Пошук по сайту

Працівники ДБР вивчають європейські стандарти дотримання прав людини

27 листопада 2018 року офіційно почало працювати Державне бюро розслідувань. Згідно з законом, Бюро має виявляти, розкривати та припиняти злочини, що вчиняються топ-чиновниками, суддями та працівниками правоохоронних органів, окрім корупційних злочинів, що мають розслідуватися Антикорупційним бюро.
Наразі на базі Академії прокуратури триває навчання другої групи працівників ДБР, яке здійснюється за підтримки Офісу Ради Європи в Україні.

“Цей тренінг – черговий етап розбудови інституційної спроможності Державного бюро розслідувань,прокоментував роботу керівник Центру і тренер Юрій Бєлоусов. – Для правозахисників ДБР, мабуть, є найочікуванішим правоохоронним органом. Адже саме працівники Державного бюро розслідувань мають розслідувати й найбільш поширені порушення прав людини з боку правоохоронців, а саме: незаконні затримання, порушення права на захист, катування, тощо. На тренінгах ми детально обговорили з новопризначеними слідчими національні та міжнародні стандарти в частині визначення обґрунтованості затримання, необхідності належної реєстрації усіх дій за участі затриманого, забезпечення його права на захист та медичну допомогу, важливість повідомлення родичів та близьких про факт затримання».

Окремий блок тренінгу стосувався стандартів ефективного розслідування порушень прав людини, в ході якого Юрій Бєлоусов ознайомив учасників з основними недоліками національної системи розслідування, на які неодноразово звертав увагу Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях щодо України: проведення замість офіційного розслідування різного роду службових перевірок, затримки з проведенням судово-медичних обстежень тілесних ушкоджень, незалучення потерпілої особи до розслідування за її скаргами тощо.

#права людини, #досудове розслідування

Схожі публікації