Пошук по сайту

Ефективність правоохоронців неможлива без системних змін у моніторингу місць несвободи, – Уляна Шадська

Навіть якщо прокурор чи поліцейський досконало знатиме законодавство України, міжнародні стандарти, практики застосування, але при цьому їхні умови, підходи і методи роботи не зміняться, то не варто розраховувати на підвищення ефективності діяльності правоохоронців. Про це розповіла експерт ЕЦПЛ Уляна Шадська на тренінгу для працівників Генеральної прокуратури та Національної поліції України.

img_2648

Експерт розповіла про сучасні підходи до підвищення ефективності моніторингу місць несвободи та наголосила на потребі їхнього впровадження в Україні.

Під час заходу та на робочих зустрічах неодноразово наголошувалось на проблемах під час перевірки місць несвободи. Що ж ми маємо? Інформація про проведені перевірки та акти реагування не систематизовані, не узагальнені для оперативного використання в електронному вигляді; відсутні єдинині алгоритми для перевірки спецустанов (СІЗО, УВП, ВК); перевірки проводяться лише по окремим напрямках (наприклад, стан матеріально-технічного забезпечення, доступу до медичних послуг та ін), а інші напрямки залишаються не охопленими; відсутні єдині критерії оцінки місць несвободи для здійснення перевірок; користуванні результатами перевірок незручно, зокрема, їхнім аналізом з метою звітування, які викладені на папері та ін.“, – зазначила експерт.

На думку Уляни Шадської, вихід є лише один – поряд з якісною підготовкою правоохоронців, необхідно запроваджувати сучасні підходи до підвищення ефективності моніторингу місць несвободи.

Тренінг «Впровадження сучасних стандартів протидії катуванням та жорстокому поводженню у діяльність правоохоронних органів України» проходить 6 – 8 грудня в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні».

Схожі публікації