Пошук по сайту

Як опанувати мистецтво бути непоміченим?

«У Вас усе одно жодної приватності. Змиріться»

 Скотт Макнілі, американський бізнесмен

 

Чи правда, що приватність є вигадкою 21 століття? Хто, крім нас із вами, може читати нашу онлайн-переписку? Та чи можемо ми захистити свою особистість у мережі?

Розмірковування та відповіді на ці запитання Ви знайдете в книзі «Мистецтво залишатися непоміченим. Хто ще читає ваші імейли?» Кевіна Митника.

Автор описує багато прикладів, які стосуються користі від персональних даних для держави, бізнесу, закладів освіти. Наприклад, у Дармутському коледжі розробили застосунок, який перевіряє користувацькі дані щодо стресу, депресії та самотності. Водночас автор описує потенційні та наявні загрози, які з цим пов’язані. Про що йдеться?

Не буду переказувати. Додам лише, що автор веде розмову з читачем, використовуючи практичні інструкції, факти та цікаві результати досліджень.

Прокоментую декілька цікавих тез із книги.

 

Про месенджери

Автор пояснює, що існує 3 типи месенджерів:

 

1й — без шифрування, тобто будь-хто може прочитати Ваші повідомлення

2й — з ненаскрізним шифруванням, тобто повідомлення можуть перехопити треті особи, які володіють ключами шифрування (наприклад, компанія, яка випустила месенджер)

2й — з наскрізним шифруванням (безпечні)

Багато хто вважає месенджер Telegram досить безпечним, але спосіб, як зламати сервери Telegram і отримати доступ до важливих даних також є.

Кевін Митник рекомендує використовувати Signal, ChatSecure, Tor-месенджер для більш захищеного спілкування.

Про браузери

У книзі ви також дізнаєтесь, які браузери й чому варто використовувати, щоби залишатися непомітним.

Автор рекомендує Tor-браузери, бо він постійно змінює Вашу IP-адресу.

Для мене було цікавим й те, що в США у деяких штатах заборонено видаляти історію браузера в певних випадках.

Про пошук в інтернеті

Усі ми з Вами звикли, що якщо хочемо знайти якусь інформацію в інтернеті ми починаємо гуглити. Я вже декілька років для пошуку використовую DuckDuckGo, який рекомендує Кевін Митник, оскільки він не відстежує моїх дій, мої нові результати пошуку не будуть фільтруватися минулим. Здебільшого людей цього не знає, але результати, які видає Google, фільтруються на основі того, що ви шукали раніше. Наприклад,якщо пошуковик побачить, що ви часто відвідуєте сайти про спорт, він почне фільтрувати пошук і піднімати вверх результати, пов’язані зі спортом. Чому? Тому що нам ліньки перейти на другу сторінку результатів пошук.

Яку інформацію можна знайти за фотографією?

У суспільстві розповсюджено припущення, що фотографія може розкрити геолокацію, і все. Автор зазначає, що якщо скористатися певними програмами, вони здатні вказати на вашу особисту інформацію. За метаданими, що містяться на фотографіях, можна також знайти дату та час, коли зроблена світлина, марку й номер моделі камери чи телефону.

У Facebook, Google Photo, iPhoto є функції розпізнавання обличчя, на думку Кевіна, варто зазирнути у параметри цих застосунків і максимально обмежити функції розпізнавання обличчя.

Кому належать дані, які Ви розміщуєте у Фейсбуці?

Автор звертає увагу на мої улюблені політики конфіденційності та збереження даних Facebook. Переважно ми їх не читаємо, коли там реєструємося.

Кевін розшифровує, що Facebook має право використовувати все, що Ви розміщуєте на сайті, де і як захоче. Він, навіть, може продати вашу фотографію, вашу рецензію, пост — усе, що Ви публікуєте, — і заробити на цьому, не виплативши Вам роялті.

У книзі Ви знайдете інструкцію для перевірки тих ваших фото, які Facebook опублікував на інших сайтах.

Підсумуємо:

Автор аргументовано доведе вам, що спостерігають абсолютно за кожним: вдома чи на вулиці, у кафе або в машині, по дорозі на роботу.

Книга розповість, що робити з браком конфіденційності, яка зараз уже стала нормою.

Книга навчить:

встановлювати двофакторну аутентифікацію

(це маст хев для кожного. Якщо у вас її ще немає, пишіть, будь ласка, я покажу, як встановити);

шифрувати і відправляти захищені мейли;

захищати дані надійним паролем;

приховувати реальну IP-адресу в публічних місцях;

захищати комп’ютер від стеження;

зберігати свою анонімність.

 

Ви знайдете багато інших цікавих практичних порад, і я сподіваюсь, що рецензія надихне прочитати книгу, і ви опануєте мистецтво невидимості.

 

Авторка: Анастія Апетик, юристка, експертка з інформаційних прав та безпеки 

 

#cybersafety #dataprotection

 

 

Анастасія Апетик, Юристка, експертка з інформаційних прав та цифрової безпеки