Пошук по сайту

Громадські детективи: розслідування 2019 року. Випуск 9

Ця історія про те, як працівники поліції порушують строки тримання, а також строки звернення та доставлення осіб до суду для вирішення питання про обрання запобіжного заходу. Громадські детективи відреагували дуже швидко: зібрали всю необхідну інформацію, перевірили її, підготували та направили звернення до Дубенської місцевої прокуратури, яка внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і скерувала провадження до територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Хмельницькому для організації досудового розслідування.

Більше інформації про стандарти затримання:

#JustTalk4: Належна фіксація затримання. Чому це вигідно усім?

Більше інформації про практичне застосування інституту повідомлення про підозру:

Новий концепт підозри: про забезпечення ефективного розслідування та дотримання прав людини

#ГРОМАДСЬКІ ДЕТЕКТИВИ

Карта прав, які захищають #громадські детективи

 

Потерпілий: А*

Джерело інформації: батько потерпілого А*

Географія: Рівненська область

Обставини справи:

24 липня до офісу громадських детективів у Рівненській області звернувся батько А* та розповів, що його син незаконно утримується у Дубенському відділку поліції і на звернення щодо звільнення хлопця працівники поліції не реагують.

Батько вказав на те, що його сина працівники поліції фактично затримали 23 липня о восьмій ранку в місті Дубно та відразу доставили до Дубенського ВП, де утримують в службових кабінетах. Він зробив копію протоколу про затримання сина та надав його детективам.

Громадських детективів зацікавила інформація і вони розпочали громадське розслідування за цим фактом.

Під час проведення громадського розслідування з’ясовано:

– 23.07.2019 о 08:00 А* фактично затримано працівниками Дубенського ВП за підозрою у вчиненні злочину в м. Дубно, про що засвідчив у своїх показах батько А*, та доставлено до Дубенського відділку поліції, про що свідчить запис у Журналі обліку затриманих, доставлених та запрошених Дубенського ВП (запис з Журналу: А* був доставлений до відділення поліції о 08:20 годин 23.07.2019).

– 23.07.2019 о 12:35 слідчим Дубенського ВП складено протокол про затримання А* в приміщенні Дубенського ВП за підозрою у вчиненні злочину. Час фактичного затримання у протоколі відсутній, що є порушенням частини 5 статті 208 КПК України.

Це не могло не здивувати громадських детективів.

Так, відповідно до статті 209 КПК України особа вважається затриманою з того моменту, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд із уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, яке визначено уповноваженою службовою особою.

Відповідно до частин 2 та 3 статті 278 КПК України письмове повідомлення про підозру затриманій особі вручається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту її затримання.

У разі, якщо людину не повідомлено про підозру у вчиненні злочину після спливу двадцяти чотирьох годин з моменту затримання, вона мусить бути негайно звільненою.

Але… Письмове повідомлення про підозру А* отримав лише 24 липня о 12:35 годин.

Аналіз отриманих відомостей та матеріалів підтверджує, що з восьмої години ранку і до 12:35  24-го липня він незаконно утримувався працівниками поліції, хоча повинен був перебувати на волі (див. положення статті 209 КПК України).

Окрім того, згідно з частинами 1 та 2 статті 211 КПК України строк затримання особи без ухвали слідчого судді не може перевищувати сімдесяти двох годин з моменту затримання, який визначається згідно з вимогами статті 209 цього Кодексу. Особа, затримана без ухвали слідчого судді, не пізніше шістдесяти годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Працівники поліції порушили всі строки тримання, а також строки звернення та доставлення А* до суду для вирішення питання про обрання запобіжного заходу, а це означає, що дії поліцейських цього відділку мають ознаки злочинів, передбачених статтями 371 та 366 КК України (Завідомо незаконне затримання та Службове підроблення).

Громадські детективи направили звернення до Дубенської місцевої прокуратури, яка внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вказаних вище статей та скерувала провадження до територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Хмельницькому для організації досудового розслідування.

Також про цей факт було поінформовано Регіональний центр БВПД у Рівненській області, затриманому наразі призначено адвоката, який на цей час здійснює його захист.

 

#ГромадськіДетективи

#ГромадськіРозслідування

#ДопомогаБезУпереджень

 

 

Олег Боднар, проектний менеджер, юрист, Проектний менеджер, юрист