Пошук по сайту

Національні правозахисні інститути та громадськість: “Ми готові до діалогу”

Представники прокуратури, поліції, омбудсмана, адвокати та громадськість трьох областей України зустрілись в Житомирі з метою пошуку дієвих методів співпраці задля попередження та реагування на порушення прав людини з боку правоохоронних органів.

В Житомирі пройшов триденний семінар “Взаємодія національних правозахисних інститутів та громадськості з метою попередження порушення прав людини та забезпечення їх належного розслідування в діяльності правоохоронних органів”, організований Експертним центром з прав людини за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

IMG_3148

На заході зібралися представники органів прокуратури, Національної поліції (ГУНП області та Управління патрульної поліції), Управління забезпечення прав людини в діяльності Національної поліції, Офісу Уповноваженого з прав людини? Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадських організацій з трьох областей: Житомирської, Львівської та Хмельницької.

IMG_3150

Впродовж тренінгу учасники обговорювали, як запобігти порушенням прав людини: що роблять для цього перелічені інститути, як можна покращити їхню роботу та що можна зробити спільними зусиллями. Кожен учасник семінару-тренінгу був залучений до спільної діяльності і включений в роботу.

IMG_3178

Першочерговою задачею семінару було формування загального спільного бачення усіх учасників, зокрема щодо тих проблем, які наразі існують у сфері забезпечення прав людини в діяльності правоохоронних органів, а також перешкод, які наразі заважають ефективно виконувати покладені на інститути функції. З цією метою, модератор семінару, експерт ЕЦПЛ Віктор Чупров запропонував учасникам об’єднатися в групи (у складі кожної групи лише представники певного правового інституту з трьох областей) і визначити основні порушення прав людини, які вони бачать в діяльності правоохоронних органів, та зазначити які, з їх точки зору, існують причини цих порушень. Таким чином, кожна інституція сформулювала своє бачення ситуації і потім презентувала його на загальне обговорення.

IMG_3157

Учасники наголошували на проблеми щодо законності процедури затримання, умов тримання людини в місцях несвободи, ефективності роботи контролюючих органів.

“Як і в попередніх містах, усі учасники наголошують на відсутності ефективної взаємодії між правозахисними інституціями і, як це не банально звучить, щоб виправити таку ситуацію, для початку потрібно просто більше спілкуватися один з одним, чути різні думки та знаходити спільні рішення”, – відмітила експерт ЕЦПЛ Уляна Шадська.

Другим етапом семінару – було познайомити усіх учасників із правами, обов’язками та повноваженнями кожного правового інституту держави. Під час інформаційного блоку на семінарі виступили представники державних правових інститутів, присутніх на семінарі.

IMG_3168

Заступниця директор Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська розповіла про стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, зокрема, щодо вразливих груп населення. Разом з присутніми була обговорена взаємодія ЦБВПД із іншими правовими інститутами держави та громадськістю для попередження порушень прав людини та реагування на виявлені порушення з боку правоохоронних органів.

IMG_3272

Начальник відділу уповноважених Голови НПУ з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Костянтин Тарасенко розповів про результати роботи Управління забезпечення прав людини (УЗПЛ) з початку його створення, а також про реагування УЗПЛ на звернення громадян про порушення прав людини працівниками поліції. Він роз’яснив, які строки та порядок розгляду звернень, підстави для ініціювання службової перевірки, строки та порядок її здійснення. Також було обговорена можливість залучення громадськості до проведення перевірок.

IMG_3276

Регіональний представник офісу Уповноваженого з прав людини в Житомирській області Петро Грибан розповів про основні завдання та повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, особливості повноважень регіональних представництв та координаторів взаємодії із громадськістю.

IMG_3282

Представник Уповноваженого пояснив механізм реагування Уповноваженого з прав людини на звернення про порушення прав людини з боку правоохоронних органів, підстави для ініціювання провадження Уповноваженого, строки та порядок його здійснення.

Також Петро Грибан розповів, як Уповноважений взаємодіє з іншими правовими інститутами держави та громадськістю з метою попередження порушень прав людини та реагує на виявлені порушення з боку правоохоронних органів.  Окрема увага спікера була звернута на обов’язку державних органів неухильно дотримуватись вимог закону України «Про доступ до публічної інформації» і щодо відповідальності за порушення вимог цього закону.

Від прокуратури на тренінгу виступили: начальник відділу нагляду за додержанням законів щодо надання медичної допомоги при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях у місцях несвободи ГПУ Віталій Константинов, прокурор відділу нагляду за додержанням законів у місцях попереднього ув’язнення Генеральної прокуратури України Ярослав Карпенко, прокурор відділу нагляду за додержанням законів у місцях попереднього ув’язнення у Житомирській області Вадим Фещенко, прокурор відділу нагляду за додержанням законів у місцях попереднього ув’язнення в Хмельницькій області Володимир Кисіль, прокурор відділу нагляду за додержанням законів у місцях попереднього ув’язнення у Львівській області Андрй Ванчак.

unnamed

Представники прокуратури розповіли про завдання та повноваження Управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи та особливості повноважень прокуратури на регіональному рівні. Вони пояснили як треба звернутись до прокуратури, щоб отримати якнайшвидше реагування на випадки порушень прав людини працівниками поліції, строки та порядок розгляду звернень громадян до прокуратури. Багато питань стосувались роботи прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях. Було прийнято рішення на наступні заходи запрошувати прокурорів відповідних підрозділів.

IMG_3217

З нашої точки зору, найбільш актуальною була прикінцева сесія. На ній учасники намагались сформувати нові форми співпраці та взаємодії правових інститутів з метою отримання системних змін у сфері попередження та належного розслідування порушень прав людини. В ході активної дискусії виявилось, що не завжди правові інститути використовують у своїй діяльності «превентивне налагодження співпраці» (знати особисто з ким доводиться співпрацювати). Часто співпраця зводилась до обміну офіційними листами, актами реагування тощо. Виявилось, що безліч конфліктних ситуацій, які виникають в ході взаємодії між зазначеними вище інститутами, виникають внаслідок недостатньої «живої» комунікації. За кожною посадою в будь-якому правовому інституті стоїть людина зі своїм баченням ролі свого інституту, зі своїми очікуваннями від інших. Виявилось, що для ефективної співпраці необхідно більше уваги звертати на повноваження, права та обов’язки усіх сторін, зацікавлених у вирішенні проблеми. Не достатньо знати лише свої повноваження та права. Потрібно також розуміти, що мають, можуть та зобов’язані робити інші, і, головне, які об’єктивні перешкоди заважають їм усе це робити.

“Головний принцип ефективної співпраці – с початку потрібно зрозуміти іншого, а потім намагатись, щоб зрозуміли вас” (Стівен Кові).

Саме такі семінари дозволяють почути і зрозуміти один одного, як представників різних правових інститутів, так і представників громадськості. Як результат такого розуміння і бажання дійсно змінити ситуацію у своїх регіонах, було сформовано рішення учасників семінару.

В кожній області (Львівська, Житомирська та Хмельницька) з’явились ініціатори, які взяли на себе зобов’язання організувати подібний захід на місцевому рівні.

В Житомирі ініціаторами стали – Регіональний центр безоплатної вторинної правової допомоги (заступник директора Наталія Радушинська) та Управління патрульної поліції (інспектор із зв’язків з громадськістю Сергій Жуковецький);

у Львові ініціативу організувати семінар-тренінг взяли на себе представники УЗПЛ та ЦПД Оксана Санагурська та Наталія Мелян;

у Хмельницькому ініціативу з організації заходу взяв на себе представник прокуратури Володимир Кисіль.

Решта присутніх одноголосно погодились допомогти із організацією та особисто взяти участь у запланованих заходах.

Зустрічі в регіонах заплановано провести протягом вересня-жовтня цього року.

Семінари “Взаємодія національних правозахисних інститутів та громадськості з метою попередження порушення прав людини та забезпечення їх належного розслідування в діяльності правоохоронних органів” також пройшли у Миколаєві та Сумах.

 

Схожі публікації