Пошук по сайту

Custody Records – система, що запобігатиме порушенню прав людини в ізоляторах тимчасового тримання

Потрапляючи в ізолятор тимчасового тримання, людина зможе поскаржитися на порушення її прав під час затримання і щодо інциденту розпочнеться перевірка. Всі відомості про затриманого відтепер будуть в електронній базі, а не на папері. Відповідні органи зможуть подивитися, що відбувається в камері ІТТ з будь-якої точки України, а сам затриманий може зв’язатися через мікрофон у камері з черговим. Фантастика? Ні, це Custody Records – система електронної фіксації всіх дій, що відбуваються із затриманими особами.  Зовсім скоро вона буде впроваджена в Дніпровському ІТТ в тестовому режимі, а згодом – і по всій Україні.

Система Custody Records передбачає електронну фіксацію дій, що відбуваються із затриманими особами. При ефективному впровадженні, така система захистить затриманих від неправомірних дій поліцейських, а також убезпечить самих правоохоронців від безпідставних звинувачень.

За ініціативи програми “Права людини і правосуддя” Міжнародного фонду «Відродження», з кінця 2016-го року створена робоча група, яка працює над впровадженням такої системи в українських ІТТ. До неї входять представники Експертного центру з прав людини, Української фундації правової допомоги та Управління забезпечення прав людини при Нацполіції (УЗПЛ).

«Наша ідея – запровадити нову систему контролю за дотриманням прав людини в ізоляторах тимчасового тримання. Ми маємо достатньо великий досвід моніторингу діяльності ІТТ, однак в межах цієї ініціативи ми подивилися на ІТТ з іншої точки зору. МИ покроково пройшли шлях затриманої особи, проаналізували, скільки часу іде на її реєстрацію, скільки журналів ведеться, де можливі зловживання. В результаті були розроблені пропозиції щодо того, як з одного боку спростити процес оформлення затриманого, а з іншого – убезпечити його/її від можливих порушень з боку правоохоронців. Під це нове бачення було придбане й необхідне обладнання для ізолятору: сучасні відеокамери, комп’ютерна техніка для працівників тощо», – розповів керівник ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов.

 Електронна база

В українських ізоляторах тимчасового тримання дані про затриманих досі вносяться в паперові журнали, що ускладнює та уповільнює роботу установи. Система Custody Records передбачає, що в ізоляторах буде окрема посада – сustody officer (інспектор з дотримання прав людини). Він вводитиме в електронну базу всю інформацію, яка стосується затриманої особи: умови затримання, всі слідчі дії, стан здоров’я, надання медичної допомоги, консультації з адвокатом. Все це фіксуватиметься в єдиній електронній базі, що дозволяє швидко отримати будь-який документ щодо затриманого в будь-який час.

Крім того, команда розробників системи Custody  в Україні вважає необхідним зобов’язати працівників проводити первинне інтерв’ю з затриманою особою. Коли людина потрапляє до ізолятора, її питають, чи є у неї скарги на стан здоров’я, оглядають тілесні ушкодження, але ніхто не питає, що з нею відбувалось до потрапляння в ІТТ: як з нею поводились працівники поліції, чи мали особа доступ до адвоката, лікаря тощо.

«В ізолятор люди потрапляють вже після райвідділу, де вони спілкувалися з оперативними працівниками та слідчими. Саме в перші години спілкування найчастіше й відбуваються порушення прав затриманого. Людину можуть не реєструвати, бити, не допускати адвоката, намагатися отримати свідчення незаконним шляхом. Вже після цього складається протокол і людина потрапляє в ізолятор. За нашим досвідом, в самих ізоляторах наразі порушень майже не відбувається. І тут ми хочемо трохи розширити роль ізолятора. Ми хочемо, щоб саме на етапі поміщення в ІТТ, у базу заносилась інформація про те, як поводились з затриманою особою правоохоронці, починаючи з її затримання на вулиці», – наголошує Юрій Бєлоусов.

IMG_5197

Інформація має записуватися зі слів затриманої особи. Сustody officer не перевіряє цю інформацію, але він має зафіксувати можливі порушення, які потім має перевірити прокуратура.

«З нашої точки зору, це значно зменшить кількість порушень прав людини. Поліцейські, оперативники та слідчі будуть знати, що в ізоляторі у затриманого спитають про процес затримання і якщо щось не так – до них прийде прокурор. Тобто ця інновація дуже глибока, вона значно виходить за межі переводу з паперового обліку в електронний. Її мета, в тому числі, в захисті затриманої особи від порушень правоохоронців», – додає експерт.

Відеофіксація

Custody Records передбачає відеофіксацію всього, що відбувається в ІТТ: практично вся установа буде обладнана відеотехнікою. В тому числі записуватиметься первинне інтерв’ю з затриманим.

Окремі працівники ізолятора через систему відеонагляду будуть стежити за безпекою осіб, які перебувають в камерах. У випадку виявлення загрози їхньому життю та здоров’ю, працівники вживатимуть відповідні заходи.

Таким чином, за потреби, можна буде переглянути дії працівників ізолятора стосовно того чи іншого затриманого. Якщо під час інтерв’ю людина скаржиться, а це не вбивається в електронну базу, на відео це буде видно. Така система дозволяє захистити саму затриману особу від можливих зловживань, а також працівників поліції від неправдивих звинувачень в їхній бік.

Самі камери є антивандальними, тобто їх не можна пошкодити. Відеофіксатори, які будуть стояти в камерних приміщеннях, можуть знімати в абсолютній темряві. Зараз в камерах цілодобово горить світло. Нове технічне оснащення дозволить затриманим спати в темряві.

Відео записуватиметься, лише коли в камері є рух. Якщо люди просто спатимуть, відео не писатиметься, але щойно хтось махне рукою або зайде в приміщення – почнеться запис. Це дозволить економити величезний обсяг пам’яті на носіях.

Управління забезпечення прав людини при Національній поліції матиме дистанційний доступ до всіх відеокамер будь-якого ізолятора України. Вони цілодобово можуть стежити, що відбувається в тому чи іншому ІТТ.

Відеокамери обладнані вбудованим мікрофоном та динаміком, що дає можливість зворотнього зв’язку. Так, затримана особа може прямо в камеру звернутись з питанням або проханням безпосередньо до чергового.

Сustody officer

Сustody officer – це інспектор з захисту прав людини в ізоляторі тимчасового тримання. Він має гарантувати належне та безпечне середовище перебування для утримуваних в установі. Коли людина потрапляє в ізолятор, інспектор проводить первинне інтерв’ю, вводить дані в електронну базу. Якщо в розповіді затриманого є ознаки порушення його прав, інспектор передає ці дані до прокуратури.

Інспектори працюватимуть цілодобово по дві людини. В ізоляторі має бути вісім таких працівників, які виходитимуть позмінно.

Сustody officerи відбиралися з діючих працівників поліції, в тому числі й тих, які нині працюють в Дніпровському ІТТ. Робоча група розробила всі критерії – функціональні обов’язки, вимоги до посади.

IMG_1282

“Ми з’ясовували, чи спроможні ці люди працювати у відповідності до законодавства та внутрішніх правил установи, як вони працюють в команді, чи розуміють важливість рівного ставлення до кожного утримуваного. Також важливими якостями є психоемоційна стабільність та уважність. За результатами співбесід, ми відібрали 9 кандидатів для навчання на посаду сustody officer”, – розповідає експерт ЕЦПЛ Віктор Чупров.

IMG_5231

Крім того, за словами експерта, необхідно брати до уваги роботу всього ізолятора. Потрібно окреслити, яким чином нові інспектори мають взаємодіяти з черговою зміною та іншими співробітниками. Члени робочої групи зазначають, що наразі робота інспекторів в Дніпровському ІТТ йтиме в тестовому режимі. Такий експеримент дозволить з’ясувати, які є прогалини в системі та як її можна вдосконалити. Згодом експерти розроблять критерії ефективності системи, аби надалі, коли вона буде працювати по всій Україні, оцінювати її ефективність.

IMG_5224

«Експеримент, який відбувається на базі Дніпровського ІТТ є вирішальним для української практики правозастосування в умовах ізоляторів. Йдеться не стільки про устаткування новим обладнанням, скільки про зміну функцій і повноважень ІТТ для прийняття рішень щодо фіксації свідчень і негайного реагування на будь-які факти порушення прав людини. Тепер ізолятор, в якому запущено в дію систему Custody Records – це безпечне місце, за що відповідають нові інспектори з дотримання прав людини», – зазначає директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома.

Поширення системи Custody Records в установах Нацполіції

Передбачається, що систему протестують та вдосконалять в Дніпровському ІТТ, а потім поширять на решту ізоляторів, яких в Україні буде близько 150. Керівництво Нацполіції таку ідею підтримує. Втім, це неможливо без навчання нових працівників.

“Створення системи електронного обліку затриманих було важливим етапом роботи, але без новоствореного інституту інспекторів її наповнювали би виключно письмові матеріали. Можливість усного контакту затриманого з інспектором з дотримання прав людини, проведення структурованого відеоінтерв’ю суттєво розширюють можливості цього контрольного механізму. Але звісно, таку роль зможуть виконати лише мотивовані, навчені працівники. Саме для цього має бути вибудована система навчання. Над цим іде робота у тісній співпраці Нацполіції, МФ “Відродження”, громадських організацій, що  увійшли до складу відповідної робочої групи”, – розповідає Роман Романов, директор програмної ініціативи “Права людини і правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження”.

IMG_5065

Так, 27 – 30 вересня в Дніпрі пройшов тренінг для кандидатів, відібраних для навчання на посаду інспекторів. Також в заході взяли участь інші працівники Дніпровського ізолятора, представники керівництва області, які відповідають за діяльність ІТТ в Дніпропетровській області. Також були запрошені начальники інших ізоляторів в Дніпропетровській області, аби вони дізнались про систему Custody Records і знали, що згодом відбуватиметься в їхніх установах. Тренінг також відвідав уповноважений голови Нацполіції з прав людини в Дніпропетровській області.

Тренерами на заході виступили українські та міжнародні спеціалісти: Роман Романов, Даниил Кулинич, Євгенія Коваленко, Ірина Федорович, Ірина Сенюта, Юлія Савелова, Віктор Чупров, Саллі Траттл, Шадська Уляна, Євген Лєванцов, Альона Горова, Володимир Шурдук, Валентина Оболенцева.

Одна з ідей щодо подальшого розвитку системи навчання майбутніх інспекторів полягає у створені тренінгового центру на базі Дніпровського ізолятора. Перші керівники та працівники ІТТ, які пройдуть навчання, згодом зможуть самі бути тренерами та навчати майбутніх інспекторів з дотримання прав людини.

Система буде розширюватися і виходити за межі ізоляторів. Експерти наголошують на важливості присутності сustody officerів при першому контакті з затриманою особою, аби запобігти правопорушенням. Надалі пропонується ввести посаду інспектора в кожному райвідділі, аби вибудувати цілісну систему Custody Records в діяльності Нацполіції.

 

Схожі публікації