Пошук по сайту

Тренінги ЕЦПЛ для команд громадських розслідувачів: поштовх до змін

Коли держава не в змозі захистити людей, які знаходяться у вразливому становищі, це може зробити громадськість, – переконані фахівці Експертного центру з прав людини. 7-9 та 21-23 квітня в Києві пройшли тренінги “Підвищення організаційної та правової спроможності регіональних команд щодо протидії порушенням прав вразливих груп населення з боку правоохоронних органів” для учасників з 10 регіонів України.

IMG_0434 — копия
IMG_0465 — копия
IMG_0474 — копия
IMG_0482 — копия
IMG_0526 — копия
IMG_0534 — копия
IMG_0566 — копия

Аналітичний звіт ЕЦПЛ показав: щоб робити високі «показники», поліцейські часто використовують наркозалежних. Вони, як і секс-працівниці, не можуть ефективно захиститися від поліції та готові брати на себе будь-які злочини. Представники вразливих груп населення часто потерпають від неналежного ставлення: незаконного застосування фізичної сили й спецзасобів, катувань, фізичного та психологічного впливу, позбавлення їжі, питної води та умов для сну.

Аби чинити опір незаконним діям правоохоронців, в 2015 році ЕЦПЛ ініціював створення унікального механізму – регіональних груп з протидії порушенням прав вразливих груп. Це команди, що складаються з адвокатів, журналістів, правозахисників та представників вразливих груп. Учасники самостійно збирають докази порушення прав людини з боку правоохоронних органів та допомагають постраждалим відновити справедливість. Такі команди діють понад рік в шести регіонах країни: Сумах, Львові, Кропивницькому, Одесі, Дніпрі та Херсоні. Цьогоріч мережа команд розширилася – додалися нові учасники, а також були організовані групи ще в чотирьох областях: Житомирській, Миколаївській, Запорізькій та Хмельницькій.

Кожен новий член команди пройшов триденний тренінг, на якому учасники на конкретних прикладах навчилися виявляти порушення та дізнались, як діяти, аби допомогти потерпілим від свавілля поліції.

IMG_0534

 

Разом з учасниками, експерт ЕЦПЛ Злата Швець визначила напрямки діяльності та задачі команди.

IMG_9699

 

Експерт ЕЦПЛ Віктор Чупров розповів про способи виявлення та документування порушень, а також про те, що можуть зробити  команди, аби  зменшити шкоду від протиправних дій поліції та відновити порушені права вразливих груп.

IMG_0488

Тетяна Лебідь з Національної гарячої лінії ЗПТ розповіла про порушення прав вразливих груп населення, які надходять на гарячу лінію.

IMG_9801

Експерт ЕЦПЛ Уляна Шадська розповіла про особливості роботи з персональними даними вразливих груп та як виявити порушення права на захист персональних даних.

IMG_9682

Адвокат Геннадій Токарєв наголосив на особливостях юридичного захисту прав вразливих груп.

IMG_9869

Журналістка ЦІПЛ Маргарита Тарасова поділилася досвідом проведення журналістських розслідувань.

IMG_9959-2

Експертка з комунікацій Марина Говорухіна підказала, як командам налагодити взаємодію зі ЗМІ.

Враження учасників

IMG_9708

Катерина Романенко, голова ГО “Молодіжна Ініціатива Міст” (МІМ) у м. Дніпро

Мені цікава освіта в сфері прав людини, хочеться розширити свої компетенції в роботі з різними категоріями вразливих груп. Тренінг дуже сподобався, особливо розгляд кейсів, спілкування з тренерами і експертами, а також спілкування між учасниками.

IMG_9764

Олексій Котвицький, ГО “Перспектива”, Житомир

Теми, підняті на тренінгу, дуже актуальні. Я знаю, що тренери – хороші люди, чув про випадки, коли вони допомагали цільовим групам. Вони надихають працювати.

IMG_9889

Ігор та Олександра Скалько, адвокати ГО “Час Життя”, Миколаїв

Ігор: Тренінг був корисний тим, що це той самий “чарівний копняк”, який може слугувати створенню команди. Бо ми працюємо по своїм організаціям, але не взаємодіємо, хоча цілі у нас спільні. Зараз же з’явився заряд, стимул, розуміння, що це можливо на прикладі тих команд, які вже працюють. Тепер ми будемо думати, хто працюватиме в цій команді, відбирати людей та налагоджувати роботу.

IMG_9944

Олександра: Я думала, це черговий стандартний тренінг – так, для галочки. Але захід, як і обіцяли, підвищив організаційну спроможність. Якісь дії ми виконували як команда в рамках 1-2 організацій, а тут ми побачили, що дійсно, ми можемо створити команду зі спеціалістами з різних сфер, залучати представників держструктур. Ми спробуємо це зробити – сформувати команду і запустити її в роботу.

IMG_0616

Володимир Ощіпок, авокат, Львів

Започаткував діяльність регіональних команд Сергій Петрович Швець, який свого часу не тільки мене змотивував, але і дуже допоміг. Я дуже щасливий, що його справа продовжується і мені хочеться брати в цьому участь.

Мені сподобалась активність учасників тренінгу – всі дуже енергійні та з бажанням працювати. У Львові ми з колегами зустрінемось, домовимося про подальші дії та визначимо план заходів. У мене вже є напрацювання по певним порушенням, планую звернутися щодо них до Секретаріату Уповноваженого з прав людини.

IMG_0709

Анастасія Кузьмич, журналістка “20 хвилин”, Житомир

Головна роль журналіста  в команді – це створити резонанс навколо конкретної справи порушення прав вразливих груп, привернути максимум уваги. Мені цікаво писати на ці теми, адже вони у нас недостатньо висвітлені: багато людей, зокрема, в Житомирі, не знають про такі порушення.

Тренінг пройшов за підтримки Програмної ініціативи “Громадське здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження”.

Схожі публікації