Пошук по сайту

Безпека в громаді: інституціоналізація змін

13 — 14 серпня у Київській області відбувся семінар «Безпека в громаді: інституціоналізація змін», мета якого — обмін досвідом і думками щодо розвитку ініціатив у сфері безпеки та запровадження менторської програми з розроблення індивідуальних планів сталості ініціатив у регіонах. Учасниками події стали голови ОТГ, співробітники поліції та громадські активісти з 14 громад України.

 

На фото: Уляна Шадська, керівниця програми “Безпека громад” і “Право на приватність” ЕЦПЛ

 

Експертка ЕЦПЛ Уляна Шадська, яка була запрошена на захід в якості менторки, проаналізувала досвід роботи на семінарі та виокремила цікаві тенденції, що характеризують вектори активності громад у сфері безпеки:

“За чотири роки українські громади стали більш впевненими у своїх поглядах та позиціях. Цікаво, що зараз ми вже не пропонуємо до розгляду  успішних кейсів з інших країн, а розповідаємо про успішні історії з України, обговорюємо помилки та радіємо за наших партнерів.

Серед важливих тем, які спричинили дискусію на семінарі, було питання встановлення систем відеоспостереження. Поліція, місцева влада та громадськість вважають, що розвиток інформаційних технологій дасть змогу ефективніше запобігати та швидко реагувати на порушення публічної безпеки. І я вражена тим, що учасники семінару висловили занепокоєння щодо факторів створення інформаційної вразливості громадян. Йшлося про захист персональних даних”.

Нагадаємо, що раніше Експертний центр з прав людини вже розпочав діяльність у цьому напряму. І не тільки в рамках співпраці з громадами, але й у процесі впровадження системи #CustodyRecords, яка потребує особливої уваги до захисту персональних даних.

Уляна Шадська має успішний досвід консультування, дослідження та модерації безпекових проектів та ініціатив і вважає, що безпека громади вклю­ча­є комплекс регуляторних, інформаційно-просвітницьких та організаційних заходів:

“Ми не відокремлюємо питання інформаційної безпеки в громадах від інших проблем у громадах. Навпаки, практика досліджень, проведених у містах Вінниця та Бар, Полтава та Ірпінь, численні робочі зустрічі зі стейкхолдерами, дискусії в експертних колах та практичні зміни, які були втілені у життя тих громад, де працювали соціологи і ментори ЕЦПЛ — все це підтверджує, наскільки зваженими мають бути рішення у сфері безпеки кожного регіону”.

 

“Мене дуже тішить, — продовжила Уляна Шадська, — що представники різних регіонів відповідальніше ставляться до того, з чого складається концепція безпеки. Але при цьому на кожному етапі розбудови безпечного середовища ми маємо тримати баланс: знати, як захищати громаду та одночасно — поважати  права кожної людини”.

 

Організатор семінару “Безпека в громаді: інституціоналізація змін”: Інститут миру та порозуміння

Захід відбувся за сприяння #Міжнародний Фонд Відродження

#безпека громад

Уляна Шадська, Керівниця програм "Безпека громад" та "Право на приватність"