Пошук по сайту

Юридичний квест для студентів: затримання особи

18 жовтня на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся перший юридичний квест “Затримання за підозрою у вчиненні злочину”.

Як проходила ця гра, які питання опинилися в центрі уваги учасників, які висновки вони зробили – своїми враженнями діляться доктор юридичних наук, керівник програми «Права людини і правосуддя» ЕЦПЛ Андрій Орлеан, доктор юридичних наук, професор кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ, Оксана Кучинська, Київського національно університету ім.Т.Шевченка та студенти-магістри, які, власне, і розглядали складні питання.

Андрій Орлеан, доктор юридичних наук, керівник програми «Права людини і правосуддя» ЕЦПЛ:

За моїм досвідом, у навчальних закладах нерідко спостерігається наголос на теоретичних розробках та брак їх зв’язку із практикою.  Студенти отримують інформацію щодо тлумачення законодавчих норм, проте не мають знань і навичок щодо особливостей їх застосування на практиці. І мені дуже сподобалося, що тема затримання і форма гри викликали жвавий інтерес з боку молоді до практичної сторони процесуальних моментів, які ми розглядали.

Що ми зробили:

Розділилися на групи, проаналізували в групах конкретну ситуацію затримання з різних боків, а далі обговорили поведінку поліцейського по відношенню до затриманої особи та очікування затриманої особи щодо дій поліцейського із дотримання її процесуальних гарантій в ході затримання. Завдання було непросте й мотивувало до пошуку рішень і погляду на процес затримання очами різних учасників. Приємно, що у фіналі ми почули та обговорили  серйозні питання, які сьогодні турбують практиків, і наразі – студентів, а саме:

  • коло уповноважених на затримання осіб (віднесення до нього патрульних поліції);
  • фіксація часу затримання в протоколі;
  • тотальна нереєстрація затримань та причини існування таких практик;
  • викривлене сприйняття обсягу підозри на етапі затримання як такого, що має дозволяти довести вину поза розумним сумнівом;
  • сприйняття будь-якого затримання, що мало наслідком звільнення особи, як незаконної дії.

 

Саме ці питання неодноразово лунали на професійних дискусіях #JustTalk, коли ми з колегами обговорювали стандарти досудового розслідування. А той факт, що я, Оксана Кучинська і детектив НАБУ коментували гру, створювало три різні опції погляду на кожен кейс і додаткову інформацію для подальших роздумів.

Я розповів магістрам про процесуальне інтерв’ю і Custody Records і вважаю, що наступні зустрічі з молоддю можна буде доповнити ще й відеоматеріалами. В такій спосіб ми донесемо інформацію про інноваційні практики роботи, які впроваджуються у сфері кримінальної юстиції.

Олег, магістр, учасник квесту: Ми мали гарну можливість поспілкуватися з практиками та зануритися у процеси, які відбуваються в ситуації затримання уповноваженою службовою особою. Це хороша ідея – розглянути кейси та опинитися перед певними викликами, щоб зрозуміти, які складні питання виникають у реальному житті. Оскільки наше законодавство дуже різноманітне, і в ньому багато нових правових норм, які часто суперечать одна одній, певні відповіді на свої питання ми отримали у процесі гри.

Олександр, магістр, учасник квесту: Я вивчаю кримінальний процес і в майбутньому хочу бути слідчим у ДБР або НАБУ, тому мені дуже цікаво більше дізнатися про практичні аспекти цієї роботи.

На практиці я ще не був, щодо теорії, то найскладнішим мені здається зрозуміти питання міжнародного співробітництва особливо, коли йдеться про екстрадицію, і взагалі – про взаємодію між державами для розкриття тих чи інших кримінальних правопорушень.

Оскільки в цей процес включається надзвичайна кількість міжнародних органів, Міністерство юстиції України та інші установи іноземних держав, зв’язок між ними складно налагодити. І я б хотів більше знати, як все відбувається в конкретних випадках.

Оксана Кучинська, доктор юридичних наук, професор кафедри правосуддя юридичного факультету, Київського національно університету ім.Т.Шевченка:

Я дуже вдячна колегам з Експертного центру, що вони запропонували квест для студентства. Такі форми навчання практикуються в інших навчальних закладах, наприклад, в Національній школі суддів – там це популярно і прийнятно. На юридичному факультеті КНУ ім.Т.Шевченка такі заняття з кримінального процесу ми проводимо вперше, але я вже бачу, що це сприймається студентами дуже позитивно.

Як викладачка дисциплін із напряму кримінального процесу, я зацікавилася інтерактивними підходами, тому що вони легко поєднують складні теоретичні питання та практичні завдання, що розподіляються між всіма учасниками гри. От ми і зібрали магістрів першого та другого року навчання і запропонували їм розглянути кейси, щоб подивитися на проблему затримання під різним кутом зору та відчути, як бачать ситуацію різні учасники процесу.

Гадаю, що для магістрів, які через півроку-рік підуть працювати, кейси, рольові ігри, моделювання, пошук рішень і спілкування з експертами – хороша практика, оскільки студенти мають можливість отримати найцікавіше зі сфери кримінальної юстиції.

 

Експертний центр з прав людини щиро дякує за співпрацю нашому партнерові – Юридичний факультет КНУ імені Тараса Шевченка!

#кримінальна_юстиція