Пошук по сайту

Громадські детективи: хто вони та як працюють?

З 2018 року в Україні працюють громадські детективи – пілотний проект, ініційований Експертним центром з прав людини. Інститут громадських детективів створений з метою розслідування та запобігання порушенням прав людини з боку правоохоронних органів.

З чого все почалось, і чим займаються громадські детективи?

 

Місія громадських детективів:

збір відомостей про окремі випадки порушень прав людини працівниками поліції

систематизація та обробка отриманої інформації

підготовка заяв про вчинення злочинів до органів прокуратури/Державного бюро розслідувань для ініціювання офіційного розслідування.

До детективів можна звернутися зі скаргою та отримати конкретну пораду та допомогу.

Як виникли громадські детективи? Хронологія

2012 рік: В Україні створюється національний превентивний механізм (НПМ), метою якого є запобігання катуванням у місцях несвободи.

У процесі роботи НПМ стало зрозуміло, що ефективна превенція катувань не можлива без проведення ефективного розслідування за кожним фактом катування, виявленим в ході діяльності НПМ. Окрім цього, деякі виявлені відомості потребують додаткового аналізу та збору інформації про порушення, а ця діяльність не передбачена мандатом НПМ.

2013 рік: У секретаріаті Уповноваженого Верховної ради з прав людини створюється «Відділ спеціальних проваджень», що збирає та аналізує інформацію про порушення прав людини (які виявляються, в тому числі, і в ході моніторингових візитів НПМ), започатковані нові форми та алгоритми розслідування за фактами катувань та інших порушень прав людини. Матеріали кожного такого розслідування спрямовуються до Генерального прокурора України для подальшого реагування.

2013-2015 рік: Відділ спеціальних проваджень підсилюється громадськими експертами (з індивідуальними дорученнями Уповноваженого з прав людини), які беруть участь у парламентсько-громадських розслідуваннях та забезпечують прозорість цього новітнього механізму. Відібрані з числа громадськості експерти проходили спеціальне навчання з питань виявлення та фіксації відомостей, які можуть свідчити про порушення прав людини. Таким чином, з’явилась нова форма  розслідувань порушень прав людини – «громадсько-парламентські розслідування».

2016 рік: Громадські експерти починають самостійно збирати інформацію з відкритих джерел, залучати за потребою до розслідувань відділ спеціальних проваджень та проводити власні розслідування.

Експертний центр з прав людини об’єднує незалежних експертів і починає  пілотний проект зі створення регіональних команд з протидії порушенням прав вразливих груп населення в діяльності правоохоронних органів. Команди працюють у шести регіонах України: Дніпропетровській, Одеській, Сумській, Херсонській, Кіровоградській та Львівській областях.

Завданням команд стає збір інформації про порушення прав людини правоохоронними органами, підготовка звернень до омбудсмана та контроль результатів (що змінилося після звернень).

2017 рік: До пілотних областей додаються Житомирська, Хмельницька, Запорізька, Миколаївська області. Регіональні команди змінюють назву на «Громадські детективи».

2018 рік: Громадські детективи з’являються додатково  у Вінницькій, Рівненській, Полтавській, Черкаській та Чернігівській областях.

 

3 2016 – по 2018 рік:

109 громадських детективів пройшли базове навчання з виявлення та фіксації порушень прав людини;

38 громадських детективів пройшли поглиблене навчання із залученням провідних експертів у галузі журналістських розслідувань, слідчих органів прокуратури, судово-медичних експертів, фахівців відділу спеціальних проваджень Уповноваженого з прав людини, тощо.

Серед громадських детективів: адвокати, журналісти, представники сервісних та правозахисних громадських організацій, а також представники вразливих груп.

На Першому всеукраїнському форумі громадських детективів учасники підвели підсумки та розповіли про результати своєї діяльності

 

За результатами проведення 12 громадських та 18 громадсько-парламентських розслідувань,  71 потерпілий від свавілля поліції отримав допомогу від громадських детективів та сприяння у поновленні своїх прав. Зокрема, діяльність детективів призвела до звільнення людини, яку поліцейські незаконно утримували в Ізоляторі тимчасового тримання Національної поліції України у Рівненській області всупереч рішенню суду.

Серед потерпілих  –  переважно представники вразливих груп (які зазвичай не готові боротися за свої права), проте активна діяльність та інформаційна робота детективів спонукали їх до відновлення справедливості.

Представники правоохоронних органів знають про діяльність громадських детективів і розуміють, що порушення прав людини з боку поліцейських може завершитись для них реальним покаранням.

Громадські детективи планують поширити свою діяльність на всю територію України. А це означає, що жертви порушень прав людини з боку правоохоронних органів отримають інструмент для захисту та відновлення своїх прав.

 

На фото: Віктор Чупров, експерт ЕЦПЛ, керівник проекту «Громадські детективи»

 

За словами керівника проекту «Громадські детективи» Віктора Чупрова, ця ініціатива – вимога часу в умовах, коли в Україні фактично відсутній ефективний механізм розслідування злочинів, вчинених правоохоронцями. «Громадські детективи – це реальна та безкоштовна допомога тим, хто постраждав від свавілля поліцейських, що можуть підтвердити люди, які вже скористалися такою допомогою. «Інститут громадських детективів є інструментом превенції порушень прав людини з боку правоохоронців, –  прокоментував Віктор Чупров, – проте на цьому ми не зупинимось: очікується, що незабаром детективи отримають спеціальні повноваження, які посилять ефективність їх роботи».

Хочете дізнатися більше про роботу детективів? Будемо раді бачити вас на FB сторінці https://www.facebook.com/gdetectives/

Текст і фото підготувала Марина Говорухіна

 

Схожі публікації