Пошук по сайту

Інтерв’ю є одним з головних інструментів в роботі НПМ, – Бєлоусов

Інтерв’ю є одним з головних інструментів в роботі Національного превентивного механізму. Воно допомагає отримати інформацію про поводження з людьми, які утримуються в місцях несвободи, безпосередньо від них. Про це розповів керівник Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов під час першої частини тренінгу для НПМ Молдови.

«Важливо пам’ятати, що інтерв’ю – це не просто бесіда, а чітко структурована комунікація за певними правилами. Від встановлення психологічного контакту, довірливих відносин з особою на початку зустрічі залежить, чи зможе монітор дізнатися, що відбувається у закритому закладі насправді. При цьому мають вживатися заходи щодо попередження можливих репресій по відношенню до осіб, які надали таку інформацію», – наголосив експерт.

Тренерами на заході також виступили консультант Ради Європи, екс-прокурор Грузії Ерік Сванідзе та член Підкомітету ООН з недопущення катувань Віктор Захарія.

НПМ в Республіці Молдова створений у форматі омбудсман +, як і в Україні. Формально, НМП там існував вже кілька років, але лише минулоріч були внесені необхідні зміни до закону про Омбудсмана, які дозволили механізму ефективно виконувати свою роботу.

 

Схожі публікації