Пошук по сайту

Презентований Місцевий індекс прав людини

Місцевий індекс прав людини – інструмент оцінювання рівня реалізації прав людини місцевою владою. Концепція Місцевого індексу була представлена Українською Гельсінською спілкою з прав людини спільно з Офісом Омбудсмана та іншими державними та громадськими інституціями 30 січня.

Місцевий індекс прав людини покаже сильні та слабкі сторони місцевої влади щодо дотримання прав людини, регіональні особливості та потреби. Він містить систему індикаторів, які допомагають оцінити ситуацію з правами людини на місцевому рівні, – переконані розробники індексу.

Експертка ЕЦПЛ Уляна Шадська взяла участь у розробці інструменту моніторингу безпеки територіальних громад. Він виявить, чи діє місцева програма підвищення рівня громадської безпеки та порядку, чи враховується думка населення під час розробки місцевої програми з питань безпеки, чи впроваджуються сучасні технічно-інформаційні системи, чи здійснюються інформаційно-просвітницькі кампанії для вироблення навичок поведінки у надзвичайних ситуаціях, чи здійснюються заходи щодо запобігання правопорушень спільно з поліцією, чи актуальні плани евакуації, тимчасового переселення мешканців у разі надзвичайних ситуацій.

Передбачається, що місцевий індекс прав людини оцінює та поширює ефективні і неефективні практики у населених пунктах, надає рекомендації щодо впровадження кращих підходів, навчає місцевих активістів бути зацікавленими у розбудові прав людини у власному населеному пункті.

 

Схожі публікації