Пошук по сайту

«Розвиток ініціатив у сфері безпеки – наше першочергове завдання», – Уляна Шадська

«Що ми можемо зробити, аби українські громади стали безпечними?»саме з цього питання у 2016 році ми розпочали свою діяльність у рамках програми «Безпека громад і права людини».

 

Уляна Шадська, керівниця програми «Безпека громад і права людини» 

 

Кожна українська громада хоче жити в безпечних та комфортних умовах. Людям потрібно почуватися захищеними та бути впевненими в тому, що ні з ними, ні з їхніми рідними та близькими не станеться лиха.

Коли ми говоримо про безпеку, то повинні розуміти, що це поняття охоплює усі аспекти життя людини. Досить часто її рівень асоціюють лише зі станом криміногенної ситуації, проте існує безліч інших можливих загроз. Наприклад, екологічні, інформаційні, політичні, техногенні, загрози здоров’ю, екстремізму, тероризму тощо. Тому безпека громад охоплює великий спектр питань, які можуть належати до компетенції різних державних та місцевих структур.

Чи ефективно ці інституції виконують свої функції? Відповідь на це питання можуть дати лише ті громади, жителі яких цікавляться станом безпеки та тим, що робиться, аби попередити та ефективно реагувати на загрози. А також там, де люди готові об’єднуватися і діяти задля вирішення спільних проблем та потреб на благо суспільства.

З огляду на міжнародну практику, на територіях, де є високий рівень згуртованості  громад,  спостерігається вища здатність протистояти негативним явищам. Потрібно розуміти, що під впливом різних факторів, структура злочинності та види загроз постійно змінюються, тобто постійно з’являються нові виклики, які потребують інноваційних рішень.

Джерелом ідей має бути громада, оскільки саме її мешканці знають, чого бракує місту. Спільне розуміння потреб і можливостей їх задовільнити стає тою іскрою, яка спонукає до дій та розвитку. Для цього необхідно заохочувати людей створювати майданчики для дискусій та взаємодії у розвитку безпечного середовища.

 

Наша місія

Робота Експертного центру з прав людини в рамках програми «Безпека громад» спрямована на розширення спільнот, які будуть діяти, створюючи безпечний та комфортний простір. Ми бачимо свою місію у розвитку в Україні соціальних ініціатив, спрямованих на попередження та вирішення проблем безпеки.

З 2016 року, заручившись підтримкою широкого кола аудиторії, ми доводимо, що активна участь населення у формуванні політики безпеки за місцем проживання стає запорукою ефективного виконання державними та місцевими інституціями своїх функцій щодо забезпечення правопорядку.

 

Про наш досвід

Рік за роком ми розробляємо нові підходи до розвитку безпечного середовища, об’єднуємо жителів громад спільною метою, надихаємо та допомагаємо створювати проекти задля вирішення проблем безпеки. Важливою складовою нашої роботи є аналітична та просвітницька діяльність. Експертами Центру розроблені методичні матеріали, де відображені результати аналізу найкращих практик реалізації проектів у сфері безпеки як в Україні, так і за кордоном. Також було організовано та проведено десятки навчальних заходів (тренінги, семінари) та тематичних зустрічей для представників поліції, органів місцевого самоврядування, громадських організацій у різних регіонах України.

Разом з тим, важливим напрямом діяльності стало посилення спроможності громад аналізувати безпекову ситуацію, оцінювати та контролювати ресурси, необхідні для забезпечення громадського порядку. Соціологами Центру розроблений відповідний інструментарій та проведено дослідження щодо оцінки думки населення з питань безпеки. Важливо те, що результати такого аналізу стали поштовхом до змін у цих громадах. Тепер цю методологію використовують різні організації, що мають на меті впроваджувати проекти у сфері безпеки.

Розроблено концепт Офісу безпеки громади – простору, де різні представники громади можуть збиратися, обговорювати та знаходити рішення щодо безпекових питань. Над створенням такого офісу вже працюють наші колеги в Тернопільській області, також є зацікавлені в інших регіонах.

Концепція Офісу безпеки громади

 

Більше про наш досвід – у річних звітах ЕЦПЛ за 2016 та 2017 роки.

На початку 2018 року ми провели стратегічне планування. Ми поставили собі амбітні завдання, на які, можливо, ще два роки тому не наважилися б, проте зараз з певністю можемо сказати, що впораємось.

Як ми працюємо?

Ми створюємо контент для різних аудиторій, аби залучити більше людей та активізувати суспільство. Люди мають знати про інструменти створення безпечного середовища та вміти правильно їх використовувати. Часто представники громад звертаються до нас із готовими ідеями, а ми допомагаємо розробити стратегію, підказуємо, як краще втілити ту чи іншу ініціативу, допомагаємо знайти однодумців.

Свою роботу ми будуємо таким чином: Аналізуємо. Розробляємо. Просуваємо. Посилюємо.

Будь-яка ініціатива приймається, розробляється та просувається лише на основі попереднього комплексного аналізу проблеми. Кожен проект є інноваційним рішенням, при його розробці ми враховуємо український та міжнародний досвід, а також інші дані досліджень, аби максимально адаптувати  ідею до реалій громад. Більша частина нашої роботи полягає у підготовці методично-аналітичних матеріалів та веденні просвітницької діяльності для різних учасників щодо їхньої ролі, повноважень, обов’язків та можливостей створити безпечне середовище.

Наша команда

Розширюється коло наших інтересів – збільшується і команда. Тепер до цього напрямку приєднались Анастасія Апетик та Ліна Зубань.

На фото Анастасія Апетик, Ліна Зубань, Марія Тарас, Уляна Шадська

 

Анастасія відповідає за ведення проектної діяльності та змістовне наповнення наших матеріалів. У якості юриста в поліції вона виграла не одну серйозну справу в суді. Під час роботи у правоохоронній службі, стажувалася за кордоном, де вивчала польський досвід роботи у сфері безпеки.

Ліна відповідає за інформаційну складову програми. Вона має досвід роботи у міжнародній громадській організації, а також працювала журналістом та редактором на одному з національних телеканалів.

Нас жартома називають «міжгалактичною програмою», бо ми ставимо, на перший погляд, недосяжні цілі, але важка праця, професіоналізм, відкритість до нового та впевненість у тому, що ми робимо, мотивує нас йти вперед. Ми чітко знаємо, яких результатів очікуємо та які завдання для цього маємо виконати. А найголовніше, бачимо, що наша робота надихає інших і до нас приєднується все більше партнерів з різних середовищ та куточків України.

 

Наші партнери

Звичайно, ми працюємо не самі, наші партнери та однодумці – громадські організації, спільноти та активісти, міжнародні організації,  Національна поліція,  органи місцевого самоврядування, культурні, освітні інституції та інші. Аби поширювати інформацію про проблеми, які піднімає ЕЦПЛ, ми співпрацюємо з різними медіа, журналістами та лідерами думок. Наша організація постійно вдосконалюється, аби те, що ми робимо, давало відчутні позитивні результати.

Альбер Камю сказав: “Життя – це сума всіх наших рішень. Кожним вчинком ми впливаємо на майбутнє, а може, ще й надихаємо інших.” Дякуємо нашим партнерам та однодумцям за бажання зробити Україну безпечною державою, ми з гордістю розділимо з Вами цей нелегкий шлях.

Схожі публікації