Пошук по сайту

Налагодження співпраці прокуратури та поліції для дотримання прав людини

В Україні діють три різні моніторингові механізми, завдання яких – забезпечити належне дотримання прав людини в місцях несвободи. Це Генеральна прокуратура України, Управління забезпечення прав людини Національної поліції та Національний превентивний механізм. Ці структури працюють в одному полі, у них спільний фокус, але при цьому вони не взаємодіють між собою, а працюють паралельно.

6 – 8 грудня Експертний центр з прав людини за підтримки Європейського Союзу та Ради Європи провів триденний тренінг «Впровадження сучасних стандартів протидії катуванням та жорстокому поводженню у діяльність правоохоронних органів України». Під час заходу експерти з прав людини  ознайомлювали працівників Генеральної прокуратури та Національної поліції України з європейським та вітчизняним досвідом контролю за належним ставленням правоохоронців до затриманих.

img_8060

Дуже важливо не тільки підвищувати рівень підготовки працівників прокуратури та поліції, а і сприяти комунікації та обміну досвідом між ними, в тому числі і на тренінгах“, – зазначив керівник Управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру в місцях несвободи Вячеслав Свірець.

У перший день тренінгу керівник ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов запропонував присутнім уявити ситуацію, в якій вони стали об’єктом уваги правоохоронців. “Ви на відпочинку з дружиною та дітьми в Стамбулі й відійшли на пару хвилин щось купити. У цей момент турецькі поліцейські затримують вас. Ваша сім’я залишилась посеред величезного міста, не знаючи мову і не розуміючи, де ви. Що зобов’язані зробити турецькі поліцейські в такій ситуації?”, – спитав у присутніх експерт.

img_8048

Працівники прокуратури та поліції розбилися на групи та спільно дійшли висновку, що турецька поліція має негайно забезпечити їм право на адвоката та перекладача, повідомити їхніх близьких про затримання, забезпечити огляд лікарем, надати копію протоколу затримання (бажано мовою, яку вони розуміють). Як зазначає експерт, після такої вправи правоохоронці краще розуміють, чому їм слід забезпечувати права затриманих осіб.

img_8106

Експерт Ради Європи, екс-голова Європейського комітету із запобігання катуванням та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню Латіф Гусейнов розповів про європейські стандарти протидії та попередження неналежного поводження правоохоронців. Аудиторія брала активну участь в обговоренні, присутні ставили експерту питання та з’ясовували незрозумілі їм нюанси.

img_8113

Про особливості забезпечення права на захист в Україні розповіла адвокат, Начальник управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Вікторія Мітько. Правозахисниця наголосила на важливості рівного доступу до правосуддя та розповіла про шляхи доступу до адвокатів для затриманих.

img_2648

Навіть якщо прокурор чи поліцейський досконало знатиме законодавство України, міжнародні стандарти, практики застосування, але при цьому їхні умови, підходи і методи роботи не зміняться, то не варто розраховувати на підвищення ефективності діяльності правоохоронців. Про це розповіла експерт ЕЦПЛ Уляна Шадська під час своєї лекції. Вона акцентувала увагу на проблемах систематизації інформації про перевірку місць несвободи. Зокрема, такі дані не узагальнені для оперативного використання в електронному вигляді, відсутні єдині алгоритми для перевірки спецустанов (СІЗО, УВП, ВК), перевірки проводяться лише по окремим напрямкам, відсутні єдині критерії оцінки місць несвободи для здійснення перевірок, користуватись результатами перевірок незручно.

img_8131

Важливим запобіжником катувань та жорстокого поводження в діяльності органів внутрішніх справ є належна реєстрація осіб, затриманих у кримінальному провадженні. Зокрема, це фіксація часу фактичного затримання в процесуальних документах. Експерт ЕЦПЛ Віктор Чупров розповів, як виявити маніпуляції з часом фактичного затримання та отримати відомості, які вказують на приховані затримання осіб. Така практична інформація допоможе правоохоронцям здійснювати контроль за дотриманням прав людини в місцях несвободи належним чином.

img_8088

Другий день тренінгу був присвячений вивченню методів та інструментів перевірки місць несвободи. Латіф Гусейнов розповів про принципи такої перевірки Комітету Ради Європи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (КЗК). Юрій Бєлоусов поділився досвідом Національного превентивного механізму.

img_8107

Учасники тренінгу також виконали практичні  вправи, під час яких вчилися виявляти порушення прав людини під час перевірки територіальних органів Національної поліції України та в діяльності Ізоляторів тимчасового тримання.

img_8053

В останній день тренінгу учасники від теорії перейшли до практики. Разом з тренерами, вони відвідали Ізолятор тимчасового тримання. Там присутні ознайомилися з документацією ізолятора та які там можуть бути маніпуляції. Під час обходу будівлі експерти розповіли, на що слід звертати увагу під час перевірок, як себе краще поводити з ув’язненими та інші практичні рекомендації.

Тренінг «Впровадження сучасних стандартів протидії катуванням та жорстокому поводженню у діяльність правоохоронних органів України» проходить 6 – 8 грудня в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні».

Схожі публікації