Пошук по сайту

Права людини в антитерористичній діяльності

26-27 листопада відбувся тренінг для викладачів вищих навчальних закладів Служби безпеки України, який проводився експертами ЕЦПЛ Юрієм Бєлоусовим та Андрієм Орлеаном разом із фахівцями відділу налагодження зв’язків з органами поліції та безпеки представництва Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні Халітом Буланикли та Тетяною Соколан і швейцарським експертом з прав людини Дітером фон Бларером.

Тренінг «Особливості застосування сучасних стандартів у сфері прав людини при здійсненні заходів по боротьбі з тероризмом» розпочався з обговорення ролі служб безпеки у демократичних країнах:

«Чи мусить Служба безпеки захищати державний апарат, суспільство в цілому чи окремих громадян від внутрішніх та зовнішніх загроз?» – це питання експерта Юрія Бєлоусова викликало жваву дискусію. За результатами обговорення учасники зустрічі прийшли до спільної думки, що пріоритетом має бути народ України, адже саме йому працівники Служби безпеки давали присягу. Крім того, загрози національній безпеці можуть виникати, в тому числі, від представників державного апарату.

На фото: Експерт ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов модерує обговорення ролі служб безпеки у демократичних країнах

 

Експерти Халіт Буланикли, Дітер фон Бларер та Тетяна Соколан на прикладі конкретних ситуацій презентували учасникам міжнародні стандарти забезпечення прав людини в умовах збройного конфлікту та детально розповіли про особливості розмежування стандартів міжнародного права у галузі прав людини і міжнародного гуманітарного права.

На фото: Тетяна Соколан, експерт з питань комунікації з органами поліції та безпеки представництва Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні

 

Під час тренінгу викладачі вищих навчальних закладів Служби безпеки України, взяли участь у рольовій грі, що дозволило їм краще зрозуміти важливість забезпечення усього переліку прав, якими наділена особа з моменту затримання, в тому числі – належну реєстрацію затримання, забезпечення права на захист, повідомлення близьких про затримання, тримання затриманої особи у належних умовах.

Згодом швейцарський експерт Дітер фон Бларер ознайомив слухачів з міжнародними стандартами у цій сфері та акцентував увагу на особливо важливих моментах, а саме:

необхідності запровадження дієвого механізму подання скарг (за умови неналежного поводження з боку правоохоронців), процедури незалежних відвідувань місць несвободи, а також – ефективної внутрішньої системи оцінки якості роботи працівників поліції та органів безпеки

На фото: Дітер фон Бларер, експерт з прав людини, Швейцарія

 

Окремий блок тренінгу був присвячений детальному розгляду права на захист від катувань та інших форм неналежного поводження.

Експерт Юрій Бєлоусов ознайомив викладачів вищих навчальних закладів Служби безпеки України з даними міжнародних досліджень, які аргументовано доказують, що катування не є ефективним засобом отримання необхідної інформації від підозрюваної особи.

«Стресова ситуація блокує пам’ять людини, тому всі її розумові зусилля спрямовуються на уникнення травмуючих дій, – прокоментував дослідження Юрій Бєлоусов, – внаслідок катувань підозрювані часто оговорюють себе у вчиненні злочинів, до яких вони не мали відношення».

Наступного дня учасники тренінгу детально ознайомилися з міжнародними стандартами застосування сили, в тому числі, вогнепальної зброї. Експерт Халіт Буланикли, колишній працівник антитерористичного підрозділу поліції Турції, продемонстрував викладачам кілька кейсів з прикладами непрофесійних дій правоохоронців та запропонував присутнім проаналізувати, як можна спровокувати ескалацію конфлікту та напад на поліцейського або – створити небезпеку для оточення. Після перегляду відеофайлів, на яких були зафіксовані випадки реагування правоохоронців з інших країн на небезпечні дії з боку підозрюваних осіб Халіт Буланикли розповів про ефективні методи мінімізації негативних наслідків агресивних дій з боку правопорушника, які допомагають переконати його підкоритися законним вимогам без застосування зброї.

Наприклад, перемовини з елементами медіації та застосування сили з дотриманням принципів пропорційності та необхідності. На думку експерта, такі підходи мають бути невід’ємною складовою професійної підготовки будь-якого правоохоронця.

На фото: Халіт Буланикли, експерт представництва Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні

 

Презентація експерта ЕЦПЛ Андрія Орлеана була присвячена сучасним методам викладання, що дозволяють значно підвищити рівень засвоєння слухачами навчального матеріалу. Експерт розпочав свій виступ з дещо провокативного питання: «Що саме Вам не подобається у викладачах?»

«Портрет» непрофесійного викладача учасники тренінгу визначили так: монотонний, шаблонний, відірваний від практики, не використовує наглядних прикладів, має поганий контакт з аудиторією, некомпетентний.

А далі, разом з експертом, учасники детально розібрали кожну з наведених характеристик і проаналізували потенційні причини такої поведінки колег. Ця вправа виявилася дуже корисною та викликала неабиякий інтерес серед викладачів.

Після дискусії вони спробували здійснити самооцінку за двома критеріями: змістовність та форма викладання. На думку експерта Андрія Орлеана, відсутність балансу між цими позиціями призводить до багатьох проблем у засвоєнні матеріалу студентами.

На фото: Експерт ЕЦПЛ Андрій Орлеан обговорює з учасниками «Портрет» непрофесійного викладача

 

Головним висновком учасників та експертів тренінгу стала думка про необхідність «перезавантаження» навчальних програм системи підготовки фахівців з питань безпеки України: тематика прав людини має бути відображена у кожній дисципліні, а не лише в загальнотеоретичних предметах.

Курси, що присвячені підставам та процедурі проведення затримання підозрюваних осіб, застосування фізичної сили, спецзасобів та вогнепальної зброї, проведення допитів, обшуків, негласних слідчих дій, тощо мають спиратися на сучасні стандарти прав людини.

І це жодним чином не перешкоджатиме ефективності правоохоронної діяльності.

Тренінг «Особливості застосування сучасних стандартів у сфері прав людини при здійсненні заходів по боротьбі з тероризмом»  відбувся за організаційної та фінансової підтримки посольства Швейцарії в Україні.

Схожі публікації