Пошук по сайту

Презентована Концепція інформування громадян про права Нацполіцією

Концепція передбачає інформування поліцією громадян за допомогою друкованих пам’яток на їхній рідній мові з вичерпним переліком їхніх прав як затриманих, затриманих в адміністративному порядку, свідків чи потерпілих при першому ж контакті з правоохоронцями.

IMG_0905

У 2016 році в рамках експерименту Української фундації правової допомоги, Управління забезпечення прав людини Національної поліції та Офісу Уповноваженого  Верховної Ради такі пам’ятки надавали правоохоронці у Харківській області. Тоді було розповсюджено більше 75 тисяч інформаційних матеріалів. Експеримент виявився успішним і тепер така практика буде поширена на всю територію України. Про це розповів заступник голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв на круглому столі щодо реформування Національної поліції, спрямованої на посилення захисту прав затриманих, постраждалих та свідків у діяльності правоохоронних органів 11 травня.

IMG_0933

Присутні на заході представники громадськості впевнені: в стресовій ситуації людям важко зорієнтуватись, як правильно діяти під час контакту з правоохоронними органами, тож надання пам’яток з базовими правами є надзвичайно важливим.

IMG_0927

Голова правління Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов переконаний: розповсюдження такої інформації піде на користь як громадянам, так і самим поліцейським. Подібні пам’ятки дозволяють поліції ефективно виконувати свої обов’язки по забезпеченню права громадян на інформування.

«Інформування про права затриманих також дозволяє підвищити гарантію захисту цих людей від можливих порушень з боку самих правоохоронців. Тому інформування сприяє захисту людини – вона знатиме, в чому її підозрюють, чому її затримують, які подальші дії будуть щодо неї проводитися, які права вона має», – зазначив експерт.

IMG_0914

Директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома зазначив: «Традиційно в Україні інформуванням про права займались громадські організації та система безоплатної правової допомоги. Наші дослідження показали, що люди в Україні сприймають Національну поліцію як той орган, який найкраще може забезпечувати їхні права. Втім, дослідження також показують, що лише в окремих випадках поліція забезпечувала право на інформацію в повному обсязі. Виходить, що людина розраховує на підтримку працівника поліції, але часто не отримує таку допомогу.

IMG_0952

Друковані пам’ятки про права, які видають поліцейські, допоможуть людині заспокоїтись, відчути, що вона може бути суб’єктом, а не об’єктом правовідносин».

Директор програмної ініціативи “Права людини і правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження” Роман Романов резюмував: така ініціатива виходить далеко за межі виключно індивідуального захисту конкретних, реальних чи потенційних жертв свавілля, а несе в собі дуже просвітницький ефект в суспільстві.

Схожі публікації