Пошук по сайту

ЕЦПЛ та дільничні інспектори Вінниччини обговорили шляхи взаємодії з громадою

11 листопада в приміщені ГУНП у Вінницькій області відбулась зустріч представників ЕЦПЛ з дільничними інспекторами та працівниками сектору ювенальної превенції.

На заході обговорили діяльність дільничних інспекторів у співпраці з населенням (Сommunity policing): роль дільничного інспектора, форми взаємодії та комунікації з мешканцями та ін.

img_5359

Керівник проекту ЕЦПЛ «Впровадження поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду у Вінницькій області» Уляна Шадська розповіла про модель поліцейської діяльності, заснованої на партнерстві з громадою – Сommunity policing. Зокрема, про практики, що реалізуються за кордоном та про успішні приклади впровадження їх в Україні. Експерт окреслила основні форми роботи в рамках програми Сommunity policing: з’ясування думки населення про проблеми безпеки за місцем проживання; налагодження взаємодії між поліцією та мешканцями шляхом розробки та реалізації спільних ініціатив у сфері громадського порядку; впровадження механізму превенції – розробка місцевих програм та заходів, спрямованих на попередження проявів злочинності та ін.

Координатор даного проекту у Вінницькій області Станіслав Нижник-Оскольський ознайомив присутніх з ініціативами взаємодії між поліцією та населенням на Вінниччині. Він розповів як про успішні історії, так і про проблеми, що виникають під час комунікації. Однією з таких ініціатив, які мали позитивний результат, стало проведення спільних прийомів громадян дільничними інспекторами, представниками патрульної поліції, органів місцевої влади та громадськості.

Представник проекту Ельвіра Мрясова наголосила на важливості комунікації між старшими по будинках та головами ОСББ з поліцією, зокрема, з дільничними інспекторами. Також вона розповіла про вже проведені зустрічі мешканців з представниками патрульної поліції та дільничним інспектором в окремих районах Вінниці.

elv3“Дільничний інспектор, який на запрошення мешканців прийшов на зустріч, не очікував, що до нього так дружньо поставляться. Довіра і повага, очевидно, є мотивацією змін в роботі поліцейського!”

В свою чергу, дільничні інспектори розповіли про програми взаємодії з населенням, які вони реалізують в області.  Зокрема, у сільській місцевості  раз у місяць дільничний інспектор разом із представником соціальної служби або сільським головою відвідують людей похилого віку, до цієї роботи також долучають поштарів. Вони також розповіли про акцію «Від щирого серця», під час якої допомагають людям похилого віку, сім’ям військовослужбовців та людям, які перебувають у складних життєвих ситуаціях.

img_5357

Разом з тим, інспектори зазначили, що взаємодії з населенням все ще недостатньо. На це є багато причин: велике навантаження на дільничних інспекторів, відсутність окремого кабінету та робочого місця для них в районах та селах, що унеможливлює належну комунікацію з громадою, тощо.

Але, попри проблеми, поліцейські готові до нових форм роботи з місцевою громадськістю, готові навчатися і отримувати нові навички комунікації з населенням. За результатами зустрічі домовлено про реалізацію спільних ініціатив в ювенальній превенції.

ul_round

 

Для того, щоб поліція була більш доступною для населення, щоб зміцнювались двосторонні контакти між поліцією і громадою, мають бути створені зразкові поліцейські відділки, обладнані приймальнями. В них громадяни можуть вільно повідомити про свої проблеми, звернутися з проханнями або подати скарги. Також поліцейські відділки необхідно забезпечити якісним телефонним та Інтернет-зв’язком, комп’ютерною технікою тощо.

Втім, охайно вдягнений поліцейський та гарний ремонт у кабінеті – це ще не “Community policing“!

Тому важливе комплексне ознайомлення всіх співробітників поліції з концепцією роботи поліції з населенням за місцем проживання (презентації, семінари, конференції). Необхідно організувати дискусії між співробітниками про нові критерії оцінки роботи поліції, які підсилюють важливість превентивних заходів.”

Експерт також зазначила, що підготовка поліцейських має полягати у детальному роз’ясненні, як концепція Community policing може допомогти поліцейським в запобіганні та зниженні рівня злочинності, тим самим роблячи роботу поліції більш ефективною і дієвою. Для цього можна залучати зовнішніх експертів-консультантів для надання допомоги в процесі адаптації до нових функцій.

Схожі публікації