Пошук по сайту

Місця несвободи в умовах війни – коментуємо проміжні висновки дослідження

На початку лютого 2022 року Міністерство юстиції України інформувало правозахисників, що має плани дій для персоналу пенітенціарних закладів на випадок початку бойових дій та необхідності евакуації.

Після повномасштабного нападу Росії стало зрозуміло, що Україна не готова до евакуації людей з місць несвободи. Ті, хто перебували в інтернатах, геріатричних закладах, слідчих ізоляторах та колоніях, залишилися майже сам на сам із викликами, що спричинила війна.

”У 2014 році Україна не була готова до потреби евакуації людей, через що втратила території разом зі своїми громадянами. Однак це було тоді, коли агресію складно було передбачити. Вісім років потому ми могли та мали підготуватись до наступу ворогу, керівництво рапортувало про повну готовність до евакуації. Але знову повторився 2014 рік”, – зауважив на презентації виконавчий директор ГО ” Україна без тортур” Костянтин Автухов.

За даними правозахисників, на середину березня близько 30 установ виконання покарань знаходилися в зоні бойових дій і навіть, були пошкоджені під час обстрілів, як-от слідчий ізолятор у Чернігові. Також фактично напризволяще була кинута Менська виправна колонія № 91 у Чернігівській області, у якій відбувають покарання колишні правоохоронці.

Правозахисники констатують що за перші місяці повномасштабної війни держава не продемонструвала розважливих та необхідних кроків, аби розробити адекватне нормативне регулювання та провести необхідну евакуацію місць несвободи там, де це було необхідно і можливо.

Більше інформації дивіться у дослідженні

Відеозапис презентації: https://www.facebook.com/Ugspl/videos/430978882208186

Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ 

Social Action Centre

Fight For Right / Боротьба за права

Україна без тортур

Експертний центр з прав людини

 

 

Схожі публікації