважати, що вакциновані співробітники — це брандмауер, який захищає ув’язнених від коронавірусу.

З огляду на те, що Сполучені Штати переживають потенційно катастрофічний «четвертий сплеск» пандемії, особливо необхідним залишається таке:

Запропонувати вакцину всім ув’язненим. Як ми обговорювали раніше, у людей в місцях несвободи набагато більше шансів інфікуватися та померти від коронавірусу, тому що спалахи зараження за гратами — звичайна річ, а непропорційно велика кількість ув’язнених має хронічні медицинські захворювання, що робить вірус більш смертоносним. (У багатьох штатах, де експерти The Prison Policy Initiative проводили дослідження, чиновники та журналісти зазначили, що серед ув’язнених показники поширення вірусу значно вище, ніж серед персоналу).

Коронавірус процвітає в щільному просторі, тому звільнення людей поки залишаєтья кращим способом зупинити спалах за гратами. Доти, поки персонал і ув’язнені не будуть вакциновані, будуть нові хвилі зараження.

Держави мусять першочергово розглянути питання про найбільш уразливих із медичної точки зору ув’язнених, а не фільтрувати осіб на підставі того, чи вчинили вони насильницькі злочини. На жаль, досі звільнення були доволі мізерними.

Експерти The Prison Policy Initiative спираються на дані аналізу та вважають, що штати повинні зробити вакцину дійсно доступною як для співробітників установ виконання покарань, так і для людей, які перебувають за гратами, і негайно почати збільшувати кількість звільнень із місць несвободи, у тому числі, знаходити альтернативні засоби тримання під вартою. Поки держави будуть ігнорувати станом ув’язнених, пандемію в тюрмах не зупинити.

Оригінал: With the majority of corrections officers declining the COVID-19 vaccine, incarcerated people are still at serious risk

Переклад: Юлія Голоднікова

Переклад здійснено в рамках ініціативи «Ефективна співпраця громадянського суспільства з безпековими службами в Україні»:

Freedom House Ukraine

Експертний центр з прав людини

Восток SOS

Український інститут з прав людини

 

#діалогбезпеки #регіональні #платформи #цивільнийеонтроль #правалюдини

#місцянесвободи #правалюдини #антиковід #громадськездоров’я