Пошук по сайту

В Сумах національні правозахисні інститути та громадськість напрацювали механізми боротьби з порушенням прав людини

Представники прокуратури, поліції, адвокати та громадськість трьох областей України зустрілись в Сумах з метою пошуку дієвих методів співпраці задля попередження та реагування на порушення прав людини з боку правоохоронних органів.

В Сумах пройшов триденний семінар “Взаємодія національних правозахисних інститутів та громадськості з метою попередження порушення прав людини та забезпечення їх належного розслідування в діяльності правоохоронних органів”, організований Експертним центром з прав людини за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

IMG_2978

На заході зібралися представники органів прокуратури, Національної поліції, Управління забезпечення прав людини в діяльності Національної поліції, Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги, Центру безоплатної вторинної правової допомоги та громадських організацій з трьох областей: Сумської, Дніпропетровської та Запорізької.

IMG_2996

Впродовж тренінгу учасники обговорювали, як запобігти порушенням прав людини: що роблять для цього перелічені інститути, як можна покращити їхню роботу та що можна зробити спільними зусиллями.

Першочерговою задачею семінару було формування загального спільного бачення усіх учасників, зокрема щодо тих проблем, які наразі існують у сфері забезпечення прав людини в діяльності правоохоронних органів. З цією метою, на початку заходу модератор семінару, експерт ЕЦПЛ Віктор Чупров запропонував учасникам об’єднатися в групи (у складі кожної групи лише представники певного правового інституту з трьох областей) і визначити основні порушення прав людини, які вони бачать в діяльності правоохоронних органів. Таким чином, кожна інституція сформулювала своє бачення ситуації і потім презентувала його на загальне обговорення.

IMG_2988

Експерт ЕЦПЛ Уляна Шадська відмітила, що виконання вправи учасниками показало наступне:

  1. Усі мають спільний інтерес – забезпечення дотримання прав людини, але погляди на проблеми, причини та наслідки порушень дуже різняться.
  2. Здебільшого кожен бачить проблему в діяльності/бездіяльності іншого, або в недосконалості законодавства.
  3. Між правозахисними інституціями на місцях немає належної комунікації і взаємодії, відповідно, немає процесу спільного вирішення проблем.
  4. Коли немає професійної дискусії про те, як зійти з «мертвої точки», нема і прогресу в ефективності роботи правоохоронців.

В цілому, проблемні питання озвучені учасниками, стосувались двох аспектів. Перший – щодо порушень прав людини під час затримання у кримінальному порядку, другий – щодо проблем у сфері адміністративної відповідальності правопорушників.

Учасниками був озвучений цілий перелік істотних порушень прав людини, які відбуваються внаслідок того, що працівники поліції (слідчі) де-факто не приймають самостійного рішення про «офіційне» затримання осіб за підозрою у вчиненні злочину. Як зазначили працівники ГУНП, слідчий, перед тим, як скласти протокол затримання особи за підозрою у вчиненні злочину, обов’язково узгоджує з процесуальним керівником, чи треба це робити. Прокурор спочатку має вислухати обставини, які стали підставою для фактичного затримання особи, далі оцінити «перспективність» справи щодо подальшого вручення підозри та обрання особі запобіжного заходу, і лише потім погодити або не погодити затримання.  Таке «узгодження» може тривати від однієї до кількох годин. Протягом цього часу фактично затримана особа перебуває в поліції у невизначеному статусі, позбавлена усіх прав та гарантій, які мають бути забезпечені затриманому.

В ході жвавої дискусії було з’ясовано кілька причин, чому саме так вчиняють слідчі. Виявилось, що якщо після затримання особи за підозрою у вчиненні злочину ця підозра не підтвердиться, і затриманого відпустять, слідчий автоматично притягується до відповідальності за незаконне затримання особи. Слідчий буде притягнутий до відповідальності у будь-якому разі, навіть за умови, що на момент затримання особи у слідчого були всі підстави вважати затриманого підозрюваним.

Наприклад:

Особу застали на місці злочину із ножем у руках біля тіла загиблого. На тілі загиблого характерні ознаки ножових поранень, з леза ножа капає кров… Поліція затримує особу із ножем за підозрою у вчиненні злочину. Доставляє її до територіального органу поліції і офіційно оформлює таке затримання (складає протокол затримання, можливо навіть вручає підозру). Згодом з’являються беззаперечні докази того, що затримана особа жодним чином не причетна до злочину. Запис камер відеоспостереження на місці подій показав, що особа затримана з ножем в руках прийшла на допомогу і лише витягнула ніж намагаючись допомогти потерпілому. В даному випадку слідчий має відпустити затриманого і, як мінімум, отримати догану за «незаконне затримання».

Присутні прокурори підтвердили таку практику притягнення до відповідальності слідчих. Якщо після затримання особи, її буде звільнено з причин не підтвердження підозри. На жаль, прокурори так і не змогли відповісти про причини такої практики.

IMG_3111

З нашої точки зору, за таких умов було б логічним об’єктивно перевірити, чи насправді були підстави у слідчого затримувати особу саме в той момент, і тільки після цього приймати рішення, чи законним було затримання чи ні.  Однак наразі цього не відбувається і слідчі, намагаючись підстрахувати себе, систематично порушують права затриманих осіб, не оформлюючи офіційне затримання одразу після його здійснення.

До таких порушень прав затриманих осіб можна віднести: порушення права на захист (несвоєчасне повідомлення Центрів правової допомоги про затримання, позбавлення права на конфіденційне спілкування із адвокатом до першого допиту), тривале тримання фактично затриманих осіб у каридорах, кабінетах та інших непередбачених законодавством містах без харчування, доступу до води тощо.

Одним із рішень задля подолання зазначеної проблеми, було названо підготувати роз’яснення з боку Генеральної прокуратури України по лінії прокуратури та з боку ГУНП до органів поліції. У роз’ясненні зазначити про те, що у випадку звільнення затриманих осіб з підстав не підтвердження підозри, рішення про притягнення/не притягнення до відповідальності слідчих за «незаконне затримання» можна приймати тільки після об’єктивної перевірки наявності/відсутності підстав затримання коли це затримання було фактично здійснене.

IMG_3105

Ще однією значною проблемою було названо ухиляння громадян від відповідальності за вчинення адміністративного порушення. Зокрема, коли після вчинення адміністративного правопорушення особа переховується в транспортному засобі, проникнення до якого можливе тільки за рішенням суду, або під час переслідування особи за вчинення кримінального правопорушення. Або ж така особа просто не називає свої установчі дані. Тоді працівник поліції не має можливості скласти відповідні процесуальні документи, і особа через три години просто ухиляється від відповідальності. В законодавстві нема дієвих механізмів для поліції в таких випадках. Учасники погодилися, що необхідно провести аналіз кількості випадків з ухиленням від адміністративної відповідальності, аби зрозуміти масштаб проблеми та виносити її на загальне обговорення.

IMG_3107

Під час інформаційного блоку, на семінарі виступили представники державних правових інститутів, присутніх на семінарі.

IMG_3088

Заступниця директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва розповіла про стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, зокрема, щодо вразливих груп населення. Разом з присутніми була обговорена взаємодія ЦБВПД із іншими правовими інститутами держави та громадськістю для попередження порушень прав людини та реагування на виявлені порушення з боку правоохоронних органів.

IMG_3101

Начальник відділу уповноважених Голови НПУ з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Костянтин Тарасенко розповів про реагування УЗПЛ на звернення громадян про порушення прав людини працівниками поліції. Він роз’яснив, які строки та порядок розгляду звернень, підстави для ініціювання службової перевірки, строки та порядок її здійснення. Також було обговорена можливість залучення громадськості до проведення перевірок.

IMG_3095

Від прокуратури на тренінгу виступили начальник відділу нагляду за додержанням законів щодо надання медичної допомоги при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях у місцях несвободи ГПУ Віталій Константинов, прокурор відділу нагляду за додержанням законів у місцях попереднього ув’язнення Генеральної прокуратури України Ярослав Карпенко.

IMG_3117

Представники прокуратури розповіли про завдання та повноваження Управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи та особливості повноважень прокуратури на регіональному рівні. Вони пояснили як треба звернутись до прокуратури, щоб отримати якнайшвидше реагування на випадки порушень прав людини працівниками поліції, строки та порядок розгляду звернень громадян до прокуратури.

IMG_3123

IMG_3122

Підсумком семінару стало рішення його учасників провести регіональні робочі зустрічі в своїх областях. На них державні та місцеві інститути правового захисту та громадськість вироблятимуть механізми протидії порушенням прав людини, розглядатимуть поточні проблеми у цій сфері а також звітуватимуться про виконану роботу. До участі запропоновано залучити: представників від Уповноваженого ВРУ з прав людини, Національної поліції, Управління патрульної поліції, Управління забезпечення з прав людини Національної поліції, Координаційного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів прокуратури, правозахисних організацій та громадськості.

IMG_3133

Зустрічі заплановані на вересень.

Організацію заходів взяли на себе: в Сумах та Запоріжжі – директори Центрів безоплатної вторинної правової допомоги, в Дніпрі – представник Управління забезпечення прав людини в діяльності Нацполіції.

IMG_3136

Попередній семінар семінар “Взаємодія національних правозахисних інститутів та громадськості з метою попередження порушення прав людини та забезпечення їх належного розслідування в діяльності правоохоронних органів” пройшов у Миколаєві.

Схожі публікації