Пошук по сайту

Замість прокурорських перевірок – нагляд за дотриманням прав людини

Хто частіше за все опиняється у зоні небезпеки та стає жертвами неналежного поводження з боку поліції?

За даними моніторингових візитів представників Національного превентивного механізму (НПМ), в епіцентрі порушень зазвичай перебувають люди з наркотичною залежністю та інші особи, які не здатні самостійно захистити себе через острах подальшого переслідування з боку правоохоронців. 

Аналіз результатів досліджень, звітів та доповідей неурядових правозахисних організацій, проведений упродовж останніх років  свідчить про те, що проблеми, пов’язані з вживанням наркотиків, розв’язуються виключно силовими методами, що негативно позначається на правах хворих людей, перешкоджає їхньому доступу до підконтрольних лікарських засобів, зумовлює прояви стигматизації та дискримінації.

На жаль, ще й досі актуальною проблемою залишається незаконне затримання наркозалежних пацієнтів програм ЗПТ, зокрема, безпосередньо на території лікувально-профілактичних закладів, обшуки та перевірка їх на причетність до незаконного обігу наркотиків без наявних на те підстав. Мають місце випадки «чергування» правоохоронців біля закладів охорони здоров’я, де надається ЗПТ, з метою безпідставних затримань пацієнтів, унаслідок чого створюються некомфортні умови лікування та порушується їхній режим.

Також продовжується неправомірна практика порушення права на захист персональних даних пацієнтів замісної терапії: лікарів примушують передавати медичну інформацію про наркозалежних які проходять лікування, до відділків поліції. Спостерігаються спроби центральних державних органів отримати конфіденційну, у тому числі, й медичну інформацію про осіб із наркотичною залежністю, можливо, з метою створення всеукраїнських баз даних щодо таких осіб.

Які права осіб з наркотичною залежністю порушуються частіше за все:

Право на життя

Заборона катування

Право на свободу та особисту недоторканність

Право на повагу до приватного та сімейного життя

Право на ефективний правовий захист

 

Які можуть бути способи перешкоджання роботі програми замісної терапії з боку співробітників поліції?

проведення неправомірних перевірок закладів охорони здоров’я, в яких впроваджуються програми ЗПТ;

незаконне вилучення медичної документації, у тому числі списків пацієнтів;

психологічний тиск на медичних працівників і наркозалежних.

Все це ускладнює боротьбу із поширенням ВІЛ-інфекції, СНІДу та інших супутніх хвороб, підміняє протидію наркозлочинності боротьбою із споживачами наркотиків.

Водночас негативне ставлення населення до груп з наркотичною залежністю стигматизує цих людей та не сприяє повазі до них з боку правоохоронних органів. А суворість законодавства щодо кримінальної відповідальності за наявність у людини легких наркотиків збільшує тіньовий ринок збуту і всі негативні наслідки, що пов’язані із переліченими захворюваннями.

 

Що ми пропонуємо:

Формувати умови для ефективного розслідування порушень прав представників вразливих груп шляхом затвердження людиноцентричного підходу до роботи інститутів кримінальній юстиції.

Розуміти права вразливих груп як складову еко-системи громадського здоров’я.

Вдосконалювати механізми запобігання порушенням прав людини, які змінюють каральний підхід у роботі правоохоронних органів, завдяки системі

Custody Records 

 

Відео про роботу Custody records:

 https://www.facebook.com/ExpertCenterForHumanRights/videos/727880130934018

 https://ecpl.com.ua/publications/17181/

 

Проєкт “Формування механізмів ефективного нагляду Офісу Генерального прокурора України за дотриманням прав вразливих груп в місцях несвободи” впроваджується спільно та за фінансової підтримки МФ “Відродження”

#прокуратура #освіта #вразливігрупи #правалюдини #прокурорськийнагляд